Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αυτοκινητόδρομοι: Μεγάλη η συμβολή τους στην ανάπτυξη λέει ο Χρυσοχοϊδης

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δικαιολόγησε την διαμαρτυρία του κόσμου για τα διόδια σημειώνοντας πως «Το κόστος μετακίνησης, όχι τα διόδια, είναι στην Ελλάδα ακριβό. Πρόκειται για σκληρή συνέπεια του παρελθόντος. Το κόστος των αυτοκινητοδρόμων έχει συμφωνηθεί από το 2007. Οταν τα έργα κατέρρευσαν το 2011, έγιναν νέες, σκληρές διαπραγματεύσεις. Επιτύχαμε να ξαναρχίσουν τα έργα, δηλαδή 34 τράπεζες να τα ξαναχρηματοδοτήσουν. Το κόστος κατασκευής είτε θα το πλήρωναν οι χρήστες των δρόμων είτε οριζόντια και άδικα όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμη και όσοι δεν χρησιμοποιούν τους δρόμους. Όσοι λοιπόν λένε «να πληρώσει το κράτος», δεν καταλαβαίνουν ή κοροϊδεύουν» δήλωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι τα διόδια πάνε στη συντήρηση και κατασκευή των δρόμων, στην ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων. «Αυτά τα έργα έπρεπε με κάθε κόστος να επαναρχίσουν. Διότι θα συμβάλουν στην επιθυμητή εκκίνηση για ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι 100 επιχειρήσεις δουλεύουν στη Θεσσαλία με τα έργα στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα, ενώ 1.200 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ήδη εκεί.

«Για όσους περνούν κάθε μέρα, οι εκπτώσεις είναι έως και 50%. Για τους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού δεν υπάρχει αύξηση. Είναι η πρώτη φορά που το μέτρο για τα διόδια δεν είναι οριζόντιο και κοινωνικά άδικο. Δεν παίρνουμε από συνταξιούχους και άνεργους. Είναι επένδυση ανάπτυξης» δήλωσε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια δημιουργίας της «Ελιάς» στην Ελλάδα, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, με στόχο να μην κυριαρχήσει ο «συγκυριακός διπολισμός».

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν, αδιαμφισβήτητα, κύριος εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης. Έχει συρρικνωθεί. Δεν είναι εύκολο να συνεχίσει σαν να μην τρέχει τίποτα. Βασικό ζητούμενο είναι να δει όλους όσοι έχουν κοινές αρχές και βάσεις και μπορούν μαζί να συνθέσουν την παράταξη» είπε.

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ ευρωεκλογές είναι να καταγράψει «αξιοπρεπές ποσοστό», ωστόσο ο ίδιος αποσυνδέει το αποτέλεσμά τους από πιθανές εθνικές εκλογές. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να μην στηρίξουν την Χρυσή Αυγή.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι: «ο ευρωσκεπτικισμός είναι πολλές φορές δικαιολογημένος, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί σε άρνηση της Ευρώπης ως πεδίου διεκδίκησης αλλαγών, προόδου και προοπτικής για τους λαούς της».

Πηγή: http://ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/23790-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%BF%CF%8A%CE%B4%CE%B7%CF%82

Ενέργεια, μεταφορές και ψηφιακή τεχνολογία στο επίκεντρο του συνεδρίου του Economist

Οι μεταφορές στην Ευρώπη, η ενέργεια και η ψηφιακή τεχνολογία είναι τα θέματα του μεγάλου διήμερου συνεδρίου που ξεκίνησε χθες Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σήμερα Τρίτη στην Θεσσαλονίκη, το οποίο οργάνωσε το βρετανικό "Economist" στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας.
Ο αρμόδιος επίτροπος για τις Μεταφορές Σιιμ Καλας και η επίτροπος θαλάσσιων υποθέσεων Μαρία Δαμανακη βρίσκονται μεταξύ των κύριων ομιλητών. Από ελληνικής πλευράς μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Οι ομιλητές
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών
­­­
Την πεποίθηση ότι μία οριστική στροφή εξόδου της Ελλάδας από την κρίση το τρέχον εξάμηνο θα αποτελέσει μία έμπρακτη και αποστομωτική απάντηση στις δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου του Economist για την Ελληνική Προεδρία στη Θεσσαλονίκη.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα εργαστήριο διαχείρισης της πολυδιάστατης ευρωπαϊκής κρίσης, στο οποίο κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει τις εθνικές από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, μίλησε για δυναμική εκτίναξης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης μέσω ενδογενών πόρων όπως οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Ο ίδιος εξέφρασε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει ιδιωτικές πρωτοβουλίες οι οποίες, όπως είπε, έρχονται να διασταυρώνονται με θεσμικές πρωτοβουλίες που μπορούν να διασφαλίζουν χρηματοδότηση αλλά και πολιτική υποστήριξη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη συχνά υπονομεύει «το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της εμπιστοσύνης» απέναντι στους πολίτες αλλά και στις αγορές επικαλούμενος τις πρώτες φάσεις της ευρωπαϊκής διαχείρισης της παγκόσμιας κρίσης.

