Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Περιορισμός άδειας οδήγησης λόγω υγείας ή γηρατειών



Περιορισμός άδειας οδήγησης λόγω υγείας ή γηρατειών Για να προβεί κανείς στον περιορισμό των κατηγοριών της ισχύουσας άδειας οδήγησης λόγω προβλημάτων υγείας ή συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, πρέπει να προσκομίσει τα εξής δικαιολογητικά: 
1. ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: Απλό φωτοαντίγραφο αστυνοµικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου, ή ατοµικού βιβλιαρίου υγείας ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΛΛΟΥ Κ-Μ ΤΗΣ Ε.Ε. Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή ισχύοντος διαβατηρίου, ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Απλό φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου, βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδός του στη Ελλάδα ή εγγράφου που έχει εκδώσει αρµόδια ελληνική αρχή Από τα έγγραφα αυτά πρέπει να προκύπτει η ταυτότητα του προσώπου και η ηλικία του.
2. Επικυρωµένο φωτοαντίγραφο οποιουδήποτε ισχύοντος δηµόσιου εγγράφου βάσει των κείµενων διατάξεων, εφόσον ο ενδιαφερόµενος δεν είναι Έλληνας υπήκοος, που πιστοποιεί την κανονική διαµονή του στην Ελλάδα, όπως είναι η Άδεια ∆ιαµονής, η Βεβαίωση Εγγραφής Πολίτη Ε.Ε., το έγγραφο Πιστοποίησης Μόνιµης ∆ιαµονής Πολίτη κράτους µέλους της Ε.Ε., η Βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών χορήγησης ή ανανέωσης Άδειας ∆ιαµονής Τύπου Α, το Ειδικό ∆ελτίο Ταυτότητας Οµογενούς. Το ως άνω έγγραφο πρέπει να έχει εκδοθεί 185 τουλάχιστον ηµέρες, πριν από την ηµέρα κατάθεσης της αίτησης στη ∆ιεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Για τους υπηκόους των κρατών – µελών της Ε.Ε., το διάστηµα των 185 ηµερών περιορίζεται σε 95 ηµέρες. Αν ο ενδιαφερόµενος αλλοδαπός υπήκοος έχει την ιδιότητα του σπουδαστή ή του µαθητή επί έξι (6) τουλάχιστον µήνες στην Ελλάδα, συνεχώς ή αθροιστικά, κατά το τελευταίο 12µηνο, πριν από την ηµέρα κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών, τότε, αντί του παραπάνω δηµοσίου εγγράφου, απαιτείται η κατάθεση της πρωτότυπης βεβαίωσης της σχολής ή του σχολείου, που βεβαιώνει την επί έξι µήνες σπουδαστική ή µαθητική ιδιότητα. 3. Φωτοαντίγραφο ισχύουσας άδειας οδήγησης 4. Τρεις (3)/Μία (1) πρόσφατες/η φωτογραφίες/α τύπου διαβατηρίου [Οι δύο (2) προσκοµίζονται στους γιατρούς, µία σε κάθε γιατρό] 5. ∆ύο πιστοποιητικά υγείας πρωτοβάθµιας ιατρικής εξέτασης, καθώς και φωτοαντίγραφα των δύο αποδεικτικών πληρωµής των γιατρών ή Πρακτικό ∆.Ι.Ε., κατά περίπτωση, σύµφωνα µε το Παράρτηµα III του π.δ.51/2012 (Α΄101) (1). 6.Έγγραφο ή Βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα του ενδιαφερόµενου περί υποβολής αιτήµατος για συνταξιοδότηση. 7. Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης (έντυπο) ΠΟΣΑ Αποδεικτικό 30 € για την εκτύπωση 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 1. Τα πιστοποιητικά υγείας πρωτοβάθµιας ιατρικής εξέτασης, καθώς και φωτοαντίγραφα των δύο αποδεικτικών πληρωµής των γιατρών ή Πρακτικό ∆.Ι.Ε. κατά περίπτωση, απαιτούνται µόνο στην περίπτωση περιορισµού κατηγοριών για λόγους υγείας. 2. Με την παραλαβή του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης παραδίδεται υποχρεωτικά το παλαιό έντυπο. 3. Η προµήθεια του αποδεικτικού γίνεται από ∆ηµόσιο Ταµείο ή µε τη διαδικασία του e-παραβόλου. ΧΡΟΝΟΣ : Μέχρι 30 ηµέρες (Μετά την αποστολή των δικαιολογητικών στην αρµόδια Υπηρεσία) ΚΟΣΤΟΣ : α) 50,00 € [Συµπεριλαµβάνεται η αµοιβή των γιατρών (10 €+ 10 €), εφόσον απαιτείται επανεξέταση] β) 30,00 € (όταν οι εναποµείναντες κατηγορίες της άδειας οδήγησης είναι σε ισχύ).

Συνολικές προβολές σελίδας