Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Διαβάστε τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών για τις γιορτές

Την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014 και την επόμενη Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014, για το ρεύμα εξόδου από 16:00 έως 21:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις
  • Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).
  • Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).
  • Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
  • Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).
Την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015, για το ρεύμα εισόδου από 15:00 έως 22:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
  • Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη χ.θ. 145 έως τη χ.θ. 205+800 (κόμβος Ρίου).
  • Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
  • Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
  • Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:
  • Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
  • Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα), όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
  • Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
  • Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
  • Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα Διόδια του Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.
  • Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
  • Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
  • Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».
  • Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων, καθώς και φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
  • Τα φορτηγά οχήματα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από σχετική απόφαση της τοπικής Διεύθυνσης Τροχαίας.

«Σταυροφορία» κατά των σταθμών διοδίων από την Περιφέρεια Αττικής

Με κεντρικό σύνθημα «να φύγουν τα διόδια από την Αττική», πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον κόμβο Βαρυμπόμπης, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο καθεστώς των διοδίων εντός της Αττικής, αλλά και στην προγραμματισμένη τοποθέτηση πλευρικών σταθμών διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο από τη «Νέα Οδό».
«Η κυβερνητική πολιτική πολλαπλασιασμού των διοδίων, έχει καταστήσει τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών όπως εδώ, στη βορειο-ανατολική Αττική, ελεύθερους πολιορκημένους.
Η Περιφέρεια Αττικής, το Περιφερειακό Συμβούλιο, βρισκόμαστε στο πλευρό των δήμων και των πολιτών, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους. Και τον αγώνα αυτόν θα τον δώσουμε και θα τον κερδίσουμε όλοι μαζί. Περιφέρεια, Δήμοι, πολίτες», ανέφερε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.  Κατά των πλευρικών διοδίων τάσσονται και οι δήμοι Κηφισιάς, Ωρωπού και Διονύσου.
Αν μη τι άλλο, η «επιθετική ρητορική» της κ. Δούρου, άρα και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά των εταιρειών που κατασκευάζουν και εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητοδρόμους, έχει την αξία του. 

