Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Οι Έλληνες εφοπλιστές που κοσμούν την «Lloyd’s List Top 100 2015»

Πρώτη και με πολύ μεγάλη διαφορά παραμένει η ελληνόκτητος ναυτιλία παγκοσμίως, σε όρους χωρητικότητας, ενώ περισσότεροι από 10 Έλληνες εφοπλιστές εμφανίζονται μεταξύ των 100 σημαντικότερων ανθρώπων για τον κλάδο διεθνώς, με βάση, όχι μόνον τον στόλο τους, αλλά και την επιρροή τους στην ποντοπόρο, όπως του κατατάσσει η ετήσια επετηρίδα "Lloyd’s List Top 100 2015", όπως δημοσίευσε το capital.gr.
Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται φέτος συνολικά 13 Έλληνες εφοπλιστές ενώ η ελληνική πλοιοκτησία εν γένει εμφανίζεται να ελέγχει 334,649 εκατομμύρια τόνους dwt χωρητικότητας 60 εκατομμύρια δηλαδή περισσότερα από την δεύτερη Ιαπωνία και διπλάσια από τα 178 εκατ. dwt της τρίτης Κίνας. Η Γερμανία ακολουθεί τετάρτη με μόλις 132 εκατ. dwt.
Επιπλέον, ο μεγαλύτερος ιδιώτης εφοπλιστής διεθνώς αποκλειστικά σε όρους χωρητικότητας είναι ο Γιάννης Αγγελικούσης στην 6η θέση της σχετικής κατάταξης με 26,8 εκατ, dwt και 143 πλοία. Έπεται μόνον των κρατικών ή πολυμετοχικών Cosco, MOL, NYK, China Shipping και AP Moller Maersk.
Όμως στην λίστα με τους 50 μεγαλύτερους πλοιοκτήτες σε όρους χωρητικότητας βρίσκονται και άλλοι Έλληνες όπως ο όμιλος Γ. Οικονόμου με 14,18 εκατ. dwt και 116 ποντοπόρα, ο Γ. Προκοπίου με 10,34 εκατ dwt και 66 δεξαμενόπλοια, ο όμιλος Τσάκου με 9,447 εκατ. dwt και 89 πλοία, η Thenamaris μια εκ των ναυτιλιακών της οικογενείας Μαρτίνου με 9 εκατ,. dwt και 90 πλοία και ο όμιλος Αγγ. Φράγκου.
Επιστρέφοντας στην λίστα με τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία παγκοσμίως, πάντοτε κατά το Lloyd’s List, αξίζει να επισημανθεί πως σε αυτή συμπεριλαμβάνονται 13 Έλληνες εφοπλιστές.
Πρόκειται για τον Γιάννη Αγγελικούση που βρίσκεται στην 5η θέση, την Αγγελική Φράγκου της Navios στην 16η θέση, τον Γιώργο Οικονόμου στην 17η θέση, τον Γιώργο Προκοπίου στην 18η θέση, τον Παναγιώτη (Peter) Γ. Λιβανό στην 21η θέση, τον Πέτρο Παππά στην 31η θέση, τον Νικόλα Τσάκο στην 45η θέση, τον Πίτερ Γεωργιόπουλο στην 47η θέση, τον Θεόδωρο Βενιάμη, πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην 48η θέση, τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο στην 52η θέση, τον Ευάγγελο Μαρινάκη στη 65η θέση, τον Σίμο Παλιό στην 88η θέση και τον Δημήτρη Μελισσανίδη στην 98η θέση.
Στην πρώτη θέση του "Lloyd’s List Top 100 2015" βρίσκεται τα τρία βασικά στελέχη της Maersk Group, οι Nils Andersen, Soren Skou και Kim Fejfer ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, στην 3η ο Xu Lirong πρόεδρος της China Shipping Group -και φημολογούμενος επικεφαλής και της Cosco Group μετά την επικείμενη συγχώνευση των δυο αυτών κινεζικών ομίλων- και στην 4η ο Νορβηγός, John Fredriksen.
Στη λίστα με τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία περιλαμβάνεται και το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην 11η θέση, μετά δηλαδή από τον Γιάννη Αγγελικούση.

