Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Έρχονται οι πρώτες δημοπρατήσεις

Μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής ο αν.Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μπορεί να συνεχίσει τις προσπαθειες για να ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις του πρώτου Δυτικού Τμήματος της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα μέχρι τον Πύργος.

Μπορεί το επίσημο χρονοδιάγραμμα να μην τηρήθηκε (μιλούσε για διαγωνισμούς που θα ξεκινούσαν τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου) λόγω των δραματικών πολιτικών εξελίξεων, τώρα όμως ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να ξεκινήσουν.

Όπως όλα δείχνουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθούν οι προκηρύξεις των διαγωνισμών που θα χρειαστούν περίπου 3,5 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ypodomes.com οι δημοπρατήσεις θα ξεκινούν από τον Πύργο προς την Πάτρα.

Με βάση την εμπειρία της διαγωνιστικής περιόδου στην Ελλάδα ειδικά σε επίπεδο μεγάλων έργων και με δεδομένο ότι οι προκηρύξεις θα ξεκινήσουν μέσα το καλοκαίρι και οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν νωρίς το Φθινόπωρο τα έργα κατ` εκτίμηση θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2016. Επίσης μην ξεχναμε πως τα μεγάλα έργα με χρηματοδότηση ΣΕΣ 2014-2020 όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ το ypodomes.com θα κλειδώσουν προς το τέλος του έτους

Αυτό φυσικά με την αίρεση ότι δεν θα έχουμε ενστάσεις επί ενστάσεων που θα καθυστερήσουν τους διαγωνισμούς. Τα 3,5 χρόνια ανά εργολαβία μας οδηγούν σε ολοκλήρωση το 2020 το νωρίτερο καθώς στην ελληνική πραγματικότητα των έργων το ποσοστό που ολοκληρώνεται στην ώρα τους είναι σχεδόν μηδενικό.

Το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος είναι ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη μάχη του Υπουργείου Υποδομών για να επανέλθουν τα μεγάλα έργα στην πρώτη γραμμή. Όπως όλα δείχνουν μετα το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν σιγά-σιγά τα έργα με χρηματοδότηση από το ΣΕΣ 2014-2020.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΑΧΑΓΙΑ
Σχετικά με το αίτημα που υπάρχει από τοπικούς φορείς της Αχαϊας για αλλαγή χάραξης στην Κάτω Αχαγια το ΥΠΟΜΕΔΙ εξετάζει τη δυνατότητα όμως υπάρχουν λίγες πιθανότητες να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει λόγω και της στενότητας του χρόνου μιας και ενδεχόμενη αλλαγή χάραξης θα σήμαινε νέες μελέτες, απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικούς όρους κλπ.

Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com

ΣΕΒΕ: Θετικό το άνοιγμα των τραπεζών, επείγουσα η αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος χαρακτήρισε θετικό το άνοιγμα των τραπεζών, έστω και με τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων.
Επίσης, χαρακτήρισε θετικό ότι εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων όλα τα χρηματικά ποσά, που εμβάζονται από το εξωτερικό, εφόσον μεταφέρονται, εκ νέου, σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί εκτός Ελλάδας.
Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής της εισροής κεφαλαίων από την αλλοδαπή και εκροής, εκ νέου, στην αλλοδαπή θα είναι ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, «η εξαίρεση αυτή δεν λύνει το πρόβλημα της διάρρηξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις αγοράζουν πρώτες & βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας από εισαγωγείς των προαναφερόμενων ειδών από το εξωτερικό.
Αυτοί θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα που τελικά μεταφέρεται στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα αφορά κυρίως μικρότερες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα ένα οινοποιείο χρειάζεται προμήθεια μπουκαλιών και φελλών. Άρα, αν ένας εισαγωγέας έχει πρόβλημα να τα εισάγει, έχει πρόβλημα και το οινοποιείο  που είναι εξαγωγέας».
Ο ΣΕΒΕ ζητά να ληφθεί μέριμνα για την, κατά το δυνατό, άμεση αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι εισαγωγές πρώτων υλών να γίνονται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί και η εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων και να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.
Επίσης, ζητά την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε, παρά τα όποια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις - με προτεραιότητα τις εξαγωγικές που φέρνουν πλούτο από το εξωτερικό - να επιστρέψουν σταδιακά στην ομαλοποίηση της καθημερινής λειτουργίας τους και η χώρα να ξαναβρεί την χαμένη αξιοπιστία της.

Κάλεσμα του δήμου Αλεξανδρούπολης, σε Ρώσους επενδυτές, για δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου

Στην προσέλκυση Ρώσων επενδυτών, με στόχο τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου, στοχεύει ο δήμος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος πραγματοποίησε, στο επιμελητήριο Εβρου, συνάντηση επιχειρηματιών της περιοχής και του κεντρικού δήμου Αγ. Πετρούπολης.
Η συνάντηση εργασίας, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο δήμαρχος Αγ. Πετρούπολης Βαλερί Γκάρνετς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αγ. Πετρούπολης Σεργκέι Μαρκόβ, ο γενικός πρόξενος της ρωσικής ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ, ο επίτιμος πρόξενος της ρωσικής ομοσπονδίας στην Αν. Μακεδονία & Θράκη Κώστας Γκαμπαερίδης και Ρώσοι επιχειρηματίες, έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης πολυμελούς ρωσικής αποστολής στην πόλη, στο πλαίσιο τελετής αδελφοποίησης του δήμου Αλεξανδρούπολης, με τον κεντρικό δήμο Αγ. Πετρούπολης.
Η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου, σε μία έκταση 500 στρεμμάτων ανάμεσα στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, οι δυνατότητες που προσφέρει το λιμάνι Αλεξανδρούπολης στη μεταφορά εμπορευμάτων, μετά και τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η αξιοποίηση της γεωθερμίας της περιοχής, ο σχεδιασμός λουτρόπολης περίπου 4,5 χιλιάδων τ μ., με την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των επενδυτικών προτάσεων της ατζέντας του δημάρχου Αλεξανδρούπολης.
Άξιο αναφοράς ότι, στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, διαθέτει ακίνητα και κινεζική εταιρεία, ενώ οχλήσεις για δραστηριοποίηση σε αυτό έχουν δεχθεί και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, οι οποίοι συμμετέχουν στους διαγωνισμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/12011-kalesma-tou-dimou-aleksandroypolis-se-rosous-ependytes-gia-dimiourgia-diametakomistikoy-kentrou.html

Συνολικές προβολές σελίδας