Μ. Βαρβιτσιώτης: Με τη συμβολή της Cosco, ο Πειραιάς νο1 λιμάνι της Μεσογείου

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εισηγήθηκε - στη Βουλή - την κύρωση του ιδιωτικού συμφωνητικού της δεύτερης τροποποίησης της, από 25 Νοεμβρίου 2008 σύμβασης παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των Προβλητών 2 και 3 του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Λιμένων Πειραιώς», όπως τροποποιήθηκε στις 26 Ιουλίου του 2011 και η οποία αφορά τη νέα επένδυση της Cosco στον Πειραιά.
H τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ, αντίθετα καταψηφίστηκε από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε.  
Κατά την εισήγηση του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε τα εξής: «Θεωρώ εξαιρετικά ευτυχή τον εαυτό μου που εισηγούμαι στη Βουλή των Ελλήνων τη συγκεκριμένη τροποποίηση της σύμβασης. Είναι η κύρωση της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης που έγινε στη χώρα από την εποχή που ενέσκηψε η κρίση.
Είναι μια σύμβαση με την οποία φιλοδοξούμε το 2021, όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα, η αξία της παραχώρησης που έγινε το 2008 προς την COSCO να έχει διπλασιαστεί, δηλαδή από περίπου 560.000.000 ευρώ, να πάει στο 1.100.000.000 ευρώ. Είναι η σύμβαση η οποία θα φέρει το Λιμάνι του Πειραιά στην πρώτη θέση των λιμανιών της Μεσογείου.
Το 2008 παραχωρήθηκε στην COSCO ο Προβλήτας 2 και το δικαίωμα να κτίσει τον ανατολικό Προβλήτα 3. Προχώρησε η επένδυση, έγινε η επένδυση. Έφτασε περίπου στο 85% της δυναμικότητάς της φέτος. Έχει «ταβανώσει» ουσιαστικά η δυνατότητά της να εξυπηρετήσει περαιτέρω εμπορευματοκιβώτια.
Έχουμε σπάσει το φράγμα των τριών εκατομμυρίων κοντέινερ, όταν πριν υπάρξει αυτή η διεθνής στρατηγική συμμαχία, μόνο τετρακόσια πενήντα χιλιάδες κοντέινερ διακινούνταν διά μέσου του Πειραιά. Και βεβαίως, έχουν ξεπεραστεί όλες οι προσδοκίες για τα έσοδα.
Στόχος να γίνει ο Πειραιάς το νούμερο 1 λιμάνι της Μεσογείου
Σήμερα, λοιπόν, τι κάνουμε; Σήμερα δίνουμε το δικαίωμα στην COSCO να κτίσει στη θάλασσα το δυτικό κομμάτι του Προβλήτα 3, να το εξοπλίσει, να ικανοποιήσει μια υποχρέωση την οποία είχε αναλάβει ο ΟΛΠ τότε και δεν μπόρεσε να υλοποιήσει, να φτιάξει έναν καινούριο σταθμό πετρελαιοειδών για το λιμάνι του Πειραιά, τον οποίο ο ΟΛΠ έπρεπε να είχε λειτουργήσει από το 2012 και βέβαια να αναβαθμίσει και τον εξοπλισμό και σε αυτήν, αλλά και στις διπλανές προβλήτες.
Νομίζω ότι το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνει η ελληνική πολιτεία σε σχέση με αυτήν τη σύμβαση όχι μόνο είναι μηδενικό αλλά έχουν καλυφθεί όλες οι προϋποθέσεις νομιμότητας για την επικύρωση αυτής της σύμβασης.
Η σύμβαση μονογράφτηκε το Νοέμβριο του 2013, μετά από συμφωνία ενός μνημονίου που υπογράψαμε τον Ιούνιο του 2013 και ξεκίνησε ένας αγώνας μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές και με πολύ μεγάλη πίεση –πολιτική, οφείλω να ομολογήσω- του Πρωθυπουργού, δικής μου και όλης της Κυβέρνησης, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας καταφέραμε τον Ιούλιο να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη συνέχεια, ήλθε ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενσωματώθηκαν, επεκτάθηκε το σταθερό μίσθωμα που θα δίνει η COSCO, καλύφθηκαν οι προϋποθέσεις για το ελάχιστο εγγυημένο διακινούμενο όγκο κοντέινερ και βέβαια, σήμερα μετά την επικύρωσή τους και από τη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ, έρχεται για κύρωση από τη Βουλή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε όλη αυτήν την περίοδο της κρίσης, ένα ήταν το ζητούμενο πάντα. Νέες επενδύσεις στον τόπο, επενδύσεις που μπορούν να φέρουν θέσεις εργασίας και να μας βγάλουν από την περιφερειακή μιζέρια.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 που συνδέθηκε επιτέλους το τρένο με το λιμάνι του Πειραιά, πάνω από εκατόν πενήντα αμαξοστοιχίες έχουν φύγει για την κεντρική Ευρώπη, το λιμάνι του Πειραιά έγινε πόλος επενδύσεων και πολλές μεγάλες εταιρείες ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά. Μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Κίνας, όπως η Hewllet Packard, η Sony, η ΖTE, η Huawei επιλέγουν πλέον τον Πειραιά ως τόπο διακίνησης των προϊόντων τους.
Έχουμε μια πρωτοφανή αύξηση στα πλοία, τα οποία προσεγγίζουν το λιμάνι, με πολλαπλά οφέλη για τη ναυτιλιακή μας οικονομία, όπως καβοδεσίες, ρυμουλκά, πετρελεύσεις, τροφοδοσίες, πρακτορικά κοκ.
Παρότι είχε μειωθεί η εμπορική κίνηση και οι εισαγωγές είχαν πέσει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που βλέπουμε είναι μια ραγδαία αύξηση της κίνησης του λιμανιού και βέβαια, έχουμε σοβαρά οικονομικά οφέλη για τον ΟΛΠ.
Σήμερα ο ΟΛΠ έχει ξεπεράσει τα προσδοκώμενα έσοδα που είχε ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το 2013 και το 2014 από τις ΣΕΠ. Φέρνει περισσότερα λεφτά από το ελάχιστο εγγυημένο και βέβαια, θα συνεχίσει να τα φέρνει, εφόσον επεκταθεί αυτή η σύμβαση.
Διαμάχη με ΣΥΡΙΖΑ
Άκουσα δύο βασικά επιχειρήματα, κύριε Πρόεδρε. Με συγχωρείτε που μακρηγορώ, αλλά είναι ένα θέμα εξαιρετικά μεγάλης, εθνικής σημασίας.
Άκουσα, λοιπόν, δύο επιχειρήματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο είναι ότι αιφνιδιάζεται η Βουλή. Δεν αιφνιδιάζεται κανείς. Τα κείμενα που σήμερα συζητάμε έχουν συζητηθεί και βρίσκονται στη διάθεση του καθενός, ήδη από το Νοέμβριο. Είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΟΛΠ και γραμμένα σε όλες τις εφημερίδες. Δεν αιφνιδιάζεται κανείς με αυτήν την εξέλιξη. Θέλω πραγματικά -το ζήτησα και στον προϋπολογισμό- να ακούσω τι θα πουν σήμερα.
Θα μας πουν πάλι για κινέζικους μισθούς; Θα μας πουν πάλι ότι κάνουμε τον Πειραιά «προτεκτοράτο» του Πεκίνου, όταν αυτό που προβλέπεται μόνο από τις εισφορές, τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών, τους φόρους εισοδήματος και το ΦΠΑ να εισπράξουμε φέτος από το λιμάνι, ξεπερνά τα 65 εκατομμύρια ευρώ, τόσο από την εταιρεία που διαχειρίζεται το προσωπικό όσο και από την κύρια εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων;

Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε ανάπτυξη με πραγματικές δουλειές, όχι «πέτσινες», όχι επιδοτούμενες. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στη χώρα με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί στο παρελθόν, όταν νομοθετούσαμε «στο πόδι» -και το ξέρετε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε- όταν αποκρατικοποιούσαμε τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήλθε εκ των υστέρων η Ευρώπη και έβαλε δυσβάσταχτα πρόστιμα για κρατικές ενισχύσεις. Όλα αυτά οδήγησαν σήμερα τα ναυπηγεία στο να κλείσουν.
Σήμερα προχωράμε μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μεγαλύτερη στρατηγικής σημασίας επένδυση για τη χώρα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Κίνας προχθές στο Βελιγράδι μίλησε για το πόσο σημαντική είναι αυτή η συμφωνία, για το πώς βλέπουν οι Κινέζοι το μεγαλύτερο παγκόσμιο λιμάνι ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους για την Ευρώπη, τον Πειραιά».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, είχε αντιταχθεί στην τροπολογία, τόσο επί της διαδικασίας (καθώς παρακάμφθηκε η συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής), όσο και επί της ουσίας - ενώ με τα ίδια επιχειρήματα και η ΔΗΜΑΡ εκτίμησε πως ο διακανονισμός συνιστά «απίστευτα θετική διάκριση υπέρ της εταιρείας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ (Ν.Συρμαλένιος, Θ.Δρίτσας) και η ΔΗΜΑΡ (Μ.Ρεπούση) επεσήμαναν πως η επέκταση της Cosco στο δεύτερο και τρίτο προβλήτα, συνιστά «απευθείας ανάθεση» αντί να επιλεγεί η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού. Όπως τόνισαν μάλιστα, οι αγορητές της αντιπολίτευσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε καταλήξει στην ίδια εκτίμηση, αλλά αγνοήθηκε.
Δεύτερο επιχείρημα κατά της σύμβασης, υπήρξε η πρόβλεψη, πως η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που οφείλει να καταβάλει η κινεζική πλευρά, προβλέπεται από τη συμφωνία να καταβληθεί, όταν το ΑΕΠ της Ελλάδας θα φτάσει τα επίπεδα του 2008 συν 2% - κάτι που συνιστά «αναβολή επ' αόριστον» κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιο.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9918-m-varvitsiotis-me-ti-symvoli-tis-cosco-o-peiraias-no1-limani-tis-mesogeiou.html

