Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Στα 7,452 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το α’ εξάμηνο του 2014

Στο ποσό των 7,452 δισ. ευρώ ανήλθε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι 5,826 δισ. το α’ εξάμηνο 2013.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, οι παραγγελίες πλοίων ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν σε 371 πλοία (άνω των 1.000 ο.χ. (gt), συνολικής μεταφορικής ικανότητας 32,6 εκατ. dwt.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση της Ποντοπόρου Ναυτιλίας του υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου κατά την χρονική διάρκεια του πρώτου 9μήνου του 2014, διαφαίνεται αύξηση των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, με ταυτόχρονη αύξηση της χωρητικότητας κατά 1.000.000 κ.ο.χ. (grt) περίπου.

Επίσης το 50% του στόλου είναι ηλικίας νεότερης των 10 ετών.

Εξάλλου, ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα και ελληνικών εταιρειών παρέμεινε σταθερός κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους 2014.

Επιπλέον, για την ίδια χρονική περίοδο παρουσιάστηκε αύξηση στον αριθμό των δηλωθέντων ως διαχειριζομένων πλοίων από τα ναυτιλιακά γραφεία, καθώς δηλώθηκαν 578 αναλήψεις διαχείρισης πλοίων, με τον συνολικό αριθμό των διαχειριζομένων πλοίων στη χώρα μας να ανέρχεται σε 3.900 πλοία.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9520-sta-7-452-3-dis-evro-to-naftiliako-synallagma-to-a-eksamino-tou-2014.html

Συγχαρητήρια ΥΝΑ στον Ν. Τσάκο για την εκλογή ως προέδρου της ΙΝΤΕRΤΑΝΚΟ

Διεθνής διάκριση για τους Έλληνες εφοπλιστές. Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας , Μ. Βαρβιτσιώτης στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tsakos Energy Navigation, Νίκο Τσάκο για την εκλογή του ως Προέδρου της ΙΝΤΕRΤΑΝΚΟ.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Νίκος Τσάκος εξελέγη την περασμένη εβδομάδα νέος Πρόεδρος της INTERTANKO από το Συμβούλιο των Μελών της, ενώ έως τότε εκτελούσε χρέη ενός εκ των τριών Αντιπροέδρων της Διεθνούς Ένωσης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην επιστολή του μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που αποδίδει η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα στην Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και τους Έλληνες επιχειρηματίες.

«Η εκλογή σας στην εξόχως τιμητική αυτή θέση από τα Μέλη της INTERTANKΟ, του σημαντικότερου θεσμικού φορέα στον τομέα των δεξαμενοπλοίων με ουσιαστική και εποικοδομητική συνεισφορά διεθνώς, σηματοδοτεί την αναγνώριση, το κύρος και την ποιότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι με τις σταθερά υψηλές επιχειρηματικές επιδόσεις τους και τις συνεχείς προσπάθειες τους διατηρούν την ναυτιλία της χώρα μας στην πρώτη θέση παγκοσμίως», χαρακτηριστικά τονίζει.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9523-sygxaritiria-yna-ston-n-tsako-gia-tin-eklogi-os-proedrou-tis-intertanko.html

Στο επίκεντρο του ΟΣΕΠ οι μεταφορές και υποδομές. Ο ρόλος της Β. Ελλάδας

Οι υποδομές και οι μεταφορές στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας βρέθηκαν στο επίκεντρο του φόρουμ που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), αλλά και εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών των χωρών -μελών του ΟΣΕΠ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Νοεμβρίου.

Στην ομιλία του, ο α' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ και πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία των μεταφορών και των υποδομών για την περιοχή της Μαύρης θάλασσας, επισημαίνοντας πως αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών, αλλά και για την κοινωνική συνοχή.

