Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Nέο «όχι» του ΣΑΣ στη Minoan Lines για τη γραμμή Πειραιάς – Χανιά

Για μία ακόμη φορά το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), επικαλούμενο την ελληνική νομοθεσία, γνωμοδότησε αρνητικά στο αίτημα της Minoan Lines, θυγατρικής του Ομίλου Grimaldi, να δρομολογήσει με καθεστώς έκτακτης δρομολόγησης πλοίο στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου του ιδίου έτους, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».
Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Minoan Lines και του Ομίλου Grimaldi, στελέχη του οποίου ανέφεραν χθες στη «Ν» ότι ισχύει η παλαιότερη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου, Emanuele Grimaldi, περί προσφυγής στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετασθεί το καθεστώς δρομολόγησης πλοίων στην ελληνική ακτοπλοΐα.
Το θέμα εξετάσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΑΣ, στη διάρκεια της οποίας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τόσο της Minoan Lines, όσο και της ΑΝΕΚ που εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη γραμμή με δύο πλοία και δεν θα ήθελε βέβαια να τη «μοιράζεται» με κάποια άλλη εταιρεία.

Στην τελική ευθεία η επένδυση για το logistics hub της Παπαστράτος στο Αγρίνιο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μεγάλη επένδυση που υλοποιεί η Philip Morris International στο Αγρίνιο. Πρόκειται για την μετατροπή των αποθηκών της Παπαστράτος σε logistics hub (Κεντρική Αποθήκη και Κέντρο Διανομής) για καπνά ανατολικού τύπου για την Ευρώπη, σύμφωνα με το capital.gr.
Στόχος είναι οι αποθήκες του Αγρινίου να αποτελέσουν το μοναδικό ιδιόκτητο logistics hub της Philip Morris International στην Ευρώπη. Εκεί θα αποθηκεύονται καπνά ανατολικού τύπου προερχόμενα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα οποία στη συνέχεια θα διακινούνται προς εργοστάσια της εταιρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ήδη προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη μεταφορική εταιρεία που θα αναλάβει τις οδικές μεταφορές καπνών στο Αγρίνιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 25 εταιρείες από το Αγρίνιο και άλλες πόλεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ δημοσιοποιήθηκε και η σχετική αγγελία για προσλήψεις προσωπικού. Όταν η αποθήκη θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, θα απασχολούνται άμεσα από την Παπαστράτος ή έμμεσα από τους τοπικούς συνεργάτες της, περίπου 50 άτομα.
Σημειώνεται πως οι αποθήκες του Αγρινίου καλύπτουν 58.000 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκονται σε έκταση 250.000 τετραγωνικών μέτρων. Η μετατροπή τους σε logistics hub έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις αγορές καπνών το 2014, όταν περίπου 15.000 τόνοι καπνών θα διακινούνται μέσω Αγρινίου.
Υπενθυμίζεται ότι με τη Συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Philip Morris International, η εταιρεία δεσμεύτηκε για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου για την τριετία 2013-2015 αυξημένων κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, παρέχοντας ένα περισσότερο προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον για τους 25.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες του κλάδου στη χώρα.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στην «Χαρτσάς» οι οδικές μεταφορές σε Αθήνα και Θες/νίκη

Tις εταιρείες «Χαρτσάς Νικόλαος Μεταφορική Εταιρεία» και «Χαρτσάς Νικ. Ιωάννης Μεταφορική» επέλεξε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παροχή υπηρεσιών οδικών μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η επιλογή έγινε κατόπιν διαγωνισμού, αλλά στη συνέχεια υπήρξε διαβούλευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τις δυο εταιρείες, ώστε να επιτευχθούν μειώσεις τιμών ανά ζώνη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Οι δυο εταιρείες καλούνταν να καταθέσουν εγγυητική, ύψους 3.000 ευρώ.  
Οι τιμές έχουν ως εξής:

Αυξήσεις διοδίων στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Mαλιακός-Κλειδί) από 1/1/2014

H Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. , προς ενημέρωση των ταξιδιωτών που χρησιμοποιούν τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου , ανακοινώνει ότι από την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2014, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
-Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή των τιμών διοδίων.
Επειδή ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή φέτος ήταν αρνητικός, η αναπροσαρμογή έχει ως αποτέλεσμα την μείωση κάποιων τιμών διοδίων στις Κατηγορίες 3 & 4. Στις Κατηγορίες 1 & 2 η μείωση δεν είναι ορατή λόγω της πολύ μικρής διαφοράς και της στρογγυλοποίησης.
-Αύξηση των τιμών διοδίων στους σταθμούς διοδίων Πελασγίας και Μοσχοχωρίου, μόνο για όσους πληρώνουν μετρητά, λόγω αναπροσαρμογής της τιμής χρέωσης, στους εν λόγω σταθμούς, σε € 0,040/χλμ.
-Για όλους τους ηλεκτρονικούς χρήστες (όλων των κατηγοριών οχημάτων) που διαθέτουν πομποδέκτη, είτε της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είτε των συνεργαζόμενων διαλειτουργικών αυτοκινητοδρόμων, οι τιμές διοδίων στην Πελασγία και το Μοσχοχώρι παραμένουν ίδιες με σήμερα.
-Διάθεση όλων των εκπτωτικών πακέτων που διατίθενται και σήμερα.
Αναλυτικές πληροφορίες για την ηλεκτρονική πληρωμή διοδίων μέσω του πομποδέκτη eway που διατίθεται δωρεάν μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου www.aegeanmotorway.gr

Υπογράφτηκε η σύμβαση «Τιθορέα-Δομοκός». Αθήνα – Θες/νίκη σε 3,5 ώρες

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας «ΑΚΤΩΡ - J&P Αβαξ – ΤΕΡΝΑ» για το έργο «Εργασίες ολοκλήρωσης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέας - Δομοκός», ύψους 374,2 εκατ. ευρώ.
Με την υπογραφή της σύμβασης, κλείνει η «τρύπα» στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, επιτρέποντας αισθητή μείωση του χρόνου διαδρομής μεταξύ των 2 πόλεων, η οποία θα διανύεται πλέον σε 3,5 ώρες.  
Η ολοκλήρωση των εργασιών προβλέπεται να γίνει, για το πρώτο τμήμα (Τιθορέα – Λιανοκλάδι) σε 24 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα είναι έτοιμο σε 32 μήνες, δηλαδή σε 2 χρόνια και 8 μήνες από σήμερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα γίνεται σε 3,5 ώρες στα τέλη του 2016 – αρχές του 2017. Μάλιστα, εάν ιδιωτικοποιηθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναμένεται ο νέος ιδιοκτήτης να ζητήσει επίσπευση του χρόνου ολοκλήρωσης του έργου.  
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Το εν λόγω έργο αποτελεί τμήμα της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων του άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας) και υλοποιείται στο Νομό Φθιώτιδας μεταξύ των Σιδηροδρομικών Σταθμών Τιθορέας και Δομοκού.

Η νέα χάραξη, μήκους 120 χλμ, έχει σχεδιασθεί για ταχύτητες 160-200 χλμ/ώρα και αντικαθιστά το ορεινό τμήμα της υφιστάμενης μονής Σιδηροδρομικής Γραμμής. Στο πρώτο τμήμα μεταξύ Σ.Σ. Τιθορέας και  Σ.Σ. Λιανοκλαδίου περιλαμβάνεται η δίδυμη σήραγγα Καλλιδρόμου μήκους 9,036 χλμ, ενώ το δεύτερο, μεταξύ Σ.Σ. Λιανοκλαδίου και  Σ.Σ. Δομοκού, διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα μήκους 6,38 χλμ. 
Στο αντικείμενο της εργολαβίας εντάσσονται οι υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση της υποδομής, της επιδομής (σκυρογραμμής και σταθερής επιδομής όπου προβλέπεται), σηματοδότησης, ηλεκτροκίνησης, τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και των τεχνικών έργων, καθώς και οι εργασίες ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων Σιδηροδρομικών Σταθμών Τιθορέας, Λιανοκλαδίου, Μώλου και Δομοκού.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Ασημένιο βραβείο στην αειφόρο διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας

Δύο αειφόρες πρακτικές της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η αειφόρος διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και το πρόγραμμα ενίσχυσης βιοποικιλότητας για το λατομείο Αράξου βραβεύτηκαν κατά την τελετή απονομής των «Environmental Awards 2014».
Ειδικότερα, το Ασημένιο Βραβείο (Silver Award) στην κατηγορία Sustainable Procurement, που αφορά στην αειφόρο διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας απονεμήθηκε στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Έχοντας ένα ευρύ φάσμα προμηθειών, που εκτείνεται από την προμήθεια πρώτων υλών και υπηρεσιών μέχρι τη μεταφορά των προϊόντων στον τελικό πελάτη και περιλαμβάνοντας σημαντικό αριθμό προμηθευτών και συνεργατών, η πρακτική της ΑΓΕΤ Ηρακλής είναι να θέτει συγκεκριμένα πρότυπα και αρχές. Για παράδειγμα η επιλογή των προμηθευτών πραγματοποιείται με βάση όχι μόνο τεχνικοοικονομικά κριτήρια αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές δεοντολογίας και αειφόρου ανάπτυξης. Η πλήρης συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία αλλά και κριτήρια που θέτει η εταιρεία, όπως για την Υγεία και την Ασφάλεια είναι αναγκαία προϋπόθεση συνεργασίας. Από το 2012 το τμήμα προμηθειών ζητά από τους προμηθευτές συμμόρφωση ως προς τις δέκα αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ και η σχετική ρήτρα είναι πάγιος όρος στις συμβάσεις προμηθειών.

Παράλληλα, το πρόγραμμα της εταιρείας για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στο λατομείο Αράξου τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο, Gold Award, στην κατηγορία Environmental CSR. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Βοτανικό Παρατηρητήριο της Βρέστης (CBNB) και το Εργαστήριο Βοτανολογίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και αναπτύχθηκε για την προστασία και διάδοση του σπάνιου ελληνικού ενδημικού φυτού Centaurea niederi, προστατευόμενου είδους βάσει της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους οικότοπους και της Σύμβασης της Βέρνης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης βιοποικιλότητας διακρίθηκε επίσης πρόσφατα στα ευρωπαϊκά βραβεία UEPG Sustainable Development Awards 2013.
Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι ένας από τους Στόχους Αειφορίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η πρακτική της εταιρείας για την αποκατάσταση των λατομείων ενσωματώνει τη μεθοδολογία του Ομίλου Lafarge και ορίζει πρότυπα για τον έλεγχο όλων των λατομείων ως προς τη βιοποικιλότητα και την αξιολόγηση όσων βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές. Εκτός από το πρόγραμμα ενίσχυσης βιοποικιλότητας στο λατομείο Αράξου, ειδικά σχέδια ενίσχυσης βιοποικιλότητας υλοποιούνται σε οκτώ ακόμη λατομεία της εταιρείας.
Αναλυτικές πληροφορίες για τις πρακτικές αυτές, καθώς και άλλες μελέτες περιπτώσεων της ΑΓΕΤ Ηρακλής περιλαμβάνονται στην Έκθεση Αειφορίας 2012 στο http://sustainabilityreport.lafarge.gr

Βραβείο στην Ελληνική Εταιρεία Logistics στα Retail Business Awards 2013

Τιμητικό βραβείο για την έως σήμερα προσφορά της στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας απονεμήθηκε στην Ελληνική Εταιρεία Logistics, στο πλαίσιο των LIGHTHOUSE RETAIL BUSINESS AWARDS 2013, που πραγματοποιήθηκαν  σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εκδήλωση, τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo.
Η Ελληνική Εταιρεία Logistics, βραβεύτηκε ως ο σημαντικότερος θεσμικός φορέας Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη χώρα, με αφορμή τον καθοριστικά ενεργό ρόλο της στη διαμόρφωση της  Εθνικής Στρατηγικής για τα Logistics, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα στο πλαίσιο του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Logistics.
Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, κ. Σωτήρης Τριχάς, δήλωσε: «η εποχή που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όλους τους κλάδους. Ο έπαινος για τις προσπάθειες που όλοι καταβάλουμε στην Ελληνική Εταιρεία Logistics ώστε να φέρουμε σε πέρας τις αποστολές μας, μας δίνει δύναμη για να εργαστούμε με μεγαλύτερο πάθος και προσήλωση προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας.»
Τα RETAILBUSINESS AWARDS είναι η μεγαλύτερη γιορτή του λιανεμπορίου στη χώρα μας και διοργανώθηκαν για 12η συνεχή χρονιά, από τη DIRECTION ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε. και το περιοδικό RETAILBUSINESS, αποτελώντας τον πλέον καταξιωμένο θεσμό του ελληνικού Λιανεμπορίου.

Συνολικές προβολές σελίδας