Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Εγνατία Οδός: Εγκατέστησε 42 σταθμούς μέτρησης κυκλοφορίας

Η "Εγνατία Οδός Α.Ε." ολοκλήρωσε με επιτυχία την προμήθεια και εγκατάσταση 42 σταθμών μέτρησης κυκλοφοριακών φόρτων σε 33 θέσεις του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας. Περιλαμβάνονται τμήματα των αυτοκινητοδρόμων της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων Αξόνων, καθώς και επιλεγμένα τμήματα του εναλλακτικού – συμπληρωματικού της Εγνατίας Οδού εθνικού οδικού δικτύου. Η ενέργεια υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δράσης του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ενίσχυση Προσπελασιμότητας", ΕΣΠΑ (2007-2014). Στον χάρτη παρουσιάζονται οι θέσεις των εγκατεστημένων μετρητών κυκλοφορίας.
Η λειτουργία των 42 σταθμών διευρύνει και αναβαθμίζει το σύστημα κυκλοφοριακών μετρήσεων της "Εγνατία Οδός Α.Ε.", καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό και το κενό που υπάρχει σε στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας στο βασικό οδικό δίκτυο στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών εξυπηρετώντας άμεσα (ως άξονες εισόδου-εξόδου) τις διασυνοριακές μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών.
Το δίκτυο των Σταθμών Μέτρησης Κυκλοφορίας τροφοδοτεί το στρατηγικό κυκλοφοριακό μοντέλο που έχει αναπτύξει η "Εγνατία Οδός Α.Ε." με περισσότερα και πληρέστερα στοιχεία μετρήσεων και έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αξιοπιστίας του και την παραγωγή εγκυρότερων αναλύσεων και προβλέψεων προκειμένου να αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό – μελέτη νέων έργων, καθώς και γενικότερα για το σχεδιασμό μεταφορών και χωρικής ανάπτυξης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στην παρούσα φάση η "Εγνατία Οδός Α.Ε." βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας ενιαίας βάσης αποθήκευσης και επεξεργασίας των δεδομένων που συλλέγονται από τους μετρητές κυκλοφορίας. Με την ολοκλήρωση της βάσης θα υπάρχει και η δυνατότητα παραγωγής τυποποιημένων αναφορών με τα βασικά αποτελέσματα των μετρήσεων (κυκλοφοριακοί φόρτοι και ταχύτητες διερχόμενων οχημάτων ανά ώρα/ημέρα/μήνα, ανά κατηγορία οχήματος, κλπ).
Οι αναφορές αυτές θα είναι στη διάθεση των Δημοσίων Αρχών, των αναπτυξιακών φορέων και των πολιτών, μέσω της ανάρτησής τους στον ιστότοπο της "Εγνατία Οδός Α.Ε." στο Ίντερνετ.
Τα διαθέσιμα ενδεικτικά αποτελέσματα των μετρήσεων για το 2016 διατίθενται από το Παρατηρητήριο της Εγνατίας Οδού στο Ίντερνετ
(http://observatory.egnatia.gr/presentations/2016/EOAE_new_traffic_counts_2016.01-08_v01.pdf),
όπου επίσης διατίθεται και χάρτης με την Ετήσια Μέση Ημερήσια Κυκλοφορία στα τμήματα της Εγνατίας Οδού
(http://observatory.egnatia.gr/presentations/2016/TRA01_2016_08_EMHK_2015.pdf)

Στα πρότυπα του Σαουθάμπτον το νέο car terminal του ΟΛΠ. Δυο πενταώροφα παρκινγκ, με ηλεκτρονική διαχείριση

Στα πρότυπα του Σαουθάμπτον πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο car terminal του ΟΛΠ. Η Cosco, πέρα από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον σταθμό αυτοκινήτων του ΟΛΠ.
Του Φώτη Φωτεινού
Ειδικότερα, η ζήτηση για υπηρεσίες διαμετακόμισης αυτοκινήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρειο Αφρική μπορούν να καταστήσουν τον Πειραιά hub της ευρύτερης περιοχής.
Μάλιστα, υπάρχει μεγάλο περιθώριο αξιοποίησης της σύνδεσης με το εθνικό και κατ’ επέκταση με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, που διευρύνει σημαντικά την ενδοχώρα (hinterland) του Πειραιά, παρέχοντας πρόσβαση σε νέες αγορές.
Σύμφωνα με ναυτιλιακούς αναλυτές, «επειδή η σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ, για κάποιο χρονικό διάστημα, δεσμεύει την Cosco να μην προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων, η κινεζική εταιρεία θα κινηθεί στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας».
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Cosco φιλοδοξεί να κατασκευάσει το νέο car terminal του ΟΛΠ, στα πρότυπα του Σαουθάμπτον.
Πρόκειται να κατασκευαστούν δυο πενταώροφα πάρκινγκ, αλλά και σειρά βελτιωτικών έργων, ενώ θα ανοίξει το «χαρτοφυλάκιο» των υπηρεσιών, όπως long term parking και υπηρεσίες πολυτελών αυτοκινήτων.  
Επίσης, θα υλοποιηθούν σύγχρονες διαγραμμίσεις και θα τοποθετηθούν συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης, με δεδομένο ότι στον κατάλογο των πελατών του λιμανιού περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Υπενθυμίζεται ότι, το car terminal του ΟΛΠ, παρουσίασε κέρδη 1 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του έτους, με έσοδα 5,63 εκατ.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/15652-sta-protypa-tou-saouthampton-to-neo-car-terminal-tou-olp-dyo-pentaorofa-parkingk-me-ilektroniki-diaxeirisi.html

