Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Συνέδριο με θέμα «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Ναυτιλία» στις 6/6

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 , στις 6.30 μμ, στο ξενοδοχείο Metropolitan , θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της Επιτρόπου Θαλασσιών Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη, καθώς και και της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού, Gesine Meissner, με την ευκαιρία του Συνεδρίου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014.
Το Συνέδριο που έχει θέμα «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Ναυτιλία» διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας με την ευκαιρία της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Η Οδηγία, η θέσπιση της οποίας ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, υπό την Προεδρία στα θέματα Ναυτιλίας, του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αποτελεί πρόταση της Επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη. Εισηγήτρια από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η κα Meissner.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί βάση για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Γαλάζια Ανάπτυξη την οποία η Επιτροπή και η Ελληνική Προεδρία προωθούν από κοινού.

Η Οδηγία αποτελεί εργαλείο που βασίζεται στη καταγραφή των σημερινών και μελλοντικών δραστηριοτήτων και λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων κλάδων και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων στις μεταξύ τους σχέσεις και στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την Οδηγία τα Κράτη Μέλη θα συνεργαστούν ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τις θάλασσές μας και να τις κάνουν πιο ασφαλείς και βιώσιμες. Η Οδηγία θα βοηθήσει στη δημιουργία συνεκτικών δικτύων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών για τις οποίες είναι απαραίτητη η διασυνοριακή συνεργασία και σχεδιασμός. Επίσης η Οδηγία διασφαλίζει την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στη διαδικασία σχεδιασμού.
Στο Συνέδριο που θα ακολουθήσει την Παρασκευή 6 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Metropolitan θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας, των ενώσεων πλοιοκτητών, των φορέων χωροταξικού σχεδιασμού και των λιμενικών αρχών διαφόρων κρατών μελών, οικολογικές οργανώσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.  

Χωρίς φορτηγά οι εθνικές το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Οι οδηγίες της Τροχαίας

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα
Ειδικότερα:
• Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής
• Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα
• Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
• Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις
• Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες
• Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων
• Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση)
• Κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, ως εξής:
Παρασκευή (06-06-2014): 16.00-22.00, Σάββατο (07-06-2014): 08.00-13.00, Δευτέρα Αγίου Πνεύματος (09-06-2014): 16.00-23.00.

Ολική επαναφορά για τον όμιλο του εφοπλιστή Β. Ρέστη. Πιστοποίηση ISO 26000

Ποιοτική διάκριση υψηλών προδιαγραφών, στις ναυτιλιακές του δραστηριότητες, διασφάλισε για τον όμιλό του, πρώτος στην Ελλάδα, ο εφοπλιστής, Βίκτωρ Ρέστης.
Λίγες μέρες μετά την άντληση 61 εκατομμυρίων ευρώ από την νορβηγική κεφαλαιαγορά, την δεύτερη μεγαλύτερη για τη ναυτιλία μετά τη Wall Street για την εταιρεία του Golden Energy Offshore, και δυο εβδομάδες έπειτα από την συμπερίληψή του στους 10 μεγαλύτερους ανεξάρτητους εφοπλιστές, με βάση την μεταφορική ικανότητα του στόλου που ελέγχει μέσω του ομίλου του Enterprises Shipping & Trading SA, ο Βίκτωρ Ρέστης επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά, με πιστοποίηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Εμφανίζεται έτσι, να πραγματοποιεί ολική επαναφορά στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και μάλιστα με momentum.
Ειδικότερα, εξασφάλισε, αυτή την εβδομάδα, την πρώτη πιστοποίηση ελληνικής ναυτιλιακής για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Όσοι παρακολουθούν της κινήσεις του εφοπλιστή τούς τελευταίους μήνες ενδεχομένως να μην εκπλήσσονται, έχοντας παρακολουθήσει την προσφορά κρουαζιερόπλοιου, συμφερόντων του, στην Κεφαλονιά το οποίο παραχώρησε με το πλήρωμα και τα έξοδα καλυμμένα (κόστος άνω των 2 εκατ. ευρώ) για την φιλοξενία των άστεγων σεισμόπληκτων.
Τώρα, η Enterprises Shipping & Trading SA γίνεται γνωστή, όχι μόνο ως μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως, με στόλο άνω των 80 ποντοπόρων, αλλά και ως η πρώτη στην Ελλάδα η οποία πιστοποιήθηκε για τις επιδόσεις της με το διεθνές ISO 26000, το οποίο είναι το πρώτο παγκοσμίως πρότυπο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ..

