Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Απογοήτευση φέρνει το ραντεβού με τις ..καθυστερήσεις

Απογοητεύουν οι επιδόσεις στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι "αδιευκρίνιστος ακόμα ο χρόνος παράδοσης των τριών σηράγγων στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα. Το υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι ο αυτοκινητόδρομος μπορεί να παραδοθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, ωστόσο η κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου δεν έχει ακόμα εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προταθεί η επιτάχυνση των εργασιών, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του έργου.

Τα κύρια εμπόδια, η επίλυση των οποίων καθυστέρησε, ήταν οι δύο γέφυρες στα σημεία συνάντησης με τη γραμμή του ΟΣΕ και, βεβαίως, οι υπολειπόμενες απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές. Ειδικά για τον ΟΣΕ το βασικό ζήτημα ήταν η κατασκευή του έργου χωρίς να διαταραχθεί η κυκλοφορία των τρένων στη γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Σήμερα η πρόοδος του έργου βρίσκεται στο 85%. Στις δύο σήραγγες των Τεμπών έχουν ολοκληρωθεί οι 5 από τις 6 ασφαλτικές στρώσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ενώ στη σήραγγα του Πλαταμώνα κατασκευάζεται η τελική επένδυση και γίνονται οι πρώτες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Τα έξι «ανοιχτά» οδικά τμήματα, από τον Ευαγγελισμό έως τη Ραψάνη, βρίσκονται σε διάφορα στάδια εργασιών, κανένα όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί."

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΕΧΕΙ, ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΡΕΧΕΙ
Με τις αμφιβολίες για ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του έτους να πληθαίνουν όλο και περισσότερο έχει αρχίσει να γίνεται πλέον σαφές ότι εφόσον θα έχουμε καθυστερήσεις θα έχουμε τρία αρνητικά γεγονότα.

Το πρώτο είναι οι αποζημιώσεις που θα εγείρει η κοινοπραξία του έργου λόγω καθυστερήσεων χωρίς αποκλειστική δική της υπαιτιότητα και μπορεί να λογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο είνια είναι η ανάγκη εύρεσης χρηματοδότησης εφόσον η καθυστέρηση είναι τέτοια που δεν μπορεί να καλυφθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ καθώς, όπως και οι υπόλοιποι αυτοκινητόδρομοι σε παραχώρηση έχει προβλεφθεί να χρηματοδοτηθούν από το τρέχον ΕΣΠΑ αλλά όχι από το επόμενο. Αυτό θα προκαλούσε αλυσιδωτά προβλήματα στη χρηματοδότηση νέων έργων και νέων επενδύσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Το τρίτο, ίσως όμως και βασικότερο είναι ότι συνεχώς μετατίθεται η ημερομηνία λειτουργίας του περάσματος των Τεμπών και του Πλαταμώνα. Στη μεγάλη "φιέστα" πριν από ένα έτος, τα έργα είχαν τοποθετηθεί για ολοκλήρωση τον φετινό Αύγουστο. Μόλις έξι μήνες αργότερα και με γνώμονα τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις και τον ΟΣΕ το χρονοδιάγραμμα πήγε στο τέλος του έτους.

Τώρα γίνεται προσπάθεια για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Με βάση τα παραπάνω γίνεται πραγματικά αδιευκρίνιστη η ολοκλήρωση του σημαντικότερου οδικού έργου της χώρας που θα καταργήσει το δολοφονικό πέρασμα των Τεμπών, του σημείου που έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες θύματα.

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η επίσημη θέση του Υπερυπουργείου Οικονομίας αλλά και του Υπουργείου Υποδομών που θα πιέσουν έτσι ώστε τα έργα να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό στους πολίτες.

Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com

Συνολικές προβολές σελίδας