Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Εθνική Οδός Λαμίας - Καρδίτσας: σε εξέλιξη τα έργα στο τμήμα Σοφάδες - Μεγάλο Μοναστήρι

Τα έργα στην Εθνική Οδό Σοφάδων - Μ. Μοναστηρίου επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, η περιφερειακή σύμβουλος κα Γεωργία Κόκκαλη-Κουβέκη και ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρόοδο των εργασιών και να ενημερωθούν από τους κατασκευαστές. Η κατασκευή της οδού αφορά τμήμα της Εθνικής Οδού Λαμίας – Καρδίτσας, μήκους 8,5 χλμ και οι εργασίες στοχεύουν στη βελτίωση των γεωμετρικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της οδού και την εναρμόνισή τους με τις ισχύουσες προδιαγραφές.
 
Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ξεκίνησε η κατασκευή σε ένα μεγάλο οδικό έργο για τη Δυτική Θεσσαλία προϋπολογισμού 10,8 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται να δημιουργηθεί ένας δρόμος ασφαλής, όπου θα έχουν τη δυνατότητα οι ανθρώπινες κοινότητες να μετακινούνται με ασφάλεια και άνεση. Οπωσδήποτε, όλο αυτό το χρονικό διάστημα που πραγματοποιούνται εργασίες, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν την σήμανση και τους κανόνες ασφαλείας. Σε λίγο καιρό όμως θα έχουμε έναν ασφαλή δρόμο ο οποίος είναι απαραίτητος, καθώς πρόκειται για τμήμα της Εθνικής Οδού, που συνδέει Σοφάδες και Μ. Μοναστήρι, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας δρόμος, που η ολοκλήρωσή του αποτελούσε ζητούμενο για χρόνια. Είναι ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας καθώς υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στα έργα που «έρχονται» από παλιά και επανεκκινούνται. Το συγκεκριμένο είχε εγκαταλειφθεί, κάτι το οποίο σημαίνει επιπλέον χρόνο και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες είναι χρονοβόρες. Με συνεργασία, συνέργεια και σκληρή δουλειά καταφέραμε να το ξεμπλοκάρουμε». 
 
Ο περιφερειάρχης σημείωσε ακόμη ότι το έργο αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας στην περιοχή, «ρίχνει» χρήματα στην τοπική οικονομία, αλλά και ταυτόχρονα βοηθά με την αποδοτικότητα που θα έχει ο δρόμος στην κοινωνία: Ασφάλεια, λιγότερο κόστος μετακίνησης, ταχύτητα και μείωση του χρόνου επικοινωνίας μεταξύ των ανθρωπίνων κοινοτήτων. «Οπωσδήποτε πρόκειται για έναν δρόμο που δημιουργεί τουριστική ανάπτυξη, γιατί συνδέεται και με τα Μετέωρα, που είναι πόλος έλξης επισκεπτών από όλη τη χώρα και από το εξωτερικό», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.
 
Ο κ. Β. Τσιάκος δήλωσε απ’ την πλευρά του: «Ο δρόμος Ν. Μοναστήρι – Σοφάδες όπως είναι σε όλους γνωστό, έχει μεγάλη σημασία καθώς συγκεντρώνει υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο ενώ εξυπηρετεί εκτός από την Καρδίτσα και όλη την Κεντρική Ελλάδα. Πλέον ο νέος άξονας, που κατασκευάζεται πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές οδικής ασφάλειας και βελτιώνει σημαντικά την οδική συγκοινωνία στη περιοχή μας. Η αιρετή Περιφέρεια με σχέδιο και προγραμματισμό ξεμπλοκάρει και υλοποιεί έργα ουσίας στην περιοχή μας»
 
 

Crash test: Οι εμπορευματικές επιδόσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα τελευταία χρόνια

Σε ετήσια έσοδα 5 εκατ. ευρώ προσδοκά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την υπηρεσία Intermodal Cargo Shuttle, δηλαδή τα καθημερινά εμπορευματικά δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Τα δρομολόγια διεξάγονται από το Θριάσιο προς τον εμπορευματικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και αντιστρόφως, με αναχώρηση μετά τις 20.00 μ.μ. και άφιξη πριν τις 06.00 π.μ.
Οι τιμές, σύμφωνα με στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θεωρούνται εξαιρετικά ανταγωνιστικές, από 250 ευρώ terminal to terminal και από 399 ευρώ door to door, με μεταφορά container 20,40 και 45 ποδών.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε μέρα στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη κινούνται ημερησίως 600 φορτηγά και στόχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι να πάρει έργο που αντιστοιχεί σε 60 φορτηγά, δηλαδή μερίδιο αγοράς 10%.  
Το 2012, τα έσοδα από εμπορεύματα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έφτασαν τα 20 εκατ., το 2011 τα 22,1 εκατ. και το 2010 τα 23,2 εκατ., ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013 τα 7,8 εκατ. Χρονιά – ρεκόρ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτέλεσε το 2009, με έσοδα 32,4 εκατ.


Εντατικοποίηση ελέγχων του λιμενικού, λόγω τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας

Kατόπιν εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και εν’ όψει του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας και της περιόδου της Σαρακοστής, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εξέδωσε οδηγίες προς τις Λιμενικές Αρχές για εντατικοποίηση των διενεργούμενων ελέγχων στους χώρους ευθύνης τους, λόγω της αναμενόμενης αυξημένης διακίνησης επιβατών και οχημάτων.  
Ειδικότερα, με βασικό γνώμονα την εξασφάλιση της ομαλής, απρόσκοπτης και ασφαλούς διακίνησης επιβατών και οχημάτων από τους λιμένες της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά μας, μέσω των σχετικών οδηγιών δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στους  παρακάτω τομείς:
α) ασφάλειας, ενδιαίτησης, υγιεινής και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος των δρομολογημένων Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων,
β) αστυνόμευσης, τάξης και τροχονομίας για την ομαλή διακίνηση επιβατών, οχημάτων και αγαθών,
γ) αγορανομίας και παραεμπορίου για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας και διαφυγής δασμών,
δ) εντατικών ελέγχων στις ιχθυόσκαλες, λόγω της αναμενόμενης έντασης της αλιείας και της διακίνησης σαρακοστιανών αλιευμάτων, κυρίως οστρακοειδών, προς διαπίστωση της τήρησης, των προβλεπομένων από το νόμο διατάξεων, αναφορικά με την αλιεία, εμπορία καθώς και τους υγειονομικούς όρους που διέπουν τη διάθεσή τους στην αγορά.
 Οι ως άνω έλεγχοι διενεργούνται καθημερινά, τόσο στους αφετήριους λιμένες, όσο και εν πλω, από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και από κλιμάκια στελεχών αρμοδίων Υπηρεσιών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. που έχουν συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό.

Συνολικές προβολές σελίδας