Σε επίσχεση εργασίας οι ναυτεργάτες στο «Αγιος Γεώργιος», λόγω οφειλών μισθών

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησε το πλήρωμα του καταστρώματος του Ε/Γ -Ο/Γ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», από σήμερα, 22/12/2014, με σκοπό την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους μισθών που ανέρχονται στους έως και 6 μήνες, όπως ανακοίνωσε η ΠΕΝΕΝ .
Σε παρέμβαση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ, τόσο στις υπηρεσίες του ΥΝΑ, όσο και στον πλοιοκτήτη του πλοίου, τους επισημάνθηκαν οι σοβαρές ευθύνες τους για το γεγονός ότι έως και τώρα παρά τις επανειλημμένες μας παρεμβάσεις δεν έχουν πράξει τα δέοντα που αφορούν τα δικαιώματα των ναυτεργατών για την καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών του συνόλου του πληρώματος.
«Σημειώνουμε ότι έως και σήμερα στο πλοίο για την συντριπτική πλειοψηφία του πληρώματος δεν παρέχεται τροφοδοσία. Παίρνοντας υπόψη ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει δεσμευθεί επανειλημμένα για την καταβολή των μισθών χωρίς να τηρήσει τις υποσχέσεις της αλλά και το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές του ΥΝΑ κατά τρόπο απαράδεκτο αδρανούν και αδιαφορούν για την καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας και της ΣΣΕ γίνεται φανερό ότι τόσο η ΠΕΝΕΝ όσο και το πλήρωμα θα αναλάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Ναυτεργατών.
Υπογραμμίζουμε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει καταβάλει ούτε το Δώρο Χριστουγέννων. Καλούμε για άλλη μια φορά τον ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτη και την ιεραρχία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΝΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το σοβαρότατο κρούσμα της ουσιαστικής εγκατάλειψης που έχει βρεθεί εδώ και μήνες το πλήρωμα του Ε / Γ-Ο / Γ πλοίου «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».
Καλούμε επίσης τις εισαγγελικές αρχές να επέμβουν και να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τον νόμο που με ωμό τρόπο παραβιάζεται με ευθύνη της πλοιοκτησίας και των εποπτικών αρχών του ΥΝΑ. Η ηγεσία της ΠΝΟ θα αντιληφθεί άραγε τον ρόλο της ή θα συνεχίσει να βρίσκεται σε βαθύ λήθαργο?
Σε κάθε περίπτωση συνιστά ντροπή και αίσχος η στάση όλων των παραπάνω φορέων για το φαινόμενο εγκατάλειψης των Ναυτικών του Ε / Γ-Ο / Γ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, δίπλα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά και κάτω από τα γραφεία της ΠΝΟ », αναφέρει η ΠΕΝΕΝ. 

Από 12/1 έως 13/2 η χορήγηση των αδειών ΕΔΥΜ. Αναλυτικές πληροφορίες

Τη χορήγηση από 12 – 01 - 2015 µέχρι και 13 – 2 - 2015 των πολυµερών αδειών ΕΔΥΜ 2015 στους δικαιούχους, εφόσον προηγουµένως καταθέσουν τα βιβλία ΕΔΥΜ 2014 και τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά, ενέκρινε το υπουργείο Μεταφορών.  
Σε περίπτωση που δεν παραλάβουν το βιβλίο ΕΔΥΜ για το 2015, µέχρι την οριζόµενη ηµεροµηνία, το βιβλίο θα θεωρείται αδιάθετο και µπορεί να διατεθεί σε άλλον αιτούντα.
Ο ενδιαφερόµενος σε αυτή την περίπτωση και εφόσον εξακολουθεί να επιθυµεί την άδεια ΕΔΥΜ, υποχρεούται να υποβάλει εκ νέου αίτηση, η οποία θα ληφθεί υπόψη µε βάση τον νέο αριθµό πρωτοκόλλου.
Αναλυτικές πληροφορίες στο επισυναπτόμενο αρχείο. 

Toyota: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας

H Ελλάδα διαθέτει την προοπτική να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος της ευρύτερης περιφέρειας. Και σε ένα τέτοιο σενάριο η Toyota Material Handling Europe θα επενδύσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη διευρυμένης παρουσίας της στη χώρα μας.
Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην «Καθημερινή», ο πρόεδρός της στην Ευρώπη, Χιρόκι Φουτζιβάρα, προσθέτοντας πως το χαμηλό σημείο του επιχειρηματικού της κύκλου στην Ελλάδα έχει περάσει και ο όμιλος αναπτύσσεται.
Η ευρωπαϊκή μονάδα της Toyota, που έχει αντικείμενο τα φορτοεκφορτωτικά, ανυψωτικά και περονοφόρα οχήματα, αποτελεί κατά μια έννοια πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας αφού τα προϊόντα της συνδέονται άμεσα με την εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα.
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις προοπτικές της ανάκαμψης στην Ελλάδα», αναφέρει. Εχοντας καταγράψει ήδη αύξηση πωλήσεων της τάξης του 50% από τα προ διετίας χαμηλά, «εκτιμούμε πως σταδιακά ο κλάδος θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα», σημειώνει ο κ. Φουτζιβάρα.