Στη διάρκεια του φόρουμ, ο Γιώργος Εμμανουηλίδης, στέλεχος του τμήματος Μελετών και Ερευνας του ΕΒΕΘ, παρουσίασε τα αποτελέσματα του συγχρηματοδοτούμενου έργου LOSAMEDCHEM (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MED - Μεσογειακός Χώρος), ως ενός διακρατικού έργου, που συνιστά βέλτιστη πρακτική για την περιοχή της Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι τα συμπεράσματα του συγκεκριμένου έργου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του LOSAMEDCHEM, που είχε ως αντικείμενο τη βελτίωση των logistics χημικών προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου, κατατέθηκαν προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών και των υποδομών στα λιμάνια, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα μεσογειακά λιμάνια υστερούν σημαντικά σε αποδοτικότητα – αποτελεσματικότητα, συγκριτικά με αυτά της Βόρειας Ευρώπης.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/aftokinitodromoi/item/9513-sto-epikentro-tou-osep-oi-metafores-kai-ypodomes-o-rolos-tis-v-elladas.html

Δημόσια διαβούλευση για την στρατηγική ευφυών συστημάτων μεταφορών

Μετά την υπογραφή απόφασης του Υφυπουργού Μεταφορών, Μ. Παπαδόπουλου , στο πλαίσιο της διαδικασίας εκπόνησης της Εθνικής Στρατηγικής Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, υποβάλλει σε Δημόσια Διαβούλευση το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει παρατηρήσεις, προτάσεις τροποποιήσεων κ.λ.π, σχετικά με το σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (ΕΣΜ) και συγκεκριμένα επί του κειμένου και του τεχνικού περιεχομένου.

Για να ληφθούν υπόψη, οι παρατηρήσεις ή οι προτάσεις τροποποιήσεων κ.λ.π., πρέπει να κατατεθούν επώνυμα και εμπρόθεσμα, επί των εντύπων υποβολής σχολίων, στο Τμήμα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ΥΠΥΜΕΔΙ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: PDD-secr@yme.gov.gr με την ένδειξη: ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΡΙΣΗ - Σχόλια, το αργότερο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2014. Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ: 210.6508637, Fax: 2106508409.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/aftokinitodromoi/item/9522-dimosia-diavoylefsi-gia-tin-stratigiki-effyon-systimaton-metaforon.html

Η οδική ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μεταφορών

Στο βασικό πυλώνα των προτεραιοτήτων της, στη θέση της Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ, βρίσκεται η οδική ασφάλεια, δήλωσε η Βιολέτα Μπούλτς, η οποία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας, δεσμεύθηκε να κάνει τους δρόμους της Ευρώπης πιο ασφαλείς.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, «η οδική ασφάλεια αποτελεί μία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες και οι δρόμοι μας είναι πολύ ασφαλέστεροι σήμερα από ό, τι ήταν περίπου πριν από είκοσι χρόνια. Το έργο μας όμως δεν μπορεί να σταματήσει εδώ! Πάνω από 26.000 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν στους δρόμους μας κάθε χρόνο, και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν φρικτά από τα τροχαία ατυχήματα.

Πίσω από αυτές τις στατιστικές θρηνούν γονείς, παιδιά, αδέλφια, συνάδελφοι και φίλοι. Αυτό είναι ένα απαράδεκτο τίμημα για το δικαίωμα μας στην μετακίνηση. Σήμερα, οι σκέψεις μου είναι σε κάθε άτομο που έχει χάσει κάποιον αγαπητό σε αυτούς, και σε όλους εκείνους που έχουν τραυματιστεί σωματικά ή ψυχικά από ένα τροχαίο ατύχημα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας μας δίνει μια οδυνηρή, αλλά απαραίτητη υπενθύμιση ότι η εργασία για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι μια ατέρμονη διαδικασία. Είναι σαφές ότι έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να δεσμευτώ προσωπικά να κάνω την οδική ασφάλεια ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μου ως Επίτροπος Μεταφορών. Ελπίζω ότι μπορώ να βασίζομαι σε σας για να εργαστούμε ενεργά μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βοηθήσουμε να κάνουμε τους δρόμους μας πιο ασφαλείς στην Ευρώπη. Μαζί μπορούμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές».

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/aftokinitodromoi/item/9510-i-odiki-asfaleia-koryfaia-proteraiotita-tis-evropaias-epitropou-metaforon.html

Συνολικές προβολές σελίδας