Μίλησε πάντως για «κοινό παρονομαστή των αξιών που μας κρατά ενωμένους απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να διασωθεί η λάμψη εκείνων των κινήτρων που κάνουν τους πολίτες να πιστεύουν στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Siim Kallas, Αντιπρόεδρος και αρμόδιος Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
­­­
Ένα κεντρικό δίκτυο εννέα στρατηγικών διαδρόμων, το οποίο θα εκτείνεται από την Ελλάδα στη Φινλανδία και από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου προς τον Ατλαντικό, έθεσε στο επίκεντρο της στρατηγικής για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών ο αντιπρόεδρος και αρμόδιος Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Siim Kallas.

Αναφερόμενος -από το βήμα του συνεδρίου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ του Economist στη Θεσσαλονίκη- στην αναθεωρημένη πολιτική για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, ο κ. Kallas στάθηκε στον ελληνικό διάδρομο ο οποίος «συνδέει τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, αρχίζει και τελειώνει στα λιμάνια, εκτείνεται από τη βόρεια Ευρώπη και με τη χρήση των Διαδρόμων της Θάλασσας αναπτύσσει ναυτιλιακό σύνδεσμο από την Ελλάδα στην Κύπρο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διασφαλίσει τη σχετική χρηματοδότηση, αν και διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν όλα τα υποψήφια έργα στην Ευρώπη, «γι’ αυτό και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, η υποστήριξη του CEF (Connecting Europe Facility) θα επικεντρωθεί σε έργα βελτίωσης σιδηροδρομικών υποδομών και οδικών συνδέσεων με γειτονικές χώρες», σημείωσε ο Επίτροπος Μεταφορών.

Παράλληλα, ο κ. Kallas έδωσε έμφαση στον τομέα της ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι περισσότερο από το 70% των αγαθών που εξάγονται ή εισάγονται στην ΕΕ μεταφέρεται δια θαλάσσης. Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστούν νέα και πιο καθαρά καύσιμα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα πλοία, όπως και αποδοτικότερα λιμάνια. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε πέντε ελληνικά λιμάνια, περιλαμβανομένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ως υψηλής σημασίας για τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο μεταφορών.

Ο κ. Kallas πρότεινε εκ νέου έως το 2020 όλα τα θαλάσσια λιμάνια του κεντρικού δικτύου ν­­­­­­­α διαθέτουν υπηρεσίες τροφοδότησης καυσίμων για LNG, μαζί με τα κοινά πρότυπα για τη χρήση και την προμήθειά του: «Ωστόσο, ανησυχώ για τις απόπειρες καθυστέρησης της προθεσμίας κατά 5 ή ακόμη και 10 χρόνια, δεδομένου μάλιστα ότι το 2020 θα δούμε σε ισχύ σε όλα τα ύδατα τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Οι επιχειρήσεις ενέργειας μας λένε ότι βλέπουν μία επιχειρηματική υπόθεση. Οι επενδύσεις είναι περιορισμένες, η τεχνολογία είναι διαθέσιμη. Ας το κάνουμε».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μεταφορών, σήμερα περίπου το 37% των αγαθών -κατά όγκο- τα οποία εκφορτώνονται στα λιμάνια της ΕΕ μεταφέρονται μέσω υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων, «που είναι πιο καθαρές και αποδοτικές σε σύγκριση με τα φορτηγά».

Επίσης, «ενώ η ναυτιλία είναι μία από τις πιο αποδοτικές μορφές μεταφορών από άποψη άνθρακα, εξακολουθεί να παράγει το 3% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και το 4% των συνολικών εκπομπών σε επίπεδο ΕΕ».
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, Αρμόδια επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τον στόχο της ΕΕ, η «μπλε οικονομία» να διασφαλίσει 7 εκατ. θέσεις εργασίας και 600 εκατ. ακαθάριστη προστιθέμενη αξία έως το 2020, ανέδειξε από το βήμα του Συνεδρίου του Economist για την Ελληνική Προεδρία στη Θεσσαλονίκη η αρμόδια Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρία Δαμανάκη.

