Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Μετατροπή άδειας οδήγησης που προέρχεται από ξένο κράτος (εκτός ΕΕ) σε ελληνική

Μετατροπή άδειας οδήγησης που προέρχεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ελληνική Όσοι είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης από Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική και Νότια Κορέα και επιθυμούν να τη μετατρέψουν σε ελληνική, χρειάζεται να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:

1. ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: Απλό φωτοαντίγραφο αστυνοµικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου, ή ατοµικού βιβλιαρίου υγείας ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΛΛΟΥ Κ-Μ ΤΗΣ Ε.Ε. Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή ισχύοντος διαβατηρίου, ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Απλό φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου, βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδός του στη Ελλάδα ή εγγράφου που έχει εκδώσει αρµόδια ελληνική αρχή Από τα έγγραφα αυτά πρέπει να προκύπτει η ταυτότητα του προσώπου και η ηλικία του.
2. Επικυρωµένο φωτοαντίγραφο οποιουδήποτε ισχύοντος δηµόσιου εγγράφου βάσει των κείµενων διατάξεων, εφόσον ο ενδιαφερόµενος δεν είναι Έλληνας υπήκοος, που πιστοποιεί την κανονική διαµονή του στην Ελλάδα, όπως είναι η Άδεια ∆ιαµονής, η Βεβαίωση Εγγραφής Πολίτη Ε.Ε., το έγγραφο Πιστοποίησης Μόνιµης ∆ιαµονής Πολίτη κράτους µέλους της Ε.Ε., η Βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών χορήγησης ή ανανέωσης Άδειας ∆ιαµονής Τύπου Α, το Ειδικό ∆ελτίο Ταυτότητας Οµογενούς. Το ως άνω έγγραφο πρέπει να έχει εκδοθεί 185 τουλάχιστον ηµέρες, πριν από την ηµέρα κατάθεσης της αίτησης στη ∆ιεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Για τους υπηκόους των κρατών – µελών της Ε.Ε., το διάστηµα των 185 ηµερών περιορίζεται σε 95 ηµέρες. Αν ο ενδιαφερόµενος αλλοδαπός υπήκοος έχει την ιδιότητα του σπουδαστή ή του µαθητή επί έξι (6) τουλάχιστον µήνες στην Ελλάδα, συνεχώς ή αθροιστικά, κατά το τελευταίο 12µηνο, πριν από την ηµέρα κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών, τότε, αντί του παραπάνω δηµοσίου εγγράφου, απαιτείται η κατάθεση της πρωτότυπης βεβαίωσης της σχολής ή του σχολείου, που βεβαιώνει την επί έξι µήνες σπουδαστική ή µαθητική ιδιότητα.
3. Ισχύουσα άδειας οδήγησης
4. Μετάφραση της ξένης άδειας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από δικηγόρο.
5. Τρείς (3) πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου [Οι δύο (2) προσκοµίζονται στους γιατρούς, µία σε κάθε γιατρό]
6. ∆ύο πιστοποιητικά υγείας πρωτοβάθµιας ιατρικής εξέτασης, καθώς και φωτοαντίγραφα των δύο αποδεικτικών πληρωµής των γιατρών ή Πρακτικό ∆.Ι.Ε., κατά περίπτωση, σύµφωνα µε το Παράρτηµα III του π.δ.51/2012 (Α΄101).
7. Έγγραφο της εκδούσας την άδεια Υπηρεσίας, στο οποίο περιέχονται όλα τα στοιχεία της άδειας και του κατόχου της και βεβαιώνεται ότι η άδεια αυτή δεν κρατείται από οποιαδήποτε αρχή του κράτους που την εξέδωσε, λόγω οποιασδήποτε ποινής. Το έγγραφο αυτό περιέρχεται στην οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών αποκλειστικά και µόνο µε αλληλογραφία διά του εκεί ελληνικού Προξενείου ή διά του Προξενείου της χώρας έκδοσης της άδειας στην Ελλάδα, µε µέριµνα του ενδιαφερόµενου. Οµοίως, απαιτείται µετάφραση του εγγράφου αυτού από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από δικηγόρο ή από τον Πρόξενο της προξενικής αρχής της χώρας έκδοσης στην Ελλάδα. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του Προξένου από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
8. Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης (έντυπο) ΠΟΣΑ
1. Αποδεικτικό 50 € για αρχική χορήγηση
2. Αποδεικτικό 30 € για την εκτύπωση
3.Αποδεικτικό παγίου τέλους χαρτοσήµου και εισφοράς υπέρ τρίτων για κάθε κατηγορία