Τέσσερις θεματικές ενότητες την πρώτη μέρα του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Manage The Change»

Τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες συνθέτουν την πρώτη μέρα του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Manage The Change», της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, το οποίο ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Η σημερινή κατάσταση στην αγορά της Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τη σημερινή κατάσταση της Εφοδιαστικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ελληνικό δημόσιο, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους θεσμικούς φορείς της χώρας, αλλά και στελέχη της αγοράς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την πρώτη μέρα του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου.
Στόχος του πάνελ είναι να υπάρξει μια γόνιμη συζήτηση πάνω σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τα Logistics,  να αναδειχθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, καθώς και να προσδιοριστεί, σε στρατηγικό επίπεδο, ποιό θα πρέπει να είναι το αύριο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη χώρα μας.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι κκ. Ιωάννης Μίνης, καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής του ΥΠΑΝ, Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής Τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών ΣΕΒ,  Καλλίνικος Καλλίνικος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ομίλου Goldair, Θάνος Μαύρος, Partner EY Business Advisory Solutions, Επικεφαλής Supply Chain & Operations Νοτιανατολικής Ευρώπης, Νίκος Χαιρέτας Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΕΓΑΕ και Νικόλαος Ροδόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος OnLine Data.
Συντονιστής του πάνελ είναι ο Δημήτρης Βέργαδος,  Διευθυντής Τομέα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων ΣΕΒ
Maritime & Port Logistics
Κυρίαρχο ρόλο στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics έχουν τα ναυτιλιακά Logistics.
Για τη σημασία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη Ναυτιλία, τις κινήσεις ανάπτυξης που μπορούν να συνδράμουν στην ευρύτερη ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου, καθώς και για τις διεθνείς πρακτικές θα μιλήσουν οι κκ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, τ. Πρύτανης ΕΜΠ, Ανακρέοντας Ματαράγκας, Managing Partner LinerGents Shipping, Γεώργιος Γράτσος , τ. Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Επιμελητηρίου και Ιωάννης Κούβαρης, Μέλος ΔΣ ΟΛΠ ΑΕ, Πρόεδρος Ένωσης Λιμένων Ελλάδος. Συντονιστής της συγκεκριμένης ενότητας είναι ο Γιώργος Σκορδίλης, δημοσιογράφος TheSeaNation.gr
Last mile Logistics και Αειφορία στην Εφοδιαστική Αλυσίδα
Τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις αστικές εμπορευματικές μεταφορές, τόσο από τους φορείς και την αγορά, όσο και από την κυβέρνηση. Η βελτίωση των συνθηκών διακίνησης των προϊόντων εντός του αστικού ιστού, τα μικρά εμπορευματικά κέντρα, η αειφορία στα City Logistics, αλλά και διεθνή παραδείγματα θα πρωταγωνιστήσουν στη συγκεκριμένη θεματική.

Συντονίστρια θα είναι η Μαίρη Ευθυμιάτου, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Supply Chain & Logistics, ενώ ομιλητές θα είναι οι κκ.  Δρ. Βασίλης Ζεϊμπέκης, Αντιπρόεδρος Λειτουργιών Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος OPTILOG Advisory Services,  Χαράλαμπος Σιαφλάς, Mέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Εμπορικός Διευθυντής SARMED,  Γεώργιος Καψής, Logistics Manager, OK! Anytime, Μιχάλης Μαλτεζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος G4S Telematix και Γεώργιος Κοτόπουλος, Division Manager Warehouse & Distribution  ΠΑΕΓΑΕ.
Logistics Innovation
Με την «Καινοτομία στα Logistics» ολοκληρώνονται οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Manage The Change» της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.
Οι προηγμένες εφαρμογές που υιοθετούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Εφοδιαστική Αλυσίδα παγκοσμίως, η ελληνική πραγματικότητα και οι τεχνολογίες αιχμής που συνδράμουν στη μείωση κόστους και την επίτευξη άριστου έργου θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα της συγκεκριμένης ενότητας, την οποία θα συντονίσει ο Παναγιώτης Μαρκίδης, δημοσιογράφος, News247.gr.
Ομιλητές  της ενότητας είναι οι κκ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Director  Advisory Services, Performance Improvement / Supply Chain & Operations, EY Business Advisory Solutions, Γεώργιος Αμπατσίδης, Τεχνικός Διευθυντής Natural Gas Technologies, Βασίλειος Παπαγγελής, Business Development Supply Chain Manager SAP Hellas, Δημήτριος Σιαπάτης, System Manager JUNGHEINRICH.
Το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο πραγματοποιείται φέτος στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με την ευγενική συνεισφορά του Ιδρύματος και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας,  Ανάπτυξης & Τουρισμού, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, του ΣΕΒ, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, καθώς και του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου.

Συνολικές προβολές σελίδας