Όπως είπε η κυρία Δαμανάκη, σε επίπεδο ΕΕ, η οικονομία που σχετίζεται με τη θάλασσα αντιστοιχεί σήμερα σε 5,4 εκατ. θέσεις εργασίας και σε 500 εκατ. ευρώ ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.

Μεταφορές/κατασκευή πλοίων: 182,9 δις ευρώ
Τουρισμός: 159 δις
Ενέργεια/πρώτες ύλες: 124 δις
Αλιευτικά/θαλασσινά προϊόντα: 10,6 δις
Άλλα: 12 δις

Μεταξύ άλλων, η κα Δαμανάκη σημείωσε ότι το 75% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ και το 37% των εμπορικών συναλλαγών εντός της ΕΕ γίνονται δια θαλάσσης, εκτίμησε ότι έως το 2020 η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει το 4% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και να διασφαλίσει 170.000 θέσεις εργασίας και επισήμανε ότι την περίοδο 2005-11 η ΕΤΕπ χορήγησε 3,3 δις ευρώ δάνεια για υπεράκτια αιολικά έργα.

Αναφορικά με τον τουρισμό της θάλασσας και των ακτών, έκανε λόγο για 2,6 εκατ. θέσεις εργασίας (1,1% της συνολικής ευρωπαϊκής απασχόλησης) και επισήμανε ότι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί κρουαζιέρας στην Ευρώπη είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα με 2-2,5 εκατ. άτομα ετησίως (3,7% η απασχόληση στον ελληνικό τουρισμό ακτών).

Η κα Δαμανάκη κατέληξε ότι χρειάζονται θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, έρευνα για την καινοτομία, βελτίωση των δεξιοτήτων, γνώσεις για τη θάλασσα, στρατηγική για την ασφάλεια στη θάλασσα, θαλάσσιες ζώνες και «μπλε καινοτομία» (ανακοίνωση την άνοιξη του 2014).

«Η Ευρώπη καλείται να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αλλά αυτή η προοπτική δεν είναι εξασφαλισμένη. Χρειάζονται γενναίες επιλογές που θα έχουν και κόστος και συνέπειες», διαμήνυσε η Επίτροπος Αλιείας και Θαλάσσιων Υποθέσεων, αναφερόμενη στο ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.
Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και εξέφρασε την ελπίδα οι ψηφοφόροι «να ψηφίσουν για περισσότερη και όχι για λιγότερη Ευρώπη, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσει η Ευρώπη στο διεθνές περιβάλλον». Η ίδια προέταξε το τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθερότητα, διαρθρωτικές αλλαγές, κινητοποίηση όλων των αναξιοποίητων πηγών ανάπτυξης.
JOHN ANDREWS, Σύμβουλος Έκδοσης, The Economist

«Είναι καλύτερο από το τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος έκδοσης του Economist John Andrews στο συνέδριο της Ελληνικής Προεδρίας στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, μίλησε για «εύλογη μεγέθυνση στις αναδυόμενες αγορές (όχι θεαματική σε Κίνα και Ινδία, απογοητευτική στη Ρωσία)», για «έξοδο της ΕΕ από τα σκοτεινά δωμάτια της κρίσης» και για «επάνοδο της Ελλάδας στην επιφάνεια μετά από 6 χρόνια».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Την άποψη ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεν θα πρέπει να αφορά στην πώληση μετοχών του οργανισμού αλλά στην παραχώρηση χρήσεων, και ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση, εξέφρασε από το βήμα του Economist ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Έχουμε μείνει πίσω, κάθε μέρα που καθυστερούμε, η Θεσσαλονίκη χάνει σε ανταγωνιστικότητα», διαπίστωσε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέζει περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει πιο γρήγορα αποφάσεις σε αντίστοιχα θέματα.

Σε διάλογο με τον Επίτροπο Μεταφορών Siim Kallas, ο κ. Μπουτάρης έλαβε την απάντηση ότι οι ακριβείς συνθήκες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεν είναι ευρωπαϊκό θέμα, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν δεν βάζει όρους, αλλά θέτει το γενικό πλαίσιο με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας χαρακτήρισε επιτυχημένο το παράδειγμα του Πειραιά και συμφώνησε με τον δήμαρχο της Αθήνας ότι όσο πιο σύντομα προωθηθούν αντίστοιχες διαδικασίες και στη Θεσσαλονίκη, τόσο το καλύτερο για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του λιμανιού.

