Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Τα φορτηγά και αυτοκίνητα «στηρίζουν» την ακτοπλοΐα, όταν οι επιβάτες μειώνονται

Μπορεί οι επιβάτες να συρρικνώνονται στην εγχώρια ακτοπλοϊκή αγορά, ωστόσο το ίδιο δεν συμβαίνει για τα φορτηγά και αυτοκίνητα.
Επιμέλεια: Μ. Δημητρίου
Η διακίνηση επιβατών μειώθηκε, πέρσι, για 7η συνεχή χρονιά και μάλιστα, τα τελευταία επτά χρόνια, η κίνηση των επιβατών σημείωσε πτώση 46%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο. Αντίθετα, η διακίνηση αυτοκινήτων και φορτηγών, σε εγχώριο επίπεδο, σημείωσε, πέρσι, αύξηση της τάξεως του 10% και 6% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της XRTC, η αύξηση του μεταφορικού έργου των αυτοκινήτων αποδεικνύει ότι η τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών έχει θετική ανταπόκριση από τους χρήστες των Ι.Χ.
Η αύξηση της κίνησης των αυτοκινήτων (+10%), σε αντίθεση με την κίνηση των επιβατών προφανώς δείχνει ότι πολλοί επιβάτες επιλέγουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς στέλνοντας τα αυτοκίνητα ασυνόδευτα με τα πλοία.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην αγορά της Αδριατικής, όπου το σύνολο των εταιριών  παρουσιάζει αύξηση στη διακίνηση αυτοκινήτων της τάξης του 11%.
Η εξέλιξη των φορτηγών
Η εικόνα στην κίνηση των μεταφορικού έργου των φορτηγών παρουσιάζει διαφορετική εικόνα από τις  δυο παραπάνω κατηγορίες μεταφορικού έργου την περίοδο 2015-2016.
Η αύξηση που παρουσιάζει η ελληνική αγορά έρχεται ως απόρροια της ανοδικής τουριστικής κίνησης, ενώ η μείωση που παρουσιάζεται στην Αδριατική αποτελεί απόδειξη της πτώσης των εξαγωγών.
Στην ελληνική αγορά η κίνηση των φορτηγών συνεχίζει την ίδια ανοδική τάση του 2015, της τάξης του 6%.
Αντίθετα, η αγορά των φορτηγών στην Αδριατική δεν ακολουθεί την τάση της εγχώριας αγοράς, αφού παρουσιάζει μείωση της τάξης του 6%.

Πηγή: https://www.metaforespress.gr/naftilia/%cf%84%ce%b1-%cf%86%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd/

Συνολικές προβολές σελίδας