Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ακτοπλοΐα και κρουαζιέρα κινούνται ανοδικά στον ΟΛΠ, στα ίδια επίπεδα το car terminal

Υποχώρησαν, το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα συνολικά έσοδα του ΟΛΠ, κυρίως εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων τη περίοδο Μαΐου - Ιουνίου.  
Έτσι, τα συνολικά έσοδα του α΄ εξαμήνου ανήλθαν σε 46,2 εκατ., όπου σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015 (48,7 εκατ.), παρουσίασαν μείωση 2,5 εκατ. ή 5,1%.
H μεταβολή αυτή, εφόσον ληφθεί υπόψη και η απεργία των υπαλλήλων και εργατών διάρκειας ενός μηνός περίπου, οφείλεται κυρίως στην σημαντική μείωση των εσόδων από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, των εσόδων δεξαμενών - προσόρμισης και των εσόδων από το αντάλλαγμα παραχώρησης της ΣΕΠ κατά 18,2%, 22,9% και 4,1% ή κατά 1,3 εκατ. και 1,2 εκατ. και 0,8 εκατ. περίπου, αντίστοιχα.
Η παραπάνω μείωση αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εσόδων στον τομέα ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας κατά 7,4% και 9,6% ή 0,3 εκατ. και 0,4 εκατ. περίπου αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από τη διακίνηση αυτοκινήτων κυμάνθηκαν περίπου στα περυσινά επίπεδα.  
Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα από την προβλήτα Ι έφτασαν τα 5,62 εκατ., από την ακτοπλοΐα τα 4,64 εκατ., από το car terminal τα 5,63 εκατ., από την κρουαζιέρα τα 4,6 εκατ. και από την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ τα 19,5 εκατ.


Φ. Φωτ.

Μήνυμα του υπ. Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

«Με τιμή και περηφάνια, απευθύνομαι σήμερα, σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά και σε κάθε μέλος της μεγάλης ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Όπως κάθε χρόνο, η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αφιερώνεται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας.
Φέτος, το κεντρικό θέμα της, «Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο» («Shipping: indispensable to the world») που αναδεικνύει τον κρίσιμο δεσμό μεταξύ της ναυτιλίας και της κοινωνίας, ειδικά για τη χώρα μας, είναι εξαιρετικά επίκαιρο.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας καθιερώθηκε το 1978, από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) με στόχο την υπενθύμιση της σημασίας της συνεισφοράς της Ναυτιλιακής Κοινότητας και του ΙΜΟ στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας της ναυτιλίας, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (safety), της ασφάλειας στη θάλασσα (security) και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Η επιλογή του θέματος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας ευστόχως υπογραμμίζει τον άρρηκτο σύνδεσμο μεταξύ της ναυτιλίας και της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την πρωταρχικότητα του ΙΜΟ στη διασφάλιση του πλαισίου που εγγυάται την ομαλή λειτουργία της διεθνούς ναυτιλίας και του παγκόσμιου εμπορίου.
Η ελληνική ναυτιλία που δραστηριοποιείται σχεδόν κατεξοχήν στο, δια των θαλασσίων μεταφορών, διεθνές εμπόριο μεταξύ τρίτων χωρών (cross-trade), αισθάνεται τις δυσμενείς συνέπειες περιφερειακών ή εθνικών μέτρων που αποκλίνουν από τα διεθνή πρότυπα του ΙΜΟ.
Στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη μεταφορά των αγαθών και προϊόντων.
Η ελληνική ναυτιλία αποτελούσε ανέκαθεν, πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο στην υιοθέτηση προδιαγραφών και καινοτομιών που διασφαλίζουν την ποιότητα υπηρεσιών, την περιβαλλοντική προστασία και το ανταγωνιστικό κόστος.
Τα πλοία, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο τεχνολογικά προηγμένα, όσο είναι σήμερα και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του παγκόσμιου στόλου και την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού της ναυτιλίας.
Η προσπάθεια όμως, δεν πρέπει να σταματήσει εκεί. Κάθε ένας από εμάς, από το πόστο που κατέχει σε αυτόν τον πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας, πρέπει να συνεισφέρει ενεργά στην διασφάλιση της συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας, όπως είναι μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα, η ναυτική εργασία και εκπαίδευση, οι κανονισμοί και τα μέτρα ασφάλειας, η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και η περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών.
Με τις σκέψεις αυτές, σας καλώ και εγώ να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, να επιβεβαιώσουμε το, «Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο» και να στοχεύσουμε ταυτόχρονα στην επιβεβαίωση, «Ναυτιλία: Απαραίτητη για την Ελλάδα». Γιατί πράγματι, η ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει σημαντική παράμετρο δίκαιης ανάπτυξης για την χώρα μας».  

Συνολικές προβολές σελίδας