Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Δελτίο Τύπου των Ομοσπονδιών Φ.Δ.Χ. για τις εξελίξεις με τις απεργιακές κινητοποιήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΦΔΧ
  1. Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Δ.Χ. Φορτηγών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, Πρόεδρος Αντώνιος Νούλας, τηλ επικοινωνίας 6945 438138
  2. Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (Ο.Φ.Α.Ε.), Πρόεδρος κ. Απόστολος Κενανίδης, τηλ επικοινωνίας 210 2019760, 2310 521129 & 6937 187097
Ενώ η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε απεργιακό ξεσηκωμό και ο αναβρασμός από την παλλαϊκή κινητοποίηση αγροτών, επαγγελματιών, επιστημόνων σε συνδυασμό με τη μεγάλη πανεργατική απεργία της 4-2-2016 καταγράφει την αποφασιστικότητα όλων των απεργών, αυτός τουλάχιστον ο αγώνας να φτάσει μέχρι το τέλος και να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο χώρος των αυτοκινητιστών για μια ακόμη φορά υπονομεύεται και βάλλεται εκ των ένδον, από ορισμένους παράγοντες που διεκδικούν ανάξια την συνδιλκαλιστική του εκπροσώπηση. Σειρά απαράδεκτων παραγοντισμών, παρασκηνιακών και υπονομευτικών ενεργειών του Π.Σ.X.Ε.Μ. της Π.Ο.Ε.ΜΙ.Φ.Α. και της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, Κεντρικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα του χώρου των αυτοκινητιστών και τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και δυστυχώς έχει ανασταλεί με τον χώρο να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση εξ’ αιτίας της συμπεριφοράς τους.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας είμαστε υποχρεωμένοι με λύπη μας να γνωρίσουμε στους έλληνες αυτοκινητιστές και στην κοινή γνώμη τα ακόλουθα :
1) Στις 23/1/2016 συναντήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρόσκληση της Ο.Φ.Α.Β.Ε. όλοι οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Φ.Δ.Χ. και συμφώνησαν ομόφωνα για συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 4/2/2016 με μοναδικό αίτημα την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού. Ενώ παράλληλα έθεσαν και κάποια άλλα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, εδώ και πολλά χρόνια, και δεσμεύτηκαν να διεξάγουν όλοι Γ.Σ. στις Ομοσπονδίες τους ως τις 31/1/2016 προκειμένου να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις για κλιμάκωση και συνέχιση των κινητοποιήσεων με τα αιτήματα που συμφώνησαν στις 23/1/2016. Σχετικό με τη συνάντηση δελτίο τύπου με τις αποφάσεις της εν λόγω συνάντησης δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24/1/2016.
2) Πράγματι, τόσο η Ο.Φ.Α.Ε., όσο και η Ο.Φ.Α.Β.Ε., η Ομοσπονδία Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου, καθώς και η Ομοσπονδία Θεσσαλίας, έμειναν πιστές στις αρχικές τους δεσμεύσεις και συντόνισαν τα μέλη τους σε ΓΣ προκειμένου να πάρουν σχετικές αποφάσεις.
Οι τρεις πρώτες αποφάσισαν (η κάθε μία σε εσωτερική της Γ.Σ.) την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την κάθοδο σε απεργία διαρκείας ξεκινώντας από 4/2, η δε Ομοσπονδία Θεσσαλίας μας ενημέρωσε πως το αποτέλεσμα της Γ.Σ. ήταν 60% υπέρ της συνέχισης της απεργίας και 40% κατά. Σχετικό δελτίο τύπου με την απόφαση της έκτακτης ΓΣ της ΟΦΑΕ που πραγματοποιήθηκε στις 31/1/16., επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα.