Ο Bureau Veritas Ελλάδας, κορυφαίος οργανισμός ναυτιλιακών πιστοποιήσεων, αξιολόγησε και επικύρωσε το επιχειρησιακό σύστημα που ακολουθεί η Enterprises Shipping & Trading SA σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα CAP 26000, λαμβάνοντας υπόψη τέσσερα θεμελιώδη κριτήρια: την ενσωμάτωση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην επιχειρησιακή λειτουργία του ομίλου, την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων, την επικοινωνία και τη διαφάνεια και τα μετρήσιμα αποτελέσματά της.
Κάτι που επίσης δεν προκαλεί εντύπωση στους επαΐοντες οι οποίοι γνωρίζουν την έμφαση που έχει υιοθετήσει ο πλοιοκτήτης για τέτοια θέματα όπως και το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της οικογένειάς του.
Στους στόχους του ομίλου έχει μπει όχι μόνο το «παραδίδεται» αλλά και το «πώς παραδίδεται». Υιοθετεί έτσι, όπως πιστοποίησε ο Bureau Veritas, αυστηρά πρότυπα για την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφάνεια στις επιχειρήσεις, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα και βελτιώνει συνεχώς το κοινωνικό της προφίλ.
Με την ευκαιρία της πιστοποίησης ο Βίκτωρ Ρέστης σημειώνει πως «ο σκοπός αυτού του προτύπου συνοψίζει όλα τα συναφή ζητήματα με την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον, την εταιρική διακυβέρνηση και τις κοινωνικές πτυχές. Και η Enterprises Shipping & Trading SA δίνει έμφαση στις 3 βασικές πτυχές της ασφάλειας στη θάλασσα, στη διαχείριση των πόρων του στόλου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και το κόστος διαχείρισης τόσο για τον δικό της στόλο όσο και τον στόλο των πελατών της.»  

Βραβείο «υψηλής απόδοσης» στις εμπορευματικές μεταφορές έλαβε η PTL

Η PTL ΕΠΕ, την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014, στην τελετή απονομής των «Transport & Logistics Awards 2014», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, στην οποία βραβεύθηκαν τα καλύτερα έργα και πρωτοβουλίες στους τομείς της «Εφοδιαστικής Αλυσίδας» και των «Μεταφορών», στον κλάδο εμπορευματικές μεταφορές έλαβε το βραβείο υψηλής απόδοσης.
«Αυτό το βραβείο είναι η ανταμοιβή των κόπων της ομαδικής δουλειάς που συντελείται στην εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια και μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να βελτιωνόμαστε συνεχώς.
Ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους που βοήθησαν στην εξέλιξη της εταιρείας μας και την κριτική επιτροπή που έκρινε ότι η πρότασή μας έχριζε το συγκεκριμένο βραβείο», αναφέρει η εταιρεία, σε σχετική ανακοίνωση.  


«Ενώνουν δυνάμεις» ΟΦΑΕ και Piraeus Container Terminal (Cosco) για τις άδειες TIR

H Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών (Ο.Φ.Α.Ε.) , η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU) και η PCT (Piraeus Container Terminal) διεξάγουν εκδήλωση για την έναρξη της διάθεσης των δελτίων TIR, από παράρτημα της Ο.Φ.Α.Ε., στο λιμάνι του Πειραιά. 
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στα γραφεία της PCT στο Nέο Ικόνιο, την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, στις 12 π.μ.
Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή της χρήσης του συστήματος TIR  στο Πειραιά, για την οδική μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, από τις προβλήτες της Cosco, στο εξωτερικό.
«Θεωρούμε απαραίτητο να γνωστοποιηθούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το σύστημα TIR, έναντι των υπολοίπων διαμετακομιστικών συστημάτων, καθώς πρόκειται για ένα έντυπο απλοποιημένο και τυποποιημένο που παρέχει ασφάλεια.
Η Ο.Φ.Α.Ε. είναι ο φορέας, υπό την εποπτεία και διαχείριση του οποίου λειτουργεί το σύστημα TIR στην Ελλάδα, για την απλοποίηση και την επιτάχυνση της μεταφορικής δραστηριότητας των εμπορευματοκιβωτίων και μη, τα οποία διακινούνται, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, και σε συνεργασία με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την γρήγορη και εύκολη διακίνηση από το Πειραιά της έκδοσης των δελτίων TIR», αναφέρουν στελέχη της ΟΦΑΕ. 


Θέματα χρηματοδότησης του ελληνόκτητου στόλου στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων

Ευρεία συζήτηση γύρω από χρηματοδοτικά θέματα που αφορούν στο επενδυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων πλοιοκτητών, για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνόκτητου στόλου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην κορυφαία θέση παγκοσμίως, διεξήχθη στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.
Στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια, η οποία διεξάγεται στην χώρα μας κάθε δύο χρόνια, έλαβαν μέρος μερικοί από τους σημαντικότερους πλοιοκτήτες: Γιώργος Οικονόμου, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Dryships Inc, Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Navios Maritime Holding, Emanuele A. Lauro, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Scorpio Bulkers, Ευάγγελος Μ. Μαρινάκης, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Capital Product Partners, Αθανάσιος Ι. Μαρτίνος, Διευθύνων Σύμβουλος, Eastern Mediterranean Maritime Limited, Νικόλαος Τσάκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Tsakos Energy Navigation.
Μπροστά σε ένα κατάμεστο συνεδριακό χώρο, οι ομιλητές συζήτησαν θέματα γύρω από τις χρηματοδοτικές πηγές των επενδυτικών τους προγραμμάτων, ενώ υπήρξε και ένας διάλογος για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους πλοιοκτήτες ο δρόμος προς το Χρηματιστήριο.
Ως εκπρόσωπος μιας από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές εταιρίες που παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια, ο κ. Αθ. Μαρτίνος είπε ότι ο ανταγωνισμός ωφελείται από την πρόσβαση σε ρευστότητα που προσφέρουν οι αγορές, καθώς επίσης και από το επενδυτικό ενδιαφέρον των διάφορων funds. Σημείωσε, δε, ότι οι όποιες επενδύσεις στον χώρο της ναυτιλίας είναι καλοδεχούμενες, αφού συμβάλλουν στην βελτίωση της οικονομίας γενικότερα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μέσω μιας σειράς άλλων οφελών που προορίζονται ειδικότερα στον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας.
«Είναι επίσης ακριβές ότι η είσοδος στο Χρηματιστήριο, των μεγάλων εταιριών, διευκολύνει τη μετάβαση της διοίκησής τους από τη μία γενιά στην άλλη. Διαφαίνεται μία εμφανής τάση της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, όσον αφορά την μετοχοποίηση των μεγάλων εταιριών του κλάδου και στο μέλλον οι εισηγμένες εταιρίες του χώρου θα υπερτερούν σε αριθμό των μη εισηγμένων, αλλά κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος της παγκόσμιας ναυτιλίας αφού έτσι η πρόσβαση την ελληνική ναυτιλιακή εμπειρία και τεχνογνωσία θα είναι πιο εύκολη και πιο ευρεία».
Σχετικά με τον κίνδυνο υπερπροσφοράς σε θέματα χωρητικότητας τονάζ, ο κ. Μαρτίνος είπε ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι η ενθάρρυνση των επενδυτικών fund στο να στραφούν στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων.

Συνολικές προβολές σελίδας