Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων ή επιβατών

Αρμόδια Υπηρεσία
Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου.
 
Προϋποθέσεις
● Να είναι ελληνικής υπηκοότητας ή υπηκοότητας κράτους-μέλους της Ε.Ε. (σε περίπτωση φυσικού προσώπου)
● Να κατέχει πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας, το οποίο εκδίδεται από την οικεία Περιφέρεια.
Ο ενδιαφερόμενος που δεν κατέχει πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας, αλλά πληροί τις επόμενες δύο προϋποθέσεις, μπορεί να ορίσει με Υπεύθυνη Δήλωση του άλλο άτομο για να διευθύνει τις δραστηριότητες της επιχείρησής του, το οποίο να πληροί την προϋπόθεση της αξιοπιστίας και της επαγγελματικής επάρκειας.
● Να έχει αξιοπιστία η οποία πληρούται όταν ο ενδιαφερόμενος:
1. δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση και δεν έχει κηρυχθεί ακατάλληλος για την άσκηση του επαγγέλματος, και
2. δεν έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για ένα από τα αδικήματα ή παραβάσεις όπως ορίζονται με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Π.Δ. 346/2001 (συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, παραβάσεις εμπορικού νόμου, παραβάσεις νομοθεσίας για τις εμπορευματικές ή επιβατικές μεταφορές κλπ.)
● Να έχει Οικονομική επιφάνεια, που πληρούται όταν ο ενδιαφερόμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) διαθέτει 9000 ευρώ ατομικό λογαριασμό όταν χρησιμοποιεί ένα όχημα και 5000 ευρώ για κάθε πρόσθετο όχημα, η οποία βεβαιώνεται από πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα κ.τ.λ)
● Όταν πρόκειται για νομικό πρόσωπο (A.E., E.Π.E. κ.λ.π.):
1. Απαιτείται το νομικό πρόσωπο να έχει την οικονομική επιφάνεια και το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που διευθύνουν τις δραστηριότητές του να έχουν την προϋπόθεση της αξιοπιστίας και της επαγγελματικής επάρκειας. Στην περίπτωση της IME πρέπει κάθε εταίρος να έχει άδεια Οδικού Μεταφορέα Εμπορευμάτων ενώ η άδεια εκδίδεται στο όνομα της ΙΜΕ - ΕΠΕ.
2. 'Αδεια οδικού μεταφορέα χορηγείται και σε λειτουργούσες επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που για οποιονδήποτε λόγο δεν την έχουν λάβει (π.χ. κληρονομικά κ.τ.λ) τηρουμένων των ειδικότερων ρυθμίσεων του άρθρου 7 του Π.Δ. 346/2001 κατά περίπτωση.
 
 
Απαιτούμενα δικαιολογητικά 
● Αίτηση - υπεύθυνη δήλωση (το παρόν έντυπο)
● Πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας (Ο ενδιαφερόμενος που δεν κατέχει πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας, αλλά πληροί τις προϋποθέσεις 3 και 4, μπορεί να ορίσει, με υπεύθυνη δήλωσή του, άλλο άτομο για να διευθύνει τις δραστηριότητες της επιχείρησής του. Για το άτομο αυτό κατατίθεται επίσης το ίδιο δικαιολογητικό).
● Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης (Ο ενδιαφερόμενος που δεν κατέχει πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας, αλλά πληροί τις προϋποθέσεις 3 και 4, μπορεί να ορίσει, με υπεύθυνη δήλωσή του, άλλο άτομο για να διευθύνει τις δραστηριότητες της επιχείρησής του. Για το άτομο αυτό κατατίθεται επίσης το ίδιο δικαιολογητικό)
● Βεβαίωση Πιστωτικού Ιδρύματος (Τράπεζας κ.λ.π.) ότι ο ενδιαφερόμενος έχει 9000 ΕΥΡΩ ατομικό λογαριασμό για το πρώτο όχημα που χρησιμοποιεί και 5000 ΕΥΡΩ για κάθε νέο όχημα
● Για νομικά πρόσωπα, καταστατικό του νομικού προσώπου από το όποιο να προκύπτει το πρόσωπο που διευθύνει τις μεταφορικές δραστηριότητες της επιχείρησης ή πράξη ανάθεσης
 
 Διάρκεια ισχύος Η άδεια είναι πενταετούς ισχύος και άρα ανανεώνεται κάθε πέντε (5) έτη.           

Μίσθωση φορτηγού οχήματος

Με τις διατάξεις του Π.Δ. 91/ 88 προβλέπεται η μίσθωση αυτοτελών φορτηγών Δ.Χ. αυτοκινήτων ή ελκυστήρων ή ρυμουλκών ή ρυμουλκούμενων ή ημιρυμουλκουμένων (επικαθημένων) Δ.Χ.
Για τα φορτηγά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα διακρίνονται τρεις  περιπτώσεις μισθώσεως ΦΔΧ :
1. Από μεταφορικές επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή ή κατά χρήση Φ.Δ.Χ αυτοκίνητα ή από μεμονωμένους αυτοκινητιστές .
Οι παραπάνω επιχειρήσεις επιτρέπεται να μισθώνουν μέχρι του διπλάσιου αριθμού των αυτ/των που κατέχουν.
2. Από επιχειρήσεις μη μεταφορικές, οι οποίες έχουν δικαίωμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις να πάρουν άδεια κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων (παραγωγοί, έμποροι, εισαγωγείς, εξαγωγείς , εργολάβοι δημοσίων και ιδιωτικών έργων).
          3. Από οδηγούς κατόχους άδειας οδήγησης αντίστοιχης κατηγορίας με αυτής που απαιτείται  για το μισθωμένο όχημα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3446/2006.
 