3) Αντίθετα, το Π.Σ.Χ.Ε.Μ. δήλωσε πως δεν κατάφερε να οργανώσει Γ.Σ. (!!!), ενώ η Π.Ο.Ε.Μ.Ι.Φ.Α. μας δήλωσε πως ούτε οργάνωσε Γ.Σ. ούτε και επιθυμεί να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας, παρά τις αρχικές τους δεσμεύσεις στην συνάντηση στις 23/1.
4) Η Ο.Φ.Α.Ε, συνεπής στις αποφάσεις της, οργάνωσε εκ νέου έκτακτη συνάντηση στις 3/2/2016 μεταξύ των μελών της και τους εκπροσώπους των Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων Σωματείων της με σκοπό την καλύτερη δυνατή οργάνωση της απεργίας, ενώ στις 4/2 δημοσιεύτηκε νέο δελτίο Τύπου με το οποίο η Ο.Φ.Α.Ε., η Ο.Φ.Α.Β.Ε. και η Ομοσπονδία Δυτ. Ελλάδας & Πελοποννήσου ανακοίνωσαν την έναρξη απεργίας διαρκείας. Το δελτίο δεν προσυπέγραψε η Ομοσπονδία Θεσσαλίας, παρά το ότι στη Γ.Σ. της η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της απεργίας και παρά το ότι συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της στις 29/1/2016. με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Μεταφορών δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Πληροφορηθήκαμε ακόμα ότι με πρωτοβουλία της ίδιας Ομοσπονδίας (Θεσσαλίας) πραγματοποιήθηκε συνάντηση αυτής με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη στις 4/2/2016, για την οποία όμως δεν έγινε πρόσκληση ούτε στην Ο.Φ.Α.Ε. ούτε στην Ομοσπονδία Δυτ. Ελλάδας & Πελοποννήσου, ενώ δεν παρευρέθηκε ούτε εκπρόσωπος της ΟΦΑΒΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτή η συνάντηση ήταν άκαρπη, και ουδεμία λύση δόθηκε για τα προβλήματα του κλάδου.
5) Η κλιμάκωση και η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μετά τις 4/2/2016 συντονίστηκε από τις 3 Ομοσπονδίες (ΟΦΑΕ, ΟΦΑΒΕ & Ομοσπ. Δυτ. Ελλ. & Πελοπ.) μέχρι και τις 7/2/2016, ενώ κατά το ίδιο διάστημα το ΠΣΧΕΜ, η ΠΟΕΜΙΦΑ και η Ομοσπονδία Θεσσαλίας υπονόμευαν αυτές τις κινητοποιήσεις ενημερώνοντας τους αυτοκινητιστές ότι η απεργία ήταν 24ωρη και έχει λήξει και ότι αυτά που ακούγονται περί συνέχειας είναι σκοπιμότητες αυτών που τα ανακοινώνουν και δεν ισχύουν. Ενώ τους παρότρυναν να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
6) Η ΟΦΑΒΕ προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα συγκάλεσε όλες τις Ομοσπονδίες σε νέα συνάντηση στις 7/2/2016 στην οποία δεν παρευρέθησαν ούτε το ΠΣΧΕΜ, ούτε η ΠΟΕΜΙΦΑ ούτε η Ομοσπονδία Θεσσαλίας, και στην οποία τελικά αποφασίστηκε η αναστολή των κινητοποιήσεων λόγω της υπονόμευσής τους από τις άλλες Ομοσπονδίες.
7) Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ΠΣΧΕΜ έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες :
  • Στις 3/2/2016 οργάνωσε συνάντηση σε ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ εκπροσώπων μεγάλων μεταφορικών επιχειρήσεων και εταιριών logistics, της οποίας τα αποτελέσματα δεν γνωρίζουμε.
    • Στις 4/2/2016 στο ίδιο ξενοδοχείο της Αθήνας (Stanley) πραγματοποίησε Γ.Σ. στην οποία, ενώ τα παρευρισκόμενα μέλη του συμφωνούσαν ομόφωνα για την συμμετοχή του κλάδου σε απεργία διαρκείας, ο ίδιος ο πρόεδρός του φαίνεται πως διαφωνούσε και για τον λόγο αυτό προφασιζόμενος την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών (προφανώς αυτήν που αναφέρουμε παραπάνω) απεχώρησε από την συνεδρίαση πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις, ενώ είχαν ήδη δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ των μελών.