Διεύρυνση συνεργασίας

Η ελληνική μονάδα της ιαπωνικής πολυεθνικής, που χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Πάτρας και του Πειραιά για τις εισαγωγές της στην Ευρώπη, εκτιμά πως μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι με παρουσία εδώ διευρύνουν τη συνεργασία τους με την Toyota.
Γι’ αυτό και ο κ. Φουτζιβάρα υπογραμμίζει πως η ανάπτυξη του διά του Πειραιά και των σιδηροδρόμων διαμεταφορικού μοντέλου για τις ασιατικές εισαγωγές στην Ευρώπη γεννά σταδιακά μια νέα βιομηχανία logistics στη χώρα.
Είναι γι’ αυτούς τους δύο λόγους -των Ευρωπαίων πελατών και των νέων προοπτικών στα logistics- που ο Χιρόκι Φουτζιβάρα μιλάει με μεγαλύτερη θέρμη.

– Υπάρχουν πλάνα για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από την εταιρεία σας;

– Ηδη έχουμε προχωρήσει σε επενδύσεις στην ελληνική μας θυγατρική, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, σέρβις και ανθρώπινου δυναμικού, ενώ θα επενδύσουμε στην περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης.
Παρακολουθούμε επίσης με εξαιρετικό ενδιαφέρον την κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των μεταφορών και των σχετικών υποδομών – αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι στη χώρα σας.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν προνομιακό γεωγραφικό χώρο για τις θαλάσσιες μεταφορές και ήδη γνωρίζω πως ένας αριθμός πολυεθνικών επιχειρήσεων οργανώνει εδώ τα κέντρα διανομής του για την Ευρώπη.
Η Toyota Material Handling λειτουργεί τρεις παραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Σουηδία, Γαλλία και Ιταλία. Χρησιμοποιεί το λιμάνι του Πειραιά για να προωθεί τα εξαρτήματα στα εργοστάσια συναρμολόγησης της Ευρώπης που εισάγει από την Ιαπωνία και το λιμάνι της Πάτρα για να εισάγει η ελληνική θυγατρική τα μηχανήματα από την Ευρώπη.
Πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια και άλλες επιχειρήσεις θα εξετάσουν σοβαρά την προοπτική ανάπτυξης κέντρων αποθήκευσης και διανομής σε ελληνικά λιμάνια.
H Ελλάδα διαθέτει την προοπτική να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και υπό αυτό το σενάριο η Toyota θα επενδύσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη διευρυμένης παρουσίας της στη χώρα. 
– Πώς αποτιμάτε την εδώ δραστηριότητά σας; Ανησυχείτε για την οικονομία και την πολιτική αστάθεια;

– Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις προοπτικές της ανάκαμψης της Ελλάδας. Ως εταιρεία με παγκόσμια παρουσία και έχοντας τα μεγαλύτερα ονόματα πολυεθνικών επιχειρήσεων στο πελατολόγιο, επιθυμούμε να βρισκόμαστε κοντά τους σε όλες τις αγορές της Ευρώπης.
Η ελληνική αγορά, τόσο λόγω της έντονης παρουσίας διεθνών επιχειρήσεων όσο και λόγω του δυναμισμού που δείχνουν πολλές εγχώριες επιχειρήσεις, εξαγωγικές αλλά και άλλες όπως η Ikea, η Goldair ή τα Makro, αλλά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας.

– Τι αντίκτυπο είχε η κρίση στις δραστηριότητές σας στην ελληνική αγορά;

– Είναι εντυπωσιακό το πόσο επηρεάστηκε η ελληνική αγορά ανυψωτικών, καθώς η πτώση στις πωλήσεις μεταξύ του 2008 και του 2012 έφτασε το 85%. Από το 2013 και μετά όμως, και ιδιαίτερα στο τελευταίο δεκαοκτάμηνο, υπάρχει έντονη αναστροφή που μας οδηγεί σε άνοδο περίπου 50%. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία, λόγω της άμεσης συσχέτισης των δικών μας εργασιών με το σύνολο των δραστηριοτήτων των παραγωγικών κλάδων. 
– Τι θα σας ενθάρρυνε να κλιμακώσετε σημαντικά τις επενδύσεις σας, να φέρνατε δηλαδή εδώ και μέρος της συναρμολόγησης οχημάτων που προορίζονται για την Ευρώπη;

– Το πρώτο και βασικότερο στοιχείο είναι η σταθερότητα στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως η φορολογική νομοθεσία που οφείλει να είναι σαφής και να καθιστά εφικτό τον οικονομικό σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ρεαλιστικών προβλέψεων. Τα υπόλοιπα συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα. 
– Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στον κλάδο σας διεθνώς;
– Τρεις είναι οι κύριοι τομείς στους οποίους στρέφεται το ενδιαφέρον της αγοράς μηχανημάτων και υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης και διαχείρισης αποθηκών. Και εκεί στοχεύει μεγάλο μέρος των επενδύσεών μας.
Η βελτίωση της παραγωγικότητας με τη χρήση προηγμένων εφαρμογών λογισμικού και αυτοματισμών που μπορούν να περικόψουν δραστικά τα λειτουργικά κόστη, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση ανακυκλώσιμων μπαταριών μεγάλης απόδοσης και ταχείας φόρτισης και, τέλος, η ανάπτυξη της ρομποτικής που θα μεταλλάξει τους εργοστασιακούς και αποθηκευτικούς χώρους στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/logistics/item/9930-toyota-i-ellada-ekselissetai-se-komvo-tis-pagkosmias-efodiastikis-alysidas.html

Η ΓΑΙΑΟΣΕ εξετάζει το «σπάσιμο» του διαγωνισμού για το Θριάσιο Ε/Κ

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για το σπουδαιότερο διαγωνισμό του κλάδου των logistics στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Θριάσιο, το οποίο η ΓΑΙΑΟΣΕ φιλοδοξεί να μετατρέψει σε ένα εμπορευματικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, που θα συμβάλει στην αύξηση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και στην ανάδειξη της χώρας, ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων, στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.
Ο εν λόγω διαγωνισμός βρίσκεται, ακόμα, στη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, με την συμμετοχή των εταιρειών Cosco, Grivalia Properties, Goldair, MedLog, FoodLink, RedePlan και Sarmed.
O τελικός διαγωνισμός δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα. Τα σενάρια που εξετάζει η ΓΑΙΑΟΣΕ ποικίλα και, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το «σπάσιμο» του διαγωνισμού σε δυο αυτοτελή κομμάτια, δηλαδή η προκήρυξη δυο ξεχωριστών διαγωνισμών:   
Α. Για την έκταση, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, εμβαδού 588 στρεμμάτων περίπου, με κατάλληλους όρους δόμησης για την κατασκευή αποθηκών και λοιπών συνοδευτικών εγκαταστάσεων (μεταποίησης, γραφείων κ.α.) 235.000 τμ περίπου (εμπορευματικό κέντρο).
Β. Για την έκταση εμβαδού 1.450 περίπου στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει συγκρότημα σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης (εγκαταστάσεις σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων).
Μελετάται η παραχώρηση του Ε/Κ για πάνω από 30 χρόνια
Η ΓΑΙΑΟΣΕ προχώρησε στην πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Επί του παρόντος φαίνεται ότι το εμπορευματικό κέντρο δεν θα κατατμηθεί σε 3-5 κομμάτια, αλλά θα παραχωρηθεί ως ενιαίο, ίσως για 30-50 χρόνια. Εφόσον προτιμηθεί η λύση αυτή, εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις, αφού το Θριάσιο θα μονοπωληθεί από έναν χρήστη, εάν και από τη ΓΑΙΑΟΣΕ υποστηρίζουν ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται ο ανοικτός χαρακτήρας του Θριασίου, μέσω της εξυπηρέτησης του μέγιστου δυνατού αριθμού τελικών χρηστών».
Επίσης, δεν αποκλείεται Θριάσιο Ε/Κ και σιδηροδρομικό terminal να δοθούν στον ίδιο πάροχο, εάν η προσφορά είναι ελκυστική. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πάροχοι θα είναι διαφορετικοί. Πάντως και για το σιδηροδρομικό terminal, το χρονικό διάστημα της παραχώρησης θα προσδιορισθεί αναλόγως, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των απαιτούμενων επενδύσεων (γερανογέφυρες, κ.α.).
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, η ΓΑΙΑΟΣΕ θα ήθελε, ως το πρώτο τρίμηνο του έτους, να έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος/οι, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται από αρκετούς "πολύ αισιόδοξο". 
Φ. Φωτεινός  