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1. Η αµοιβή καταβάλλεται στον γιατρό που διενεργεί την εξέταση και είναι ίση µε το ποσό που ισχύει κάθε φορά ως κατώτατο όριο αµοιβής των συµβεβληµένων µε το ∆ηµόσιο γιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο. Εφ’ όσον ο ενδιαφερόµενος εξεταστεί από γιατρούς κρατικών νοσηλευτικών ιδρυµάτων ή κρατικών κέντρων υγείας, λόγω έλλειψης συµβεβληµένων µε τις οικείες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών ιατρών, δεν καταβάλλει καµία αποζηµίωση.
2. Η προµήθεια των αποδεικτικών γίνεται από ∆ηµόσιο Ταµείο ή µε τη διαδικασία του e-παραβόλου.

ΧΡΟΝΟΣ : Μέχρι 30 ηµέρες (Μετά την αποστολή των δικαιολογητικών στην αρµόδια Υπηρεσία)

ΚΟΣΤΟΣ : 118,00 € [Συµπεριλαµβάνεται η αµοιβή των γιατρών (10 €+ 10 €) και το πάγιο τέλος χαρτοσήµου και εισφοράς υπέρ τρίτων για µία κατηγορία. Για κάθε επιπλέον κατηγορία απαιτείται το αντίστοιχο ποσό που προβλέπεται από τις κείµενες διατάξεις περί επεκτάσεων (27,02 € και 108,15 € κατά περίπτωση)].

www.dikaiologitika.gr

Αμβρακία Οδός: Το νέο επίσημο όνομα για τον Αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία

"Βαφτίσια" είχαμε εχθές στην επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στα μεγάλα έργα της Ηπείρου. Για να μην παρεξηγηθούμε τα βαφτίσια δεν είχαν να κάνουν με εκκλησίες και βρέφη αλλά με ..αυτοκινητόδρομο. Για να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένη κατά την επίσκεψη του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ στην περιοχή της Αμφιλοχίας μίλησε για τον Αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία και τον ονόμασε "Αμβρακία Οδός".

Το δελτίο τύπου στην αναφορά του για την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη στο έργο ήταν "Κατά την επίσκεψή του στην Αμφιλοχία, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ ενημερώθηκε για ένα ακόμη έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, την Αμβρακία Οδό.  Η Παράκαμψη Αμφιλοχίας, τμήμα της Αμβρακίας Οδού μεγάλης σπουδαιότητας, με το οποίο παρακάμπτεται η Αμφιλοχία από τον κόμβο της KNAUF έως το Λουτράκι με συντόμευση του χρόνου, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, πάνω από μισή ώρα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και εντός του 2014 προγραμματίζεται η έναρξη ασφαλτόστρωσης των πρώτων 8 χλμ".

Να ενημερώσουμε πάντως πως με απόφαση προ ημερών του Υπουργείου Υποδομών που δημοσιεύθηκε στο "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" δόθηκε παράταση στο τελευταίο τμήμα της "Αμβρακίας Οδού", αυτό της παράκαμψης Αμφιλοχίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Πάντως δεν είναι υπερβολή να πούμε πως σε ολόκληρο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας γίνεται μία "οδική επανάσταση" με νέους αυτοκινητόδρομους και άλλους σύγχρονους δρόμους, καθώς εκτός από την κατασκευή της Αμβρακίας και της Ιόνιας Οδού σε κατασκευή είναι τα οδικά έργα Πλατυγιάλι-Αγιος Δημήτριος, που αποτελεί συμπληρωματικό άξονα της Ιόνιας Οδού και το έργο Αγρίνιο-Αγιος Βλάσης που ξεκίνησε μόλις πριν από λίγους μήνες. Τα έργα αυτά θα αποδίδονται σταδιακά από το 2015 μέχρι το τέλος του 2016 και θα μεταμορφώσουν το οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας σε σύγχρονο, ασφαλές και άνετο και από "οδικό ουραγό" θα την φέρουν ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες με τους περισσότερα χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομων και δρόμων ταχείας κυκλοφορίας.

Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com

Συνολικές προβολές σελίδας