Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Παράταση έως 31/3/17 για το ABS. Οι δεσμεύσεις Χρ. Σπίρτζη στις ομοσπονδίες ΦΔΧ

Την Δευτέρα, 14/11/2016, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. με τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.
Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους οδικούς μεταφορείς. Ο υπουργός, αφού άκουσε τους εκπροσώπους του κλάδου, τοποθετήθηκε σε κάθε θέμα αναλυτικά.
Στο θέμα της τοποθέτησης ABS, ο κ. Σπίρτζης δεσμεύθηκε για παράταση, σε όλα τα φορτηγά, έως την 31/3/2017. Από την 1/4/2017 έως την 31/5/2017 πρέπει να τοποθετήσουν ABS, τα φορτηγά και τα ρυμουλκά που η πινακίδα λήγει σε 0 – 1. Ακολούθως, τον 6ο και 7ο μήνα τα φορτηγά που η πινακίδα τους λήγει σε 3 – 4 και δύο αριθμοί, κάθε δύο μήνες, έως τον αριθμό 9.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης
Στο ζήτημα της απαγόρευσης χρήσης του παράπλευρου – παραλλαγμένου οδικού δικτύου, οι εκπρόσωποι του κλάδου εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην εφαρμογή του μέτρου. Στο ζήτημα αυτό, ο υπουργός ήταν αμετακίνητος.
Ωστόσο, μετά από διεξοδική συζήτηση, σημείωσε ότι θα προβεί σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες εκμετάλλευσης των οδικών αξόνων, ώστε τα τέλη διοδίων να καταστούν προσιτά στους αυτοκινητιστές Δ.Χ., αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα.
Στο ζήτημα των ενδομεταφορών (καμποτάζ), ο υπουργός δεσμεύθηκε για θέσπιση μέτρων διασφάλισης, με απαγόρευση ενδομεταφορών για 6 συν 6 μήνες, όπως προβλέπει ο κανονισμός, λόγω σοβαρής διατάραξης της αγοράς των εθνικών μεταφορών, η οποία παραβιάζεται από μεταφορικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε χώρες χαμηλού κόστους, κυρίως στην Βουλγαρία, πραγματοποιώντας μόνιμα παράνομα καμποτάζ, χωρίς ποτέ να εξέλθουν από τη χώρα.
Επίσης, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν τη θεσμοθέτηση ελάχιστου κόστους μεταφοράς, που θα αποδεικνύεται από σχετική επιστημονική μελέτη, με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας της οδικής μεταφοράς, η οποία υποβαθμίζεται επικίνδυνα από μεταφορείς, που δραστηριοποιούνται στην αγορά, με κόμιστρα κάτω του κόστους.
Το ελάχιστο κόστος μεταφοράς θα προσδιορίζεται από το υπουργείο, με τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου Κομίστρων», που θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις των τιμών που διαμορφώνουν το τελικό λειτουργικό κόστος.
Τέλος, ο υπουργός δέχθηκε να εφαρμοστεί και στη χώρας μας ο θεσμός της Ευρωβινιέτας.
Στην συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του Π.Σ.Χ.Ε.Μ κ. Πέτρος Σκουλικίδης, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Μ.Ι.Φ.Α. κ. Γεώργιος Παπούλιας, ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Φ.Δ.Χ. Θεσσαλίας, Κεντρικής Ελλάδος και Δυτικής Μακεδονίας  κ. Βασίλειος Τζιμοράγκας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φ.Δ.Χ. Β. Ελλάδος κ. Δημήτριος Παντελίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Φ.Δ.Χ. Λαμίας κ. Απόστολος Αγγελακόπουλος και ο πρόεδρος του Σ.Α.Δ.Ο.Μ.Ν.Ε. «Ο Αγώνας»  κ. Γεώργιος Πασπάτης.

Συμμετοχή του ΟΛΠ στο ευρωπαϊκό έργο Poseidon Med II, με στόχο την ανάδειξή του σε λιμάνι ανεφοδιασμού ΥΦΑ

Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2016, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II πραγματοποίησε τεχνική συνάντηση εργασίας στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), με αντικείμενο τη μελέτη των λειτουργιών ανεφοδιασμού των πλοίων, με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ).
Η συνάντηση αυτή είναι η τελευταία του κύκλου τεχνικών συναντήσεων που οργανώθηκαν από το Poseidon Med II.
Στόχους τους ήταν η διαμόρφωση εφικτών σεναρίων και ο εντοπισμός κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση υποδομών ανεφοδιασμού ΥΦΑ εντός των λιμένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τα οποία αποτελούν μέρος των υπό ανάπτυξη τεχνικών μελετών.
Η συνάντηση στον Πειραιά ξεκίνησε με μια ανασκόπηση των κύριων σημείων των μελετών που εκπονήθηκαν κατά την πρώτη φάση του προγράμματος (Poseidon Med I).
Στη συνέχεια, οι 32 συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν δια θαλάσσης τους επιβατικούς σταθμούς ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας, καθώς και τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και διακίνησης αυτοκινήτων.
O Πειραιάς κομβικό λιμάνι για τον ανεφοδιασμό ΥΦΑ
Ο Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, Διευθυντής, ΥΑΛΕ/ΥΑΛ του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ), τόνισε: «Το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί σημείο εκκίνησης για τον Πειραιά να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως κομβικό λιμάνι για τον ανεφοδιασμό ΥΦΑ.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα καθώς και η βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία, μέσω της ανάπτυξης αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος στην περιοχή μας».
Κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης, οι συμμετέχοντες συνέβαλαν στον υπολογισμό εκτιμήσεων για την απαιτούμενη ποσότητα ΥΦΑ ως καυσίμου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές συναλλαγές στο λιμάνι του Πειραιά.
«Οι τεχνικές συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από το Poseidon Med II, όρισαν τα απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη λειτουργιών ανεφοδιασμού με ΥΦΑ για όλα τα λιμάνια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θέτοντας εχέγγυα για την ασφάλεια του λιμένα, την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την εκπαίδευση του προσωπικού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο να βοηθηθούν τα λιμάνια να αναπτύξουν τη στρατηγική τους, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές ανάγκες και προβλέψεις ως προς τη ζήτηση υπηρεσιών ανεφοδιασμού με ΥΦΑ», πρόσθεσε η Άννα Αποστολοπούλου, Project Manager του προγράμματος Poseidon Med II εκ μέρους του Lloyd’s Register.
Από τον Μάιο 2016, το πρόγραμμα Poseidon Med II πραγματοποίησε πέντε τεχνικές συναντήσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, των Πατρών, του Ηρακλείου, της Λεμεσού και του Πειραιά.
Κατά τις συναντήσεις αυτές εφαρμόστηκε μια εμπεριστατωμένη μεθοδολογία εκτίμησης των κινδύνων, προκειμένου να προσδιοριστούν πιθανοί κίνδυνοι, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της λειτουργίας ανεφοδιασμού με ΥΦΑ από την πλευρά του πλοίου, του λιμανιού και την αλληλεπίδρασή τους.
Με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναπτύχθηκαν σενάρια για τον ανεφοδιασμό του ΥΦΑ -όπως ανεφοδιασμός από πλοίο σε πλοίο ή από φορτηγό σε πλοίο, καθορίστηκαν μια σειρά από προτεινόμενες τοποθεσίες σε κάθε λιμάνι, διαμορφώθηκαν ειδικές διασφαλίσεις, καθώς και εκπονήθηκαν πλάνα με σημεία για περαιτέρω δράση και αξιολόγηση, τα οποία θα εξεταστούν ενδελεχώς από τους εταίρους του προγράμματος.
Το πρόγραμμα Ρoseidon Med II
Το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί έναν οδικό χάρτη που αποσκοπεί στην ευρεία υιοθέτηση του ΥΦΑ ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου για τη ναυτιλία, προωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον.
Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο- και περιλαμβάνει έξι ευρωπαϊκά λιμάνια  (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία), καθώς και τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Το πρόγραμμα συγκεντρώνει κορυφαίους ειδικούς από τον κλάδο της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη αλυσίδα ανεφοδιασμού με ΥΦΑ και να εγκαταστήσουν μια εύρυθμη και βιώσιμη αγορά για ΥΦΑ.

Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός: Αυστηροποίηση των κανονισμών για ναυπήγηση επιβατηγών πλοίων