          Επίσης, επιτρέπεται η μίσθωση ΦΙΧ οχημάτων μ.β μέχρι 6.000 χιλιογράμμων από επιχειρήσεις που μπορούν να θέσουν σε κυκλοφορία ΦΙΧ οχήματα και εφόσον το αντικείμενο εργασιών  μισθωτή/εκμισθωτή είναι όμοιο.
 
Για να διαπιστωθεί εάν η μίσθωση είναι νόμιμη θα πρέπει :
Α. Το συμφωνητικό να είναι υπογεγραμμένο από τον Προϊστάμενο της οικείας Δ/νσης Μεταφορών και Επικ/νιών και θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ. εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία υπογραφής του από τα συμβαλλόμενα μέρη .
Β. Η ισχύς της μίσθωσης δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από τρία έτη.
Γ. Οι μισθώσεις ελληνικών ΦΔΧ επιτρέπονται μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και όχι κοινοτικών, δηλαδή  ο έλληνας οδικός μεταφορέας επιτρέπεται να μισθώνει μόνο ελληνικά φορτηγά.
Δ. Τα μισθωμένα αυτοκίνητα των περιπτώσεων 1 και 2 πρέπει να οδηγούνται από οδηγό με εξαρτημένη σχέση εργασίας με την επιχείρηση/ μισθωτή που αποδεικνύεται με οποιοδήποτε έγγραφο (σύμβαση εργασίας, απόσπασμα ατομικού λαγαριασμού από ΙΚΑ κλπ) ή από τον μισθωτή.
 
Για να διαπιστωθεί  εάν το  προς έλεγχο φορτηγό αυτ/το  είναι μισθωμένο σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα πρέπει η φορτωτική να είναι σε διαφορετικό όνομα από αυτό που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας, ή εάν πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση, το τιμολόγιο ή το δελτίο αποστολής να είναι σε διαφορετικό όνομα από αυτό που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας. Στην περίπτωση της μίσθωσης δηλαδή, η άδεια κυκλοφορίας παραμένει στο όνομα του εκμισθωτή, ενώ τα έγγραφα μεταφοράς εκδίδονται στο όνομα του μισθωτή. Στην περίπτωση αυτή αναζητείται  το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του αυτοκινήτου.
           Στην περίπτωση της μίσθωσης από οδηγό ελέγχονται εκτός των ανωτέρω προϋποθέσεων και η κατηγορία της άδειας οδήγησης του μισθωτή/οδηγού. 
          Για τα φορτηγά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί σε χώρες μέλη της κοινότητας, ελέγχεται μόνο η ύπαρξη μισθωτηρίου.  
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παπάγου, 15 Φεβρουαρίου 2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
Αρ.Πρωτ.: B 4/4759/515
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ


ΘΕΜΑ: Νόμος 3887/2010 και άρθρο 7 του Ν. 3446/2006 περί εκμίσθωσης ΦΔΧ αυτοκινήτων σε οδηγούς.
Με αφορμή σχετικά ερωτήματα αναφορικά με το θέμα, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 3446/2006 (ΦΕΚ 49 Α΄) δινόταν η δυνατότητα σε ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις και μεμονωμένους οδικούς μεταφορείς να εκμισθώνουν υπό προϋποθέσεις τα οχήματα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σε οδηγούς.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3887/2010 (ΦΕΚ 174 Α΄) οι εταιρίες που μπορούν να συστήνονται και να λειτουργούν ως μεταφορικές με την έναρξη ισχύος του νόμου είναι νομικής μορφής ΑΕ ή ΕΠΕ, πρέπει δε να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 4 (προϋποθέσεις του π.δ. 346/2001, ύπαρξη χώρου γραφείου για την απόδειξη πραγματικής και σταθερής εγκατάστασης κλπ).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το άρθρο 3 του νεότερου νόμου 3887/2010 είναι κατά περιεχόμενο αντίθετο ή ασυμβίβαστο προς το άρθρο 7 του παλαιότερου νόμου 3446/2006, δηλαδή ο ως άνω νεότερος νόμος ρυθμίζει το ίδιο θέμα του προγενέστερου, αποκλειστικώς ή κατ΄ αντίθετο ή τελείως διαφορετικό τρόπο (ΑΠ 588/1969), συνάγεται ότι το άρθρο 7 του Ν. 3446/2006 έχει σιωπηρώς καταργηθεί, καθώς οι οδηγοί δεν υπάγονται στην έννοια των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ν. 3887/2010.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται, ότι και μετά τη δημοσίευση του Ν. 3887/2010 εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΠΔ 91/88 (ΦΕΚ 42 Α΄), που αποτελούν ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 84/647 «για τη χρησιμοποίηση των μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές», καθόσον οι διατάξεις του Διατάγματος αυτού δεν θίγονται από τον πρόσφατο νόμο.
Για την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος από την έναρξη ισχύος του Ν. 3887/2010 οι υπηρεσίες στις οποίες κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, παρακαλούνται για την πιστή και ομοιόμορφη τήρηση των όσων αναγράφονται.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Β. ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ 

Συνολικές προβολές σελίδας