Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Κραυγή αγωνίας από τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης. Με 9μηνη καθυστέρηση η καταβολή των αποζημιώσεων

 

Επιστολή προς τους υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών απέστειλε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης ζητώντας την άμεση καταβολή της κρατικής επιδότησης, καθώς και τον συμψηφισμό των ποσών των τελών κυκλοφορίας.

Ο Σύνδεσμος ασκεί κριτική κατά του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, κατηγορώντας τον για «εξαιρετικά αδιάφορη πολιτική», σημειώνοντας μάλιστα ότι η στάση του είναι «εγκληματική απέναντι στον κλάδο μας, που βλέπει μια δεύτερη χρονιά να βρίσκονται όλα στον αέρα, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα για το ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου».

Επίσης, ζητά την «άμεση καταβολή των καθυστερημένων επιδοτήσεων και τον συμψηφισμό των ποσών των τελών κυκλοφορίας που καλούμαστε να πληρώσουμε», αναφέροντας ότι θα προβεί σε κινητοποιήσεις.

Η επιστολή

Με μεγάλη αγωνία και έντονη αβεβαιότητα, εξακολουθούμε να αναμένουμε την επιδότηση της πολιτείας λόγω της πανδημίας έχοντας μπει πλέον στον 9ο μήνα αναμονής!

Αν υπήρχε κυοφορία θα είχαμε ήδη τοκετό άρα και χαρμόσυνα νέα.

Μάταια εμπιστευθήκαμε τις δεσμεύσεις που αποδείχθηκαν ψεύτικες ως σήμερα.

Δυστυχώς ακόμη ένας δύσκολος μήνας  (ο 10ος !)  για όλους μας, βρίσκεται προ των πυλών, κάνοντας μας να παρακολουθούμε την εξαιρετικά αδιάφορη πολιτική από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο οποίος είτε αγνοεί παντελώς την ανάγκη καταβολής των χρημάτων, είτε την γνωρίζει, αλλά ανεξήγητα (;) για μας, αδιαφορεί λες και πράττει τιμωρητικά.

Και στις δύο περιπτώσεις η στάση του είναι εγκληματική απέναντι στον κλάδο μας, και κατ’  επέκταση στους ανθρώπους του και τις οικογένειές τους, που βλέπουν μια δεύτερη χρονιά να βρίσκονται όλα στον αέρα, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα για το ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου.

Σε λίγες μέρες καλούμαστε να καταβάλουμε το αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας, χωρίς να έχουμε οικονομικά αυτήν την δυνατότητα, προερχόμενοι από μια χαμένη χρόνια, και χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να δείχνει ότι γνωρίζει την πραγματικότητα.

Δυστυχώς για μας η πολιτεία δεν μας έχει καταβάλει ούτε σεντς από τα χρήματα που έχουν εγκριθεί και τα οποία θα έπρεπε να έχουμε λάβει.

Και όλα αυτά, την ώρα που η αβεβαιότητα της σαιζόν 2021 που είναι προ των πυλών, είναι μεγάλη.

Στην Κρήτη όπως σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της πατρίδας μας ο Τουρισμός είναι εποχικός και σε καμία περίπτωση φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει απ’ ότι πληροφορούμαστε τα σκληρά και ιδιαίτερα χαμηλά νούμερα του 2020.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, μετά τα όσα βίωσαν πέρσι, νοιώθουν διπλά απροστάτευτοι απ’ όλα όσα πληροφορούνται από την αγορά και τις τουριστικές κρατήσεις που δείχνουν να είναι αναιμικές αλλά και τον τρόπο που παρακολουθούν του αρμόδιο υπουργείο να λειτουργεί.

Το υπουργείο κατά γενική ομολογία απουσιάζει δυστυχώς και από αυτήν την δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία με κύριο υπεύθυνο τον υπουργό ο οποίος είναι εδώ και καιρό, ενήμερος για όλα αυτά.

Ζητούμε από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Τουρισμού, την άμεση καταβολή των καθυστερημένων επιδοτήσεων και τον συμψηφισμό των ποσών των τελών κυκλοφορίας που καλούμαστε να πληρώσουμε σε λίγες ημέρες.

Ζητούμε από τους αξιότιμους υπουργούς να κατανοήσουν έστω και τώρα, έστω και καταστροφικά καθυστερημένα, την δύσκολη θέση μας, για την οποία έχει την ευθύνη της επιδείνωσης της οικονομικής μας πραγματικότητας.

Ζητούμε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, για το αυτονόητο, το οποίο φαίνεται να είναι ζητούμενο.

Καταθέτουμε το παρόν ψήφισμα σε τοπικούς βουλευτές όλων των κομμάτων, ζητώντας τους την κοινοβουλευτική τους παρέμβαση.

Είμαστε έτοιμοι μαζικά, για μία σειρά ειρηνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, εντός των επόμενων ημερών, εφ όσον δεν υπάρξει εξέλιξη στα δίκαια και αυτονόητα συνάμα αιτήματα μας, αφού θεωρούμε  ότι υπάρχει εμπαιγμός, αδιαφορία, και ίσως και ανεπάρκεια εκτέλεσης καθοριστικών για την επιβίωση μας, αποφάσεων.

Με εκτίμηση,

Ο  Πρόεδρος                                                                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Ε. Μαγκουσάκης                                                                                       Γ. Τρυπιδάκης

 

Πηγή: https://www.metaforespress.gr/mesa-mazikis-metaforas/%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%ae-%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ae%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf/

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατικές ενισχύσεις 19,8 εκατ. για τη στήριξη των ΚΤΕΛ στην Ελλάδα

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς, ύψους 19,8 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη των εταιρειών λεωφορείων ΚΤΕΛ που παρέχουν τακτικά τοπικά και υπεραστικά δρομολόγια εντός της ελληνικής επικράτειας, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τα ΚΤΕΛ και οι ανώνυμες εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ («εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ») έχουν αποκλειστικό δικαίωμα παροχής τακτικών δρομολογίων λεωφορείων, τοπικών/αστικών (σε αστικές περιοχές επαρχιακών πόλεων) και υπεραστικών (διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών) εντός της ελληνικής επικράτειας. Οι εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ αποτελούν είδος εταιρείας που έχει συσταθεί βάσει του εθνικού δικαίου και μπορούν να λειτουργούν με το νομικό καθεστώς της ανώνυμης εταιρείας (Α.Ε.) ή και όχι.

Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 34 εταιρείες αστικών και 62 εταιρείες υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με το καθεστώς, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Στόχος του καθεστώτος είναι να μετριαστούν οι αιφνίδιες ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω εταιρείες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η στήριξη: i) δεν θα ξεπεράσει το 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο ως τις 30 Ιουνίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

 

Πηγή: https://www.metaforespress.gr/mesa-mazikis-metaforas/%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%ae-%ce%b5%ce%bd%ce%ad%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba-2/

Συνολικές προβολές σελίδας