Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Υπερβαίνει το 50% η ανεργία στους Έλληνες ναυτικούς, υποστηρίζει η ΠΝΟ

Υπερβαίνει το 50% η ανεργία στους, εν ενεργεία, Ελληνες ναυτικούς, οι οποίοι δεν ξεπερνούν πλέον τους 15.000. Αυτό αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας του ναυτικού.
«Δυστυχώς, η άλλοτε μεγάλη ελληνική εμπορική ναυτιλία των 4.000 πλοίων με ελληνική σημαία στη δεκαετία του ‘70 και με 120.000 ναυτικούς, σήμερα αποτελεί ιστορική ανάμνηση και μόνο, μια και τα 2/3 της ελληνόκτητης ναυτιλίας μας βρίσκονται με σημαίες ευκαιρίας, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων ναυτεργατών έχει συρρικνωθεί δραματικά, σε βαθμό που να μην υπερβαίνει τις 15.000», σημειώνει ο γ.γ. της Ομοσπονδίας και προσθέτει:
«Από την άλλη μεριά, η ανεργία στις τάξεις των ναυτικών υπερβαίνει το 50% του ενεργού δυναμικού, αλλά και όσοι εργάζονται έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υφίστανται τα τελευταία πέντε χρόνια τεράστιες μειώσεις στο εισόδημά τους, ενώ δραματικές είναι οι περικοπές των συντάξεων και η κατεδάφιση, στην μνημονιακή Ελλάδα, των κοινωνικοασφαλιστικών παροχών και γενικότερα του κοινωνικού κράτους».
Σε μήνυμά του προς την πλευρά του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, σημειώνει: «Αυτό που χρειάζεται η ναυτιλία μας είναι η υιοθέτηση μιας ναυτιλιακής πολιτικής στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται ο Ελληνας ναυτεργάτης, ενθυμούμενοι όλοι πάντοτε ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία χωρίς Ελληνες ναυτεργάτες - αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα - δεν μπορεί να υπάρξει».
Τέλος, ο κ. Χαλάς προσυπογράφει μέχρι κεραίας την κατάληξη του μηνύματος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, ότι «η ναυτική βιομηχανία είναι κεντρικής σημασίας για δισεκατομμύρια ανθρώπους και εξαρτάται από τους ναυτικούς.
Χωρίς αυτούς το διεθνές εμπόριο θα σταματούσε. Στην Ημέρα του Ναυτικού ζητώ από όλους να αναγνωρίσουν το έργο των ναυτικών, που με σιωπηλή αφοσίωση κρατούν σε κίνηση τα γρανάζια του κόσμου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας