Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

«Όχι» σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις μεταφορές από τους ιδιοκτήτες ταξί

Αντιτάσσεται σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφορών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ).
Όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες ταξί, οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ αυτόματα σημαίνει αύξηση του τιμολογίου. «Αυτό από μόνο του θα είναι καταστροφικό αφού θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη ζήτηση υπηρεσιών ταξί» τονίζουν, προσθέτοντας ότι ήδη ο κλάδος έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές λόγω της οικονομικής κρίσης.
Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και θεωρεί ότι «δεν θα προχωρήσει στη λήψη ενός μέτρου που θα καταδικάσει έναν ολόκληρο κλάδο».


Για πρώτη φορά, από την είσοδο στο ΧΑ, κέρδη στο α΄τρίμηνο για τις Μινωικές

Αυξημένες κατά 2,8 εκατ. ευρώ ήταν οι ενοποιημένες πωλήσεις των Μινωικών Γραμμών, στο α’ τρίμηνο του έτους, φτάνοντας τα 34,1 εκατ. Αντίστοιχα, τα EBITDA ανήλθαν σε 7,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 5,4 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,4 εκατ.
Όπως σημειώνεται στη χρηματιστηριακή ανακοίνωση, ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα με το α’ τρίμηνο παραδοσιακά να εμφανίζει το χαμηλότερο επίπεδο κίνησης και εσόδων από τα άλλα τρίμηνα του έτους. Εντούτοις, οι Μινωικές Γραμμές για πρώτη φορά, μετά την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο, Αθηνών παρουσίασαν κερδοφόρο α’ τρίμηνο.
Στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2015 περιλαμβάνονται χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα 0,8 εκατ. έναντι 1,7 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και συνολικές αποσβέσεις 3,9 εκατ. έναντι 3,8 εκατ.
Επιπρόσθετα, στις 31 Μαρτίου, τα συνολικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας σε ενοποιημένο επίπεδο ανέρχονταν σε 244,2 εκατ. (€ 2,28 ανά μετοχή). Ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 211,4 εκατ. ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 14,0 εκατ.
Οι θετικές οικονομικές επιδόσεις, σχολιάζει η εταιρεία, οφείλονται κυρίως στην αύξηση των εσόδων, στη μείωση του κόστους καυσίμων συνέπεια της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου και στη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Επιπλέον, η εταιρεία κατά την διάρκεια της εξαετούς ύφεσης έλαβε μια σειρά αποφάσεων με στόχο τον περιορισμό των εξόδων και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του στόλου της γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση της καθαρής κερδοφορίας κατά το α’ τρίμηνο του 2015.

Ενισχυμένη η θέση της εταιρείας στη γραμμή Αγκώνα και Τεργέστη
Κατά εξεταζόμενο τρίμηνο, οι Μινωικές Γραμμές δραστηριοποιήθηκαν στη γραμμή της βόρειας Αδριατικής (Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Αγκώνα-Τεργέστη) ενισχύοντας περαιτέρω την θέση τους επιτυγχάνοντας υψηλά μερίδια αγοράς σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία διακίνησε 53.000 επιβάτες, 11.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 20.000 φορτηγά.
Τα μερίδια αγοράς στην αγορά της Αγκώνα ανήλθαν σε 60,1% για τους επιβάτες, 58,4% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 57,4% για τα φορτηγά αυτοκίνητα. Στο λιμάνι της Τεργέστης δεν δραστηριοποιείται άλλη εταιρεία.
Γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς
Στη γραμμή «Ηράκλειο-Πειραιάς», η Εταιρεία διατήρησε την ισχυρή θέση που παραδοσιακά κατέχει στην αγορά αυτή. Το α’ τρίμηνο του έτους, η εταιρεία διακίνησε 136.000 επιβάτες, 13.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 14.000 φορτηγά. Τα μερίδια αγοράς στην εν λόγω γραμμή ανήλθαν σε 68,0% για τους επιβάτες, 64,9% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 46,6% για τα φορτηγά αυτοκίνητα.

Συνολικές προβολές σελίδας