Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Παρατάθηκαν στις 4 Απριλίου οι προσφορές για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων

Στη μετάθεσης της καταληκτικής ηµεροµηνίας υποβολής και αποσφράγισης των αιτήσεων συµµετοχής του διεθνούς διαγωνισµού, µε ηλεκτρονική κλειστή διαδικασία, για την «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήµατος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας µε οπτική αναγνώριση», προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών.
Οι προσφορές μετατέθηκαν στις 4 Απριλίου, ενώ ως ηµεροµηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των αιτήσεων συµµετοχής ορίστηκε η 12η Απριλίου.
Ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια είναι διεθνής και έχει αρχικό προϋπολογισμό 400,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η εφαρµογή του ηλεκτρονικού συστήµατος για την αναλογική χρέωση διοδίων τελών σε κάθε οδικό άξονα πλεονεκτεί, σε σχέση µε οποιοδήποτε άλλο σύστηµα χρέωσης καθόσον εξασφαλίζει τη χρέωση του χρήστη, αποκλειστικά µε βάση τη διανυόµενη χιλιοµετρική απόσταση.
Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιείται ένα διττό σύστημα επιβολής τελών ήτοι:
1.Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια “Εποχούμενη Συσκευή” (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS),
2.Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).
Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Μεταφορών, καταγράφεται με ακρίβεια η χιλιομετρική απόσταση που τα οχήματα διανύουν στους αυτοκινητοδρόμους, και χρεώνονται αναλογικά με την χιλιομετρική αυτή απόσταση.
Από το νέο σύστημα, θα εξαιρεθούν η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου Αντιρίου και η Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως – επίσης – θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διoδίου τέλους.

Πηγή: https://www.metaforespress.gr/autokinitodromoi/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-4-%ce%b1%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%bf%cf%81/

Συνολικές προβολές σελίδας