  • Στις 6/2/12016 συνεδρίασε το Δ.Σ. του, όπου διατυπώθηκε η πρόταση να κατεβούν σε απεργία μετά τις 15/2/2016.
………………
Οι παραπάνω μεθοδεύσεις, παρασκηνιακές διαδικασίες αλλά και η απροκάλυπτη παραβίαση των συμφωνημένων, αποκαλύπτουν την πλήρη έλλειψη του συνδικαλιστικού ήθους, τις αδιαφανείς προθέσεις και την υπονομευτική διάθεση αυτών που ηγούνται στις παραπάνω ομοσπονδίες. Σε μία περίοδο ανάγκης καθολικής αντίστασης στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο και διεκδίκησης της ίδρυσης ΜΚΕ εποπτευόμενων από Ειδική Γραμματεία του ΥΠΥΜΕΔΙ, της ενεργοποίησης του αρ.21 ν.4321/2015 για την φορολόγηση των τριγωνικών συναλλαγών και της μείωσης του αριθμού αδειών τρίτων χωρών, και ενώ στοιχειώδες χρέος της αγωνιζόμενης κοινωνίας είναι να συμβάλλει ο κλάδος, ανάλογα με τις δυνάμεις του, για να αποσυρθεί και να ξεκινήσει σε μηδενική βάση διάλογος, υπάρχουν ακόμη συνδικαλιστές, οι οποίοι σπέρνουν τις αυταπάτες ότι είναι δυνατόν η κυβέρνηση (οποιαδήποτε κυβέρνηση) να τους αντιμετωπίσει με προνομιακή μεταχείριση προκειμένου να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις.
Είναι απαράδεκτο επίσης και ασυμβίβαστο με τα συμφέροντα του κλάδου, συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι να συναποφασίζουν την τακτική τους με εκπροσώπους εφοδιαστικών αλυσίδων, ουσιαστικά δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών μας και να καθορίζουν σε συνδυασμό με αυτούς τη στάση μας απέναντι στην απεργία και ακόμη περισσότερο για να θολώσουν τα νερά, να εξαγγέλλουν απεργία ταυτόχρονα με την απεργία άλλων κλάδων, που ούτως ή άλλως θα εμποδίσει την μεταφορική δραστηριότητα και τη μεταφορά σε ορισμένες κατηγορίες ΦΔΧ, οπότε και η απεργία των αυτοκινητιστών είναι νεκρό γράμμα. Όμως μέχρι τις 15-2-2016 με συντονισμένο αγώνα, ιδίως μετά και την απόφαση των αγροτών να μεταφέρουν τα μπλόκα στην Αθήνα, είναι δυνατόν και πρέπει να έχει αποσυρθεί το αντι- ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στους έλληνες αυτοκινητιστές, τους καλούμε να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των Π.Σ.X.Ε.Μ., Π.Ο.Ε.ΜΙ.Φ.Α και Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, για τους οποίους το μόνο που αξίζει, είναι η παράδοσή τους, στην παντοτινή συνδικαλιστική περιφρόνηση. Σύντομα θα επανέλθουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις ανεξάρτητες από τις σκοπιμότητες και την υπονόμευσή τους, τόσο για την απόσυρση του ασφαλιστικού, όσο και για υπόλοιπα καίρια αιτήματά μας για την πατάξη της παράνομης μεταφοράς, την άμεση εφαρμογή του άρθ. 21 του Ν.4321/2015 (φορολόγηση τριγωνικών συναλλαγών) καθώς και την μείωση των αδειών τρίτων χωρών. Αθήνα, 10-2-2016

Πηγή: http://www.ofae.gr/el/nea/press-releases/deltio-typoy-ton-omospondion-fps/

600.000 οχήματα ανασφάλιστα και 800.000 χωρίς ΚΤΕΟ. Έρχονται «ραβασάκια»

Έρχονται «ραβασάκια» από το υπουργείο Οικονομικών και το TAXISnetσε όσους «ξέχασαν» τα ασφαλίσουν το όχημά τους ή και να τα περάσουν από ΚΤΕΟ.
Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπέγραψαν χθες τη σχετική απόφαση και έτσι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων στους παραβάτες, καθώς ολοκληρώθηκε η διασταύρωση στοιχείων, μεταξύ της ηλεκτρονικής βάσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που διαθέτει τα δεδομένα για περισσότερα από 5 εκατ. Ι.Χ., που έχουν υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας και της ηλεκτρονικής βάσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η οποία εμπεριέχει όλα τα Ι.Χ., για τα οποία υπάρχει ενεργή ασφάλεια.
Έτσι, διαπιστώθηκε ότι περίπου 600.000 Ι.Χ. είναι ανασφάλιστα, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους θα κληθούν, εντός διαστήματος 10 ημερών, να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και το κόστος των ασφαλίστρων.
Ταυτόχρονα, και οι περίπου 800.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ., που «ξέχασαν» να περάσουν τα αυτοκίνητά τους από ΚΤΕΟ, θα δουν τις επόμενες ημέρες, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του TAXISnet και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το πρόστιμο των 150 ευρώ, ενώ σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα του ΚΤΕΟ.

«Πρωταθλητής» ο ελληνόκτητος στόλος, κατέχει το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας

Ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου στόλου ελέγχει πλέον η ελληνόκτητη ποντοπόρος ναυτιλία.
Παρά το δυσμενές περιβάλλον στην ναυλαγορά του ξηρού φορτίου, η ναυτιλία των Ελλήνων αύξησε το ποσοστό της σε όρους χωρητικότητας στο 19,63% (στις αρχές του 2016), από 17% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την «Καθημερινή».  
Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Lloyd’s Register, σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).
Αυτό σημαίνει, κατ’ ελεύθερη αναγωγή, πως το ένα στα πέντε εμπορικά πλοία που πλέουν στους ωκεανούς είναι ελληνικό, αλλά και το ένα στα δύο ευρωπαϊκά.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα ελληνικά πλοία είναι κατά τι λιγότερα αφού στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι όχι μόνο εκ των νεότερων αλλά και εκ των μεγαλύτερων, κι έτσι έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από τους στόλους άλλων χωρών.
Ειδικότερα, ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί περίπου 4.500 πλοία (άνω των 1.000 τόνων ολικής χωρητικότητας ή gt) που αντιπροσωπεύουν το 19,63% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt (χωρητικότητα εκτοπίσματος ή dead weight tonnage).
Τούτο, δε, μεταφράζεται και στο 49,96% της χωρητικότητας σε dwt του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει βέβαια στην πρώτη θέση διεθνώς. Με βάση τα αντίστοιχα προ έτους στοιχεία, ο ελληνόκτητος στόλος αριθμούσε 3.885 πλοία (άνω των 1.000 gt) αντιπροσωπεύοντας το 17% της παγκόσμιας χωρητικότητας.
Τα μεγέθη όμως της ελληνόκτητης ναυτιλίας είναι ακόμα μεγαλύτερα εάν συμπεριληφθούν στα υπό εξέταση πλοία και μικρότερα των 1.000 τόνων ολικής χωρητικότητας αλλά ποντοπόρα.
Σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική πλοιοκτησία εν γένει ελέγχει σε όρους χωρητικότητας 334,649 εκατομμύρια τόνους dwt και 5.226 πλοία.
Τα ελληνικά αυτά μεγέθη είναι κατά πολύ μεγαλύτερα της Ιαπωνίας, που είναι η δεύτερη διεθνώς ναυτιλιακή δύναμη σε όρους χωρητικότητας, και διπλάσια σχεδόν της τρίτης Κίνας. Η Γερμανία ακολουθεί τέταρτη.

Oπως επισημαίνεται όμως από την ΕΕΕ, τους τελευταίους μήνες του 2015 οι ναύλοι των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην έχουν υποστεί ραγδαία υποχώρηση διανύοντας τη χειρότερη εποχή στην ιστορία τους.
Η πτώση του δείκτη Baltic Dry (BDI) είναι δραματική, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό ρεκόρ όλων των εποχών και συνεχίζεται χωρίς άμεσες προοπτικές ανάκαμψης.
Τη Δευτέρα, ο BDI σημείωσε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό στις 297 μονάδες. Χαμηλή ζήτηση για μεταφορές ξηρού φορτίου και υπερπροσφορά χωρητικότητας αποτελούν με δύο λόγια την αιτία αυτής της κατάστασης.
Σε πλήρη αντίθεση, πάντως, ο κλάδος των δεξαμενοπλοίων διανύει την καλύτερη ναυλαγορά από το 2008, με τους ημερήσιους ναύλους να καταγράφουν αυξήσεις της τάξεως άνω του 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons.
Εξίσου θετικά αποτελέσματα παρουσιάζει η μεταφορά παραγώγων προϊόντων πετρελαίου και υγροποιημένου υγραερίου.

«Εκτός χάρτη» τα ναυπηγεία της Ελλάδας. Η «απόδραση» πλοίων από τη Σύρο

«Απούσα» από τον χάρτη των εκτεταμένων επισκευών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης δεξαμενών ικανών να «σηκώσουν» μεγάλα πλοία, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».
Μετά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία διαθέτουν τις μεγαλύτερες δεξαμενές της Α. Μεσογείου, αλλά έχουν λάβει απαγορευτικό από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά τις εργασίες σε εμπορικά πλοία, αλλά και τις ζημιές που έχει υποστεί η δεξαμενή στην Ελευσίνα, ήρθαν και οι τελευταίες, απανωτές εξελίξεις στα ναυπηγεία της Σύρου, που είχαν σαν αποτέλεσμα τα πλοία να αλλάξουν ρότα και να απομακρυνθούν από τα ελληνικά χωρικά… ύδατα.
Πιο συγκεκριμένα, τα ναυπηγεία Σύρου έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια από τρεις μεγάλες περιπέτειες. Αρχικά, επειδή όφειλαν στο κράτος, έπρεπε «να μάθουν να ζουν» με τον νόμο του υπουργείου Οικονομικών, που επέβαλλε οι πληρωμές να γίνονται ουσιαστικά προς την εφορία και όχι στα ναυπηγεία.
Οπως επισημαίνουν κύκλοι της ναυτιλίας στη «Ν», η εξέλιξη αυτή ώθησε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναζητήσουν «καταφύγιο» στα απέναντι τουρκικά παράλια. Η άμεση εμπλοκή της εφορίας ως δημόσιου φορέα σε ιδιωτική συναλλαγή (κατάσχεση λογαριασμών) αποτελεί αντικίνητρο.

Μάλιστα, την πρώτη περίοδο είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι στο εξωτερικό ορισμένες φορές ο πιστωτής μπορεί να «μπλοκάρει» και το πλοίο που βρίσκεται για επισκευές σε μια κλίνη, για χρέη του ναυπηγείου.
Ακολούθησε η τετράμηνη απεργία των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, από μια εταιρεία όμως που έπρεπε να παράξει έργο προκειμένου να έχει έσοδα.
Η εξέλιξη αυτή ώθησε ακόμα και ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες μακριά από την Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μεγάλα πλοία τους.
Οσοι έζησαν τις εξελίξεις με την απεργία από κοντά, μεταφέρουν στη «Ν» ένα σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας, με θέμα «τη μεγάλη απόδραση… των πλοίων», τα οποία κατάφεραν και βγήκαν από το ναυπηγείο μεσάνυχτα και στο παρά πέντε της έναρξης των κινητοποιήσεων.
Εκτοτε, για τα μεγάλα πλοία τους, ακτοπλοϊκές εταιρείες αναζητούν κλίνες στη Τουρκία αλλά και στη Μάλτα. Γεγονός που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο, αφού, όπως επεσήμανε στη «Ν» στέλεχος εταιρείας, οι επισκευές στην Ελλάδα πλέον είναι συμφέρουσες τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο ποιότητας εργασίας.
Τέλος, το θρίλερ με τη ΔΕΗ, που προειδοποίησε ότι θα κατεβάσει τους διακόπτες για απλήρωτους λογαριασμούς για πολλοστή φορά, προκάλεσε τη φυγή και των πλοίων της κρουαζιέρας και πιο συγκεκριμένα της Celestyal Cruises.
Αρχικά, το «Olympia» που παρέμενε έξω από τα ναυπηγεία επί τρεις ημέρες περιμένοντας να βρεθεί λύση, αλλά τελικά αποφάσισε να φύγει και να πάει στο Μπεσίκτας.
Αλλά και ένα άλλο πλοίο της Celestyal, το «Thompson Spirit», αποφάσισε να μην ανέβει στη δεξαμενή της Σύρου, αφού πλέον κανείς δεν αισθάνεται σίγουρος ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ομαλά.
Οπως υπογράμμισε στη «Ν» ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, cpt. Γιώργος Κουμπενάς, το πλοίο έφτασε στη Μάλτα για να κάνει επισκευές, ενώ συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο αυτό ζημιώνεται η εταιρεία.
«Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν πέσει ή έχουν παραμείνει σταθερές, ενώ στην Τουρκία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Παράλληλα και η τεχνογνωσία είναι πολύ μεγάλη στη χώρα μας, ενώ στην Τουρκία ακόμα και σήμερα είναι πολύ πίσω», επεσήμανε χαρακτηριστικά. 
Χάνουμε πλοία
Η έλλειψη δεξαμενών για μεγάλα πλοία, αφού και το ναυπηγείο της Χαλκίδας έχει περιορισμούς λόγω του βυθίσματος, αφήνει τη χώρα μας μακριά από το παιχνίδι των επισκευών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τουρκία, στην οποία σήμερα υπολογίζεται ότι τους τελευταίους μήνες επισκευάζονται πάνω από 200 φορτηγά πλοία.
Οπως δήλωσε στη «Ν» ο κ. Κουμπενάς, δεν υπάρχουν πουθενά ελεύθερες θέσεις για επισκευές, αφού, λόγω της τεράστιας κρίσης στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επιλέξει να ανεβάσουν τώρα τα πλοία τους στη δεξαμενή για εργασίες.
Ακόμα ένα αντικίνητρο είναι οι υψηλές τιμές που χρεώνεται στο λιμάνι της Ελευσίνας το δέσιμο των πλοίων (lay up). Οι τιμές φτάνουν κατά μέσο όρο πάνω από 10.00 δολάρια τον μήνα, όταν στην Τουρκία δεν ξεπερνούν τα 2.000 δολάρια.
Ακόμα και στη μακρινή Κίνα, με την τεράστια ναυπηγική βιομηχανίαν έχουν αντιληφθεί τη σημασία της εφαρμογής πολιτικών προσέλκυσης πλοίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» προσφέρουν στις ναυτιλιακές εταιρείες σχεδόν μηδενικά τέλη για το δέσιμο των πλοίων κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπό τον όρο να πραγματοποιήσουν εκεί τις απαραίτητες εργασίες όταν αποφασίσουν να τα επανεκκινήσουν.

Συνολικές προβολές σελίδας