Χρηματοδοτήσεις 170 εκατ. από την ΕΤΕπ διακυβεύονται στο Θριάσιο Πεδίο

Με γοργούς ρυθμούς επιχειρεί η ΓΑΙΑΟΣΕ να «τρέξει» τον διαγωνισμό για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς διακυβεύονται χρηματοδοτήσεις της τάξης των 170 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τα κοινοτικά ταμεία, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Η τράπεζα έχει δεσμεύσει πόρους για τη χρηματοδότηση των κέντρων διαλογής του ΟΣΕ στο Θριάσιο, υπό την προϋπόθεση να αναπτυχθεί το τμήμα των αποθηκών από ιδιώτες επενδυτές, σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας.
«Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα προχωρήσει τον διαγωνισμό και αναμένει να αναδειχθεί και ανάδοχος εντός του πρώτου τριμήνου, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΤΕπ, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα εμπορευματικό κέντρο αντίστοιχο των μεγάλων ευρωπαϊκών και υψηλής στρατηγικής σημασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επειδή η ανάπτυξη του όλου σχεδίου συναρτάται αυτονόητα με την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού έργου στο Θριάσιο, προκρίνεται πλέον η ταυτόχρονη παραχώρηση, τόσο του σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ, όσο και του χώρου ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, έκτασης 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Εναλλακτικά και εφόσον οι σύμβουλοι της διαδικασίας το κρίνουν, μπορεί να δοθεί σε δύο τμήματα, σιδηροδρομικό και αποθηκευτικό.

Η ενιαία παραχώρηση
Ωστόσο φαίνεται πως κερδίζει ήδη έδαφος η εκτίμηση πως η ενιαία παραχώρηση μπορεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τις δύο εκτάσεις. Μέριμνα της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο η αρχιτεκτονική της παραχώρησης, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον εμπορευματικό σταθμό όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Κλειδί για την επιτυχή ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου είναι η ανάπτυξη των τεσσάρων γραμμών που καταλήγουν στην έκταση του ΟΣΕ και στις οποίες πρέπει να γίνουν και επενδύσεις εξοπλισμού.
Μεταξύ αυτών, και η απόκτηση και εγκατάσταση τεσσάρων γερανογεφυρών, αξίας περίπου της τάξης των 17 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν τα διερχόμενα φορτία εμπορευματοκιβωτίων.
Η νέα σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει  τον  λιμένα  του Νέου Ικονίου με το Θριάσιο -για την κατασκευή της οποίας η ΕΡΓΟΣΕ έχει δαπανήσει περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ- χρειάζεται  την υποστήριξη αυτή στον σταθμό  διαλογής  και  μεταφόρτωσης για να μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το λιμάνι του Πειραιά.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια που εκκρεμεί το έργο, έχει θέσει προθεσμία, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται από την ελληνική πλευρά, έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2015. Και αυτό σημαίνει ολοκλήρωση του διαγωνισμού και εμφάνιση ενός συγκροτημένου επιχειρησιακού σχεδίου που θα συμπεριλαμβάνει τις επενδύσεις στο σιδηροδρομικό κομμάτι.
Ομως η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στον σχετικό διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλα ελληνικά και ξένα σχήματα.
Η Cosco είναι μια από τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο όπως και η Grivalia Properties, συμφερόντων της καναδικής Fairfax Financial -μεγαλομετόχου της Eurobank-, η Goldair, η Med Log, η Food Link και η Rede Plan.

Χωρίς περιθώρια  
Αυτονοήτως, οι πολιτικές εξελίξεις και η μεσολάβηση της εορταστικής περιόδου στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς φορείς. 
Το επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως παραμένει ενεργό, σύμφωνα με πληροφορίες, και αποδίδεται στην ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας και των διαμεταφορών. Ειδικότερα, στην επιταχυνόμενη τάση να χρησιμοποιείται ο Πειραιάς και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ως άξονας ευρωπαϊκών εισαγωγών από την Ασία.

O αθέατος πόλεμος των διοδίων. Η πολυπόθητη διαλειτουργικότητα

Ενας αθέατος πόλεμος με όπλο... τους πομποδέκτες έχει ξεσπάσει εδώ και μια διετία ανάμεσα στις κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους, σύμφωνα με την «Καθημερινή».  
Αιτία, οι «όροι συνεργασίας» ανάμεσα στα συστήματα διοδίων και ιδίως το ποσοστό των εισπράξεων που θα πρέπει να αποδίδει ο ένας ιδιώτης στον άλλο. Την ευθύνη για το σύστημα θα έπρεπε να είχε το Δημόσιο, το οποίο λάμπει διά της απουσίας του.
Γεγονός που ευνοεί την Αττική Οδό, που έχει διανείμει μισό εκατομμύριο πομποδέκτες και θα διευρύνει τα κέρδη της κάθε φορά που ένας πομποδέκτης της περνά από τα διόδια των υπολοίπων. Ολα αυτά δύο χρόνια μετά την προθεσμία που έθετε η κοινοτική οδηγία για την έναρξη της διαλειτουργικότητας.
Η Αττική Οδός τους περισσότερους συνδρομητές
Ας ξεκινήσουμε με τους αριθμούς. Πόσοι πομποδέκτες «κυκλοφορούν» σήμερα στους ελληνικούς δρόμους; Το e-pass της Αττικής Οδού που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία μετρά ήδη 501.658 συνδρομητές.
Ακολουθεί το fast pass (Νέα Οδός), που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και μετρά ήδη 45.000 συνδρομητές. Επεται το O-pass (Ολυμπία Οδός), που ξεκίνησε το 2009 έχει 22.370 συνδρομητές.
Το e-way (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) που ξεκίνησε το 2010 έχει 19.450 συνδρομητές και τέλος το Γέφυρα e-pass (Γέφυρα Α.Ε.) που ξεκίνησε το 2005 και έχει 4.367 συνδρομητές. Οι κοινοπραξίες Μορέας και Κεντρική Οδός δεν έχουν δικούς τους πομποδέκτες, αλλά εξυπηρετούνται από το e-pass και το fast pass αντίστοιχα. Ενώ τα διόδια της Εγνατίας και του Ακτίου είναι χωρίς πομποδέκτη.
Σύμφωνα με την Οδηγία 2004/52/ΕΚ, με την οποία η Ελλάδα εναρμονίστηκε το 2007, τα διόδια στη χώρα μας θα έπρεπε να είναι πλήρως διαλειτουργικά την 1.1.2013. Κανονικά, για να εφαρμοστεί η διαλειτουργικότητα έπρεπε το Δημόσιο να λειτουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα είναι σε απευθείας επικοινωνία με όλα τα συστήματα διοδίων (για να ανταλλάσσει στοιχεία για διελεύσεις και χρεώσεις). Επιπλέον, το Δημόσιο έπρεπε να ορίσει και ένα ποσοστό προμήθειας το οποίο θα αποδίδει ο ένας ιδιώτης στον άλλο.
Απούσα η «Νέα Οδός»
Το Δημόσιο όμως δεν έκανε τίποτα, πέρα από το να συστήσει προ διετίας... μια Επιτροπή Διαλειτουργικότητας. Ετσι η Αττική Οδός (συν τον Μορέα), η Ολυμπία Οδός (από το 2008), η Γέφυρα και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (από το 2012) συμβλήθηκαν μεταξύ τους, κάνοντας τα διόδιά τους διαλειτουργικά. Απομένει η Νέα Οδός (και μέσω αυτής και η Κεντρική Οδός).
«Το σημερινό σύστημα είναι ανοιχτό και μπορεί να δεχθεί τους πομποδέκτες των άλλων αυτοκινητοδρόμων», λέει ο κ. Κώστας Παπανδρέου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λειτουργίας της Ολυμπίας Οδού. «Αν πάντως αποφασίσει το Δημόσιο να δημιουργήσει το δικό του σύστημα, τότε το υφιστάμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ως “υποσύστημα”».
Γιατί δεν συμμετέχει η Νέα Οδός στο κοινό λειτουργικό σύστημα; Αιτία είναι το υψηλό, όπως εκτιμά, ποσοστό προμήθειας (2,5%). Εχοντας διόδια στη βόρεια είσοδο της Αττικής, είναι επόμενο ότι θα δέχεται πολύ σημαντικό αριθμό διελεύσεων από τους 500.000 οδηγούς που έχουν ήδη τους πομποδέκτες της Αττικής Οδού και επομένως θα πρέπει να της καταβάλλει το 2,5% των εσόδων ανά διέλευση.
«Από την πλευρά μας επιδιώκουμε τη μελλοντική συνεργασία και με άλλους αυτοκινητόδρομους» ήταν η απάντηση της εταιρείας στην «Κ».
Αλλά και ως έχει, η «διαλειτουργικότητα των πέντε» χωλαίνει σε βασικά για τους οδηγούς ζητήματα. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατή η «φόρτιση» με χρήματα ενός πομποδέκτη μιας εταιρείας στους κλωβούς διοδίων μιας άλλης (λ.χ. της Αττικής Οδού στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου).
Το πρόβλημα είναι φορολογικό (αφού κάθε σταθμός διοδίων θεωρείται φορολογικό “υποκατάστημα”) και θα λυνόταν μόνο μέσω της ίδρυσης μιας εταιρείας για την είσπραξη των διοδίων, στην οποία θα συμμετείχαν όλες οι κοινοπραξίες.

Συνολικές προβολές σελίδας