Στο μεταξύ, ο κ. Μπουτάρης παρατήρησε ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν της πόλης ως μεγάλου μεταφορικού και κατ’ επέκταση εμπορικού και χρηματοπιστωτικού κέντρου, σήμερα η πόλη είναι απομονωμένη από τα ελληνικά νησιά και από άλλες χώρες, κυρίως στο επίπεδο της μεταφοράς ανθρώπων.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ, Υφυπουργός Εξωτερικών

Περιφερειακό κέντρο στρατηγικής σημασίας, ιδίως εν μέσω της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist για την Ελληνική Προεδρία ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

«Η διαδικασία ενσωμάτωσης και περιφερειακής συνεργασίας κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ είναι μη αναστρέψιμη και έχει απτά αποτελέσματα για όλους μας», ανέφερε ο κ. Κούρκουλας, ο οποίος μίλησε για μεγάλα διασυνοριακά έργα με τη χρηματοδότηση των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για εντυπωσιακή ανάπτυξη των Βαλκανίων τα τελευταία χρόνια αλλά και για σωρευτική απώλεια της τάξης του 25% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, για την οποία παρατήρησε ότι «άντεξε, κατόρθωσε την πιο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα, έχοντας ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη».
Sverre strandenes, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος, PGS (Petroleum Geo-Services), Νορβηγία
­­­
Στόχος του ελληνικού σεισμικού προγράμματος είναι μία καλύτερη κατανόηση του δυναμικού των υδρογονανθράκων, γεγονός που θα απαιτήσει πολλή δουλειά πριν από την πλήρη διερεύνηση του φαινομένου, υπογράμμισε σήμερα από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της PGS Νορβηγίας Sverre Strandenes.

Όπως είπε, η διαφοροποιημένη υπεράκτια γεωλογία στην Ελλάδα προσφέρει μια ποικιλία πετρελαϊκού δυναμικού που εκτείνεται στο βόρειο Ιόνιο (με αναλογίες στα ιταλικά και αλβανικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου), στη δυτική Πελοπόννησο (με την απόδειξη ύπαρξης πετρελαϊκών συστημάτων όπως στο Κατάκολο) και στη νότια Κρήτη (που αντιπροσωπεύει μία σχεδόν ανεξερεύνητη συνοριακή περιοχή).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 2014 αποτελεί μία χρονιά υψηλής δραστηριότητας για την εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή, με γύρους αδειοδοτήσεων στον Λίβανο, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα («τα ελληνικά δεδομένα οριστικοποιούνται και τίθενται στη διάθεση της βιομηχανίας για επεξεργασία»), ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία αδειοδότησης στην Αίγυπτο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Το τρίπτυχο: Eφοδιασμός – Aσφάλεια – Bιωσιμότητα υπογράμμισε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ως κεντρικό στόχο της στρατηγικής της ΕΕ για τα ενεργειακά δίκτυα ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε 3 πυλώνες:

  •  Ένα όραμα για μια πανευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2013
  • 248 έργα προτεραιότητας, τα οποία καθόρισε η Επιτροπή (τα λεγόμενα «έργα κοινού ενδιαφέροντος»)
  • Τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη», που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση αυτών των έργων. Ο κανονισμός για τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και περιλαμβάνει συνολική χρηματοδότηση 5,85 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα ενεργειακής υποδομής. Αυτό θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη μόχλευση της απαιτούμενης ιδιωτικής και κρατικής χρηματοδότησης.
RIKARD SCOUFIAS, Διευθυντής για την Ελλάδα, TAP (Trans Adriatic Pipeline)

Τον ρόλο της Ελλάδας ως «δυναμικού παίκτη» στην ευρωπαϊκή στρατηγική ενέργειας επισήμανε στο συνέδριο για την Ελληνική Προεδρία που διοργανώνει το Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του TAP για την Ελλάδα Rikard Scoufias, ο οποίος αναφερόμενος στο έργο του αγωγού TAP (550 χλμ στην ελληνική επικράτεια) μίλησε για 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, όπως είπε, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων και Δραστηριοτήτων Προμήθειας Αερίου, ΔΕΠΑ

Τη σημασία της ανάπτυξης υποδομών για την υποδοχή φυσικού αερίου στην Ελλάδα από διαφοροποιημένες πηγές τροφοδοσίας, γεγονός που θα μειώσει και τις τιμές στην ελληνική αγορά, επισήμανε από το βήμα του Ecοnomist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων και Δραστηριοτήτων Προμήθειας Αερίου της ΔΕΠΑ Κώστας Καραγιαννάκος. Αναφερόμενος στον αγωγό TAP, σημείωσε ότι -εκτός της διασφάλισης φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας- πετυχαίνει και «αντίστροφη» ροή από την Ευρώπη προς την Ελλάδα (μετά το 2019). Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος της ΔΕΠΑ είναι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα, όπως αυτά προκύπτουν από τις επίσημες στατιστικές.

ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ

«Τα τελευταία 5,5 χρόνια η ΔΕΗ δεν έχει αυξήσει τα τιμολόγια υψηλής τάσης, τα οποία έχουν μείνει στο ίδιο επίπεδο από το 2008. Την ίδια στιγμή, τα τιμολόγια έχουν αυξηθεί και στη μέση και πολύ περισσότερο στη χαμηλή τάση», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας τις επικρίσεις για το υψηλό ενεργειακό κόστος με το οποίο φέρεται να είναι αντιμέτωπη η ελληνική βιομηχανία.

Ευρύτερα, ο κ. Ζερβός μίλησε για ετήσιες επενδύσεις της ΔΕΗ της τάξης του 1 δις ευρώ την τελευταία περίοδο («νέα Μονάδα φυσικού αερίου, νέος Υδροηλεκτρικός Σταθμός, νέα Μονάδα φυσικού αερίου που βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο κατασκευής»).

Ο ίδιος δήλωσε ότι προχωρά το έργο διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα: «προς αυτήν την κατεύθυνση δύο από τα πιο φιλόδοξα έργα μας είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα».
Αναφέρθηκε δε στην προτεραιότητα της αύξησης της διασυνοριακής ικανότητας μεταφοράς.

Ο κ. Ζερβός σημείωσε επίσης ότι ο προγραμματισμός της Στρατηγικής Ανάπτυξης του Συστήματος απαιτεί, εκτός από την επίτευξη των στόχων για το 2020, μία γενικότερη ρεαλιστική εθνική χωροταξική πολιτική ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα σε επίπεδο πενταετίας: «Είναι προφανές ότι το Σύστημα δεν μπορεί να αναπτυχθεί μαζικά προς όλες τις κατευθύνσεις βασιζόμενοι μόνο σε εξαγγελίες νέων έργων παραγωγής».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ -με 7,4 εκατ. πελάτες και χαρτοφυλάκιο σταθμών παραγωγής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12,5 GW- «έχει προχωρήσει και επιτύχει πρωτοφανή, συνολική μείωση μισθολογικού κόστους που ανήλθε στο ποσό των 634 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2009-2012, δηλαδή, μείωση της τάξης του 37%».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, Διαχειριστής εταίρος, Μεταξάς & Συνεργάτες – Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι
Τις τάσεις στην ΕΕ, όπως αυτές απορρέουν από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τις τιμές ενέργειας και το ενεργειακό κόστος, περιέγραψε σήμερα στο συνέδριο του Economist για την Ελληνική Προεδρία ο Αντώνης Μεταξάς, διαχειριστής εταίρος της Μεταξάς & Συνεργάτες – Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι.

Λιγότεροι τραυματισμοί για τους οδηγούς χάρη στο Δυναμικό Σύστημα Διεύθυνσης Volvo

Σύμφωνα με μελέτη της Volvo Trucks, περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς φορτηγών στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα με πόνους στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους. Το νέο Δυναμικό Σύστημα Διεύθυνσης Volvo επιτρέπει τον έλεγχο του φορτηγού με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού του οδηγού.

Μετά από πολλές ώρες οδήγησης, μεγάλος αριθμό οδηγών αισθάνονται πόνους στην πλάτη τους. Ένας από αυτούς είναι και ο 27χρονος Henrik Gustafsson. Πριν από πέντε χρόνια, οδηγώντας σε μια διαδρομή διεθνών μεταφορών προς τη Νορβηγία, του αντιμετώπισε  πρόβλημα με ένα μυ στον πίσω αριστερό ώμο του.

Λόγω αυτού, ο Henrik σταμάτησε να εργάζεται στις διεθνείς μεταφορές, ξεκίνησε νέα δραστηριότητα στις μεταφορές ξυλείας μαζί με τον πατέρα του. Επίσης, ