Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: 12 μήνες για να λειτουργήσει το τμήμα Τέμπη-Πλαταμώνας

Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για την λειτουργια του τμήματος από τον Ευαγγελισμό μέχρι τη Σκοτίνα που περιλαμβάνει το πολύ δύσκολο υποτμήμα από τα Τέμπη μέχρι τον Πλαταμώνα. Σύμφωνα με την εκτίμηση που έγινε όταν ξεκίνησαν τα έργα πριν από 9 μήνες, στόχος είναι όλο το τμήμα να λειτουργήσει τον Αύγουστο του 2015, δηλαδή σε 12 μήνες.

Από το 2008 και μέχρι σήμερα διανοίχθηκαν 3 δίδυμες σήραγγες, η Τ1 μήκους 2 χλμ που βρίσκεται στην είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών, η Τ2 μήκους 6 χλμ (η μεγαλύτερη οδική σήραγγα των Βαλκανίων) η οποία παρακάμπτει ολόκληρη την Κοιλάδα των Τεμπών και η Τ3 μήκους 2,7 χλμ στο τμήμα Πλαταμώνας - Σκοτίνα, επιτυγχάνοντας έτσι διάνοιξη 6 κλάδων σηράγγων συνολικού μήκους 21,2 χλμ.

Η συνολική πρόοδος των εργασιών του Έργου Μαλιακός – Κλειδί ξεπερνά πλέον  το 85%. Με την ολοκλήρωση του έργου το πιο θανατηφόρο τμήμα του εθνικού δικτύου, η διέλευση των Τεμπών και μέχρι τον Παντελεήμονα θα αποτελέσει επίσημα παρελθόν καθώς θα παραμείνει για τοπική χρήση και για τουριστικούς λόγους.

Η παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα θεωρείται και είναι το σημαντικότερο οδικό έργο των τελευταίων 10 ετών και ένα από τα τελευταία επικίνδυνα σημεία της οδικής σύνδεσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Ένα έργο πολύ μεγάλης Εθνικής σημασίας με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για ολόκληρη τη χώρα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Συνολικές προβολές σελίδας