Φρένο στη ναυπήγηση επιβατηγών πλοίων θέτουν νέοι, λανθασμένοι κατά τους εκπροσώπους της διεθνούς επιβατηγού ναυτιλίας, περιβαλλοντικοί κανονισμοί, που έχει υιοθετήσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ).
Η διεθνής ένωση των πλοιοκτητών επιβατηγών και ακτοπλοϊκών πλοίων, η Inteferry, έχει εντοπίσει το πρόβλημα και το έθεσε στην τελευταία σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC) του IMO που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στο Λονδίνο.
Τις θέσεις της Interferry ενστερνίζεται και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και τις έχει συζητήσει ήδη και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και προσδοκά σε στενή συνεργασία εν όψει της επανεξέτασης του όλου θέματος στην επόμενη MEPC τον προσεχή Μάρτιο. Το πρόβλημα αφορά τα επιβατηγά πλοία τα οποία στη λεγόμενη «Φάση Ι» (από το 2020) θα πρέπει να επιτύχουν μείωση του δείκτη EEDI κατά 5% και στη «Φάση ΙΙ» μείωση του EEDI κατά 20% (από το 2025).
Όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες ακτοπλόοι, τα όρια αυτά βασίζονται σε μία αρχική «γραμμή αναφοράς-reference line» η οποία έχει προκύψει από καταγραφή βασικών στοιχείων πλοίων που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1998 και 2010.
Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, τα στοιχεία που ελήφθησαν για τον καθορισμό της γραμμής αναφοράς δεν είναι ακριβή και ως εκ τούτου η «γραμμή» πρέπει να μετατοπιστεί προς τα άνω, να γίνει δηλαδή λιγότερο «αυστηρή», ή να μειωθούν τα ποσοστά 5% και 20% αντίστοιχα.
Οι μέχρι τώρα μετρήσεις από την πλευρά των ακτοπλόων έχουν δείξει ότι πολύ δύσκολα ένα νεότευκτο πλοίο θα πιάσει τον στόχο του 5% της πρώτης φάσης, ενώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση επίτευξης του στόχου 20% της δεύτερης φάσης.
Όπως εξηγούν ακτοπλοϊκοί παράγοντες θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα επιβατηγά πλοία δεν μπορούν να αυξήσουν δραματικά το μέγεθός τους χωρίς να έχουν επιπτώσεις στην κατανάλωση και συνεπώς να φτιάχνουν μεγαλύτερα πλοία όπως οι άλλοι κλάδοι. Τα επιβατηγά πλοία έχουν κατά βάση μεγαλύτερο απόβαρο από άλλους τύπους πλοίων (π.χ. δεξαμενόπλοια) λόγω των υπερκατασκευών που έχουν για την ενδιαίτηση των επιβατών.
Επίσης ο εν λόγω κανονισμός έρχεται σε αντίθεση με τον κανονισμό περί στεγανής υποδιαίρεσης που έχει εφαρμογή από το 2020, ο οποίος εμμέσως προτρέπει σε κατασκευή πλοίων μικρότερης ενεργειακής αποδοτικότητας. Tα επιβατηγά πλοία δεν μπορούν να μειώσουν την ισχύ των μηχανών τους για να καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο κάτω από ένα επίπεδο, καθώς δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα των απαραίτητων ελιγμών σε αντίξοες συνθήκες, υποβαθμίζοντας το στοιχείο της ασφάλειας.
Το στοιχείο της ασφάλειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πλοία που μελλοντικά θα εξυπηρετούν περιοχές/νησιά με ιδιαίτερες απαιτήσεις, όπως είναι τα ελληνικά νησιά, να είναι αξιόπλοα τονίζουν οι ακτοπλόοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με το ΥΕΝ προκειμένου και στην επόμενη σύνοδο της MEPC να υποστηριχθούν οι θέσεις αυτές που είναι θέσεις και της Interferry.
Αν δεν αλλάξει η τοποθέτηση του ΙΜΟ δεν πρόκειται να ναυπηγηθούν πλοία μετά το 2020 και θα υπάρξει πρόβλημα ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου, προειδοποιεί η διεθνής επιβατηγός ναυτιλία.
Ο EEDI
Το όλο πρόβλημα αφορά τα πλοία που θα αρχίσουν να ναυπηγούνται μετά το 2020 και έχει σχέση με τον δείκτη Σχεδίασης Ενεργειακής Αποδοτικότητας (Energy Efficiency Design Index-EEDI). Ο δείκτης αυτός μέσα από πολύπλοκους υπολογισμούς βγάζει έναν αριθμό που δείχνει πόσο ενεργειακά αποδοτικό είναι το πλοίο, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων CO2 από τη ναυτιλία.
Ο EEDI υπολογίζεται για τα νέα πλοία, τα οποία υποχρεούνται να έχουν τον σχετικό δείκτη μικρότερο, κατά ένα ποσοστό από ένα μέσο δείκτη αναφοράς που έχει ήδη οριστεί από τους επιστήμονες στον ΙΜΟ.

Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-ypodomes/endiaferouses-eidiseis/item/37263-diethnis-naftiliakos-organismos-afstiropoiisi-ton-kanonismon-gia-nafpigisi-epivatigon-ploion

Συνολικές προβολές σελίδας

785004