Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

10 συμβουλές για τη βελτίωση της απόδοσης ενός κέντρου διανομής

Η μεγιστοποίηση της απόδοσης ενός κέντρου διανομής (Distribution Center – DC) απαιτεί στρατηγικό προγραμματισμό και συνεχή ανάλυση, σύμφωνα με τον Stan Krawitz, εκτελεστικό αντιπρόεδρο, ιδρυτή και επικεφαλής στον Καναδά της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων Savills Studley.
Ο Krawitz δίνει… “τα φώτα του” στους ενδιαφερόμενους προσφέροντας, μέσω του Inbound Logistics, συμβουλές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Σύμφωνα με τον ίδιο:
  1. Επιλέξτε τη βέλτιστη τοποθεσία με την καλύτερη δυνατή ομάδας εργασίας. Κατά την εύρεση τοποθεσίας για την κατασκευή ενός DC, είναι κρίσιμο να επιλέξετε τη σωστή θέση και το κατάλληλα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο θα διαθέτει την πρέπουσα εμπειρία για τη σωστή λειτουργία της εγκατάστασής σας.
  2. Προσπαθήστε για ισορροπία μεταξύ της διάταξης της εγκατάστασης και της διαχείρισης αποθεμάτων. Θα πρέπει να υπάρχει ομαλή ροή από τη στιγμή που το εισερχόμενο εμπόρευμα θα κάνει τη διαδρομή ως τη συναρμολόγηση και τη μεταφορά.
  3. Τοποθετήστε το σωστό φωτισμό. Όλα τα σημεία ενός DC δεν είναι απαραίτητο να έχουν τον ίδιο φωτισμό. Μελετήστε τις καθημερινές διεργασίες εντός της εγκατάστασης όταν επιλέγετε συστήματα φωτισμού. Οι πρακτικές εξοικονόμησης κόστους επιτάσσουν την εγκατάσταση χρονοδιακοπτών ώστε ο φωτισμός χρησιμοποιείται μόνο όταν απαιτείται, καθώς και τη χρήση λαμπτήρων LED που ελαχιστοποιούν τη σπατάλη ενέργειας.
  4. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής χώρος στις θέσεις φορτοεκφόρτωσης. Αφήστε 50 μέτρα χώρο από τη ράμπα φορτοεκφόρτωσης, για να δώσετε στους υπαλλήλους αρκετό χώρο για το στάδιο αποστολής.
  5. Εγκαταστήστε τα κατάλληλα ράφια. Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της ροής μέσα στο DC, ο τύπος, η θέση και η πυκνότητα των ραφιών πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες της αποθήκης, τις πρακτικές του picking και τα χαρακτηριστικά παραγγελιών των εμπορευμάτων σας. Επίσης, εξετάστε τις «ανάγκες» του προϊόντος και πώς θα γίνεται η συλλογή του από το ράφι.
  6. Βελτιώστε τη στρατηγική του picking σας. Οι επιχειρήσεις αλλάζουν αναλόγως με την εποχικότητα και τις παραγγελίες. Κάντε τακτικά μελέτες βελτιστοποίησης απογραφής και χρησιμοποιείστε data analytics.
  7. Αποδοτικότητα κατά τη μεταφορά. Προγραμματίστε ταυτόχρονες αποστολές και αξιοποιήσετε αποτελεσματικά το δίκτυο μεταφοράς σας. Βελτιστοποιήστε τη ροή των εμπορευμάτων σας αποστέλλοντας λεπτομερείς ειδοποιήσεις αποστολής στον παραλήπτη από τη στιγμή που λαμβάνετε την εντολή αγοράς.
  8. Εξετάστε την επιλογή του crossdocking. Ορίστε μια συγκεκριμένη περιοχή του DC για την οργάνωση ή τη διατήρηση αποθέματος με βάση τις αποστολές σας.
  9. Αυτοματοποίηση. Τα συστήματα ρομποτικής, μεταξύ άλλων, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος εργασίας και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση εργασίας. Να σημειωθεί ότι, η προμήθεια συστημάτων ρομποτικής θα φτάσει τα 400.000 κομμάτια ως το 2018 και θα αυξάνεται κατά 15% ετησίως, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής.
  10. Ορίστε μια περιοχή για να τεστάρετε λειτουργικές βελτιώσεις. Πριν ξεκινήσετε οποιεσδήποτε διεργασίες εντός του DC δοκιμάστε, σε μικρότερη κλίμακα, να συλλέξετε δεδομένα και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές όπου κρίνετε απαραίτητο. Όταν αντιμετωπίζετε ζητήματα, όπως ο έλεγχος ποιότητας και οι επιστροφές, ο προσδιορισμός και η εύρεση λύσεων μπορεί να γίνει περίπλοκη διαδικασία. Οι λεπτές στρατηγικές βελτιώσεις, σε μια μικρή προκαθορισμένη περιοχή, επιτρέπουν τη μεγιστοποίηση της απόδοσης ολόκληρης της εγκατάστασης.

Πηγή: https://www.metaforespress.gr/logistics/10-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b7/

Συνολικές προβολές σελίδας