Π. Βλαχογιώργης, Vlachogiorgis Transport: Κανείς πλέον δεν στοκάρει ούτε τα στοιχειώδη

Η κατανάλωση κινείται αρκετά μουδιασμένα με τις παραγγελίες να παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και τις εμπορικές επιχειρήσεις να διαθέτουν στα καταστήματά τους, κατά κύριο λόγο προϊόντα για δειγματισμό.
Κανείς πλέον δεν στοκάρει ούτε τα στοιχειώδη, ενώ συνειδητά παραγγέλνει, όταν έρθει η στιγμή, βάσει ζήτησης.
Τα ανωτέρω αναφέρει, σε συνέντευξη στο metaforespress.gr, o Παναγιώτης Βλαχογιώργης, πρόεδρος της Vlachogiorgis Transport και διευθύνων σύμβουλος της ANT Logistics & Forwarding.
Ο κ. Βλαχογιώργης χαρακτηρίζει τριτοκοσμική την κατάσταση που επικρατεί στον Βοτανικό, κατηγορώντας την Πολιτεία, αφού το σχέδιο διπλής ανάπλασης έμεινε στα χαρτιά.

Αναφορικά με την Vlachogiorgis Transport, κάνει ιδιαίτερη μνεία στη δημιουργία σύγχρονου αυτοματοποιημένου συσκευαστηρίου στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου, σημειώνοντας ότι, για το 2016, επιδίωξη αποτελεί η διατήρηση της κερδοφορίας και η επέκταση του δικτύου.
Συνέντευξη στον Φώτη Φωτεινό
-Πως κινείται η αγορά των εμπορευματικών μεταφορών, μετά την επιβολή των capital controls; Έχουν κλείσει εταιρείες, έχουν γίνει συγχωνεύσεις; 
-Το 2015 βιώσαμε μια πρωτόγνωρη περίοδο αστάθειας, λόγω της επιβολής των capital controls. Μετά το πρώτο σοκ, η αγορά συνήθισε στο νέο τρόπο συναλλαγών και φαίνεται να σταθεροποιείται, παρά την ανασφάλεια που σαφέστατα υπάρχει.
Η κατανάλωση κινείται αρκετά μουδιασμένα με τις παραγγελίες να παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και τις εμπορικές επιχειρήσεις να διαθέτουν στα καταστήματά τους, κατά κύριο λόγο προϊόντα για δειγματισμό. Κανείς πλέον δεν στοκάρει ούτε τα στοιχειώδη, ενώ συνειδητά παραγγέλνει, όταν έρθει η στιγμή, βάσει ζήτησης.
Ο μεταφορικός κλάδος πραγματικά πιέστηκε ιδιαίτερα, καθώς, ως ξεκάθαρα υποστηρικτικός, επηρεάστηκε από όλη αυτή τη μείωση της αγοραστικής κίνησης.
Σύμφωνα όμως και με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι επιχειρήσεις που «επέζησαν» από το πρώτο κύμα κρίσης συνεχίζουν να παράγουν έργο, ενώ οι πιο προνοητικοί έχουν προχωρήσει σε συνέργειες. 
-Η ΠΕΕΔ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του κλάδου; Υπάρχουν θεσμικά αιτήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης; 
-Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά θέματα ανοιχτά, όπως για παράδειγμα νομικά, φορολογικά, μετεγκατάστασης και πολλά άλλα που τα τελευταία χρόνια τα έχουμε κάνει γνωστά στους αρμόδιους φορείς.

Δυστυχώς, όλα παραμένουν άλυτα. Εκτιμώ ότι η συχνή εναλλαγή προσώπων σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού δεν αφήνει περιθώριο διαμόρφωσης μιας συγκεκριμένης στρατηγικής, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας.
Κι αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα που θα πρέπει η χώρα μας να αντιμετωπίσει, όχι μόνο στο δικό μας κλάδο, αλλά εν συνόλω. Δεν μπορεί η αρχιτεκτονική της στρατηγικής που ακολουθούμε, να αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση.
Θα πρέπει πάνω από κάθε πρόσωπο και κόμμα να υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος με συγκεκριμένη στρατηγική που θα πρέπει να υλοποιείται. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά.
-Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Βοτανικός; Όλο ακούμε για μετεγκατάσταση, αλλά τίποτα δεν γίνεται…
-Η κατάσταση του Βοτανικού είναι τριτοκοσμική και για αυτήν την εικόνα ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτεία, διότι το σχέδιο διπλής ανάπλασης έμεινε στα χαρτιά.
Ο Δήμος έχει αφήσει την περιοχή στο έλεος της, χωρίς καθαριότητα και αστυνόμευση. Αποκορύφωμα της ανύπαρκτης οργάνωσης είναι η εγκατάσταση ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών στην περιοχή, χωρίς την ύπαρξη βασικών υποδομών για μια αξιοπρεπή διαβίωση αυτών των ανθρώπων.
Αυτό δημιούργησε κάποια αυτονόητα αρνητικά επακόλουθα και πονοκέφαλο σε εμάς που εργαζόμαστε, το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας, σε αυτή την περιοχή.

Όπως ευλόγως προβάλατε σε πρόσφατο ρεπορτάζ σας, οι κάδοι απορριμμάτων που εξυπηρετούσαν τις διαμεταφορικές εταιρείες, σε μια ακτίνα χιλιομέτρων, «εξαφανίστηκαν». Δηλαδή εκτός από όλα τα άλλα, έχουμε πλέον να αναρωτιόμαστε πως θα διαχειριστούμε στην καθημερινότητά μας και τα στοιχειώδη.
Σε ποια ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης - γιατί εκεί λέμε ότι θέλουμε να ανήκουμε - γίνεται αυτό;
Εμείς ως Π.Ε.Ε.Δ. έχουμε ζητήσει, εδώ και πολλά χρόνια, τη μαζική μετεγκατάσταση του κλάδου σε έναν χώρο με σωστές υποδομές και αναμένουμε τα πιθανά σχέδια της πολιτείας.
-Πως έκλεισε το 2015 για την Vlachogiorgis Transport. Ποιες είναι οι προοπτικές για το 2016;
-Με επιλεκτικές επενδυτικές κινήσεις και εφαρμόζοντας οικονομίες κλίμακας κλείνουμε τη φετινή χρονιά, με θετικό πρόσημο στις οικονομικές καταστάσεις.
Υλοποιήσαμε τους στόχους που είχαμε θέσει από την αρχή του χρόνου, προχωρώντας στη δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοματοποιημένου συσκευαστηρίου στις εγκαταστάσεις μας στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί.
Υποστηρίζουμε πλήρως τη συσκευασία προσφορών (πακέτα δώρων, δυο ή περισσότερα τεμάχια, ίδιοι ή διαφορετικοί κωδικοί), συσκευασίες promotion και προσθήκη επιπλέον πληροφοριών στην ήδη υπάρχουσα συσκευασία.

Παρέχουμε μια πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών από συσκευασίες σε δίχτυ, ετικετοποίηση, επικόλληση ετικετών, εκτύπωση σε μπουκάλι, αλουμίνιο, χαρτόνι, ζελατίνα θερμοσυρρίκνωση και πολλά άλλα.
Ταυτόχρονα, εξυπηρετώντας αρκετούς πελάτες στο χώρο του επίπλου και προκειμένου αυτοί να απολαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, έχουμε δημιουργήσει ένα τμήμα συναρμολόγησης με καταρτισμένους τεχνίτες.
Στόχος μας πάντα είναι, όχι μόνο να πουλάμε προηγμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας, αλλά να προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες αυτές στις ανάγκες τους, προκειμένου αυτοί να επωφελούνται πλήρως από την εξυπηρέτηση που προσφέρουμε.
Για το 2016, έχουμε βάλει στόχο να διατηρήσουμε το θετικό πρόσημο της φετινής χρονιάς και  να συνεχίσουμε την ανάπτυξη  του δικτύου μας και σε άλλους νομούς της Ελλάδος.  
-Τι θα ευχόσασταν για το 2016;
-Εύχομαι ολόψυχα σε όλους υγεία, αισιοδοξία και ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Καλές γιορτές!

Γέφυρα Τσακώνας: Το κατασκευαστικό επίτευγμα της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που κοσμεί τον «Μορέα»

Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να εγκαινιαστεί η γέφυρα Τσακώνας, η οποία αποτελεί το κατασκευαστικό επίτευγμα της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, που κοσμεί τον αυτοκινητόδρομο «Μορέα».
Η γέφυρα, συνολικού μήκους 390m και μεγίστου ελευθέρου ανοίγματος 300m, είναι η 2η μεγαλύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος (μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου) και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως.

Ο ρόλος της είναι να γεφυρώσει μια τεράστια κατολισθαίνουσα επιφάνεια, η οποία ενεργοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2003, προκαλώντας την καταστροφή του δρόμου, αφού σημειώθηκε μια πρωτοφανής μετακίνηση εδαφικών μαζών, η οποία υπολογίσθηκε στα 6.000.000m3.
Η γέφυρα αποδεσμεύει τον αυτοκινητόδρομο από μελλοντικές κινήσεις αυτής της κατολισθαίνουσας περιοχής, οι οποίες, κατά τους γεωλόγους, δεν μπορούν να αποκλεισθούν.  
Λόγω της σημασίας και του μεγέθους του έργου, η γέφυρα εξοπλίζεται με συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής των ταλαντώσεων των αναρτήρων, των εντατικών και θερμοκρασιακών παραμορφώσεων των τόξων και των αναρτήρων, καθώς και των εδαφικών μετακινήσεων, ενώ διαθέτει σύστημα καταγραφής σεισμικών επιταχύνσεων και πλήρη σταθμό μέτρησης της ταχύτητας και της διεύθυνσης του ανέμου.
Επιπλέον, όλη η γέφυρα προστατεύεται αντικεραυνικά με δικό της σύστημα προστασίας, ηλεκτροφωτίζεται για τις συνήθεις λειτουργικές ανάγκες, διαθέτει φωτισμό ασφαλείας στο εσωτερικό των τόξων για τις ανάγκες της επισκεψιμότητας, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για εορταστικό φωτισμό.
Η μελέτη του έργου έγινε από ελληνικά γραφεία μελετών, ενώ η κατασκευή του από την ελληνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., μέλος του Oμίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ.
Για την παραγωγή του έργου απασχολήθηκαν συνολικά πάνω από 600 άνθρωποι (μελετητές, σύμβουλοι, επιβλέποντες μηχανικοί, ελεγκτές και επιθεωρητές τρίτων φορέων, μηχανικοί κατασκευής, υπεργολάβοι, εργοδηγοί, χειριστές, τεχνίτες, εργάτες), οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν Έλληνες.
Η γέφυρα είναι ένας χαλύβδινος τοξωτός φορέας με αναρτημένο το κατάστρωμά του, συνδυαζόμενο με ένα φορέα από προεντεταμένο σκυρόδεμα προς την πλευρά της Τρίπολης.  
Το κατάστρωμα της γέφυρας έχει πλάτος 20,40m στο προεντεταμένο τμήμα της και 22,80m στο τοξωτό. Το κατάστρωμα περιλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας (2 ανά κατεύθυνση) πλάτους 3,50m, μια κεντρική νησίδα πλάτους 2,00m με αμφίπλευρο στηθαίο ασφαλείας, τύπου New Jersey, δύο πλευρικά ερείσματα 2Χ0,50m και δύο πεζοδρόμια πλάτους 2Χ1,70m.
Ο τοξωτός φορέας, ο οποίος αποτελεί σημαντική πρωτοτυπία για την Ελλάδα, μορφώνεται με δύο παραβολικά τόξα συνδεόμενα μεταξύ τους με αντιανέμιο σύνδεσμο.
Τα τόξα είναι κιβωτιοειδούς διατομής σταθερού ύψους 2,80m και πλάτους 1,60m, προσβάσιμα εσωτερικά καθ’ όλο το μήκος τους. Η διατομή τους συντίθεται από χαλυβδόφυλλα πάχους 70 έως 120mm (πέλματα) και 20 έως 40mm (κορμοί) υψηλής ποιότητας S355 με ειδικές μεταλλουργικές προδιαγραφές.
Οι αντιανέμιοι σύνδεσμοι των τόξων είναι χαλυβδοσωλήνες διαμέτρου Φ610 ή Φ813, πάχους 10 ή 12,5mm. Οι αναρτήρες, 20 ανά τόξο και διαμέτρου 100, 90 και 80mm, διατάσσονται ανά 12,00m.
Μορφώνονται με γαλβανισμένα πλεκτά συρματόσχοινα κλειστού τύπου (full locked coils) ειδικής διατομής Ζ ώστε να είναι υδατοστεγανά, με την αντοχή τους να ανέρχεται σε 1.000, 810 και 640 τόνους.
Το κατάστρωμα του τοξωτού φορέα μορφώνεται σύμμικτο, με 2 κύριες διαμήκεις χαλυβδοδοκούς, εγκάρσιες διαδοκίδες ανά 3,00m και πλάκα κυκλοφορίας από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Είναι πλήρως αναρτημένο (αιωρούμενο) από τα τόξα, ενώ η αρχή και το τέλος του εδράζονται στην υποδομή με ελαστομεταλλικά εφέδρανα και υδραυλικούς αποσβεστήρες.  
Ο φορέας της γέφυρας προς την πλευρά της Τρίπολης, ανοίγματος 90m, μορφώνεται με δύο προεντεταμένες κιβωτιοειδείς δοκούς και αμφιπροέχουσα πλάκα κυκλοφορίας συμβατικού τύπου, με 3 μόνο διαδοκίδες σε νευραλγικά σημεία του.
Η θεμελίωση του κεντρικού μεσοβάθρου της γέφυρας, που φέρει το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων της, είναι εντυπωσιακή καθώς πραγματοποιείται με 4 φρέατα διαμέτρου 6,00m και βάθους 15,00m και έναν γιγαντιαίο κεφαλόδεσμο διαστάσεων 31,00Χ23,00m και πάχους 5,00m, πάνω σε ένα ημιβραχώδες νεύρο της περιοχής, το οποίο με βεβαιότητα βρίσκεται έξω από την επιφάνεια ολίσθησης της κατολίσθησης.
Η κατασκευή των τόξων της γέφυρας υπήρξε ένα πολύ δύσκολο τεχνολογικό επίτευγμα, λόγω του μεγάλου πάχους και βάρους των χαλυβδοφύλλων.
Τα τόξα αποφασίσθηκε να κατασκευασθούν – για διευκόλυνση της μεταφοράς – στο εργοστάσιο σε δωδεκάμετρους σπονδύλους, ενώ αναπτύχθηκαν ειδικές μεθοδολογίες συγκολλήσεων και ελέγχου των συγκολλήσεων, προσαρμοσμένες στη συγκεκριμένη κατασκευή και στα δεδομένα πάχη των χαλυβδοφύλλων.
Μετά την κατασκευή τους στο εργοστάσιο, οι δωδεκάμετροι σπόνδυλοι μεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο, όπου τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένα δάπεδα εργασίας και στηρίγματα και συγκολλήθηκαν ανά τρεις σχηματίζοντας 36-μετρα στοιχεία.
Η ανύψωση και εγκατάσταση των τόξων στην τελική τους θέση ήταν μια πολύ δύσκολη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή διαδικασία. Τα 36-μετρα στοιχεία ανυψώθηκαν με γρύλους και συρματόσχοινα (με τη μέθοδο heavy lifting) και εδράσθηκαν προσωρινά πάνω σε7 ζεύγη χαλύβδινων πύργων ύψους μέχρι και 60m.

Αφού εδράσθηκαν και προσαρμόσθηκαν στην ακριβή τους θέση, μετακινούμενα με γρύλους, συγκολλήθηκαν μεταξύ τους ώστε να διαμορφώσουν το ενιαίο τόξο.
Για τις κρίσιμες αυτές θέσεις αναπτύχθηκαν ειδικές διαδικασίες συγκολλήσεων και ελέγχων, διότι αυτές οι συγκολλήσεις σε μεγάλο ύψος και σε ελεύθερο περιβάλλον, είναι ιδιαίτερα δυσχερείς.
Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί η μεγάλη δυσκολία και ο υψηλός βαθμός επικινδυνότητας κατασκευής όλων των προσωρινών βοηθητικών κατασκευών με δεδομένο ότι όλες οι εργασίες αυτές έγιναν πάνω σε κατολισθαίνον έδαφος.

Συνολικές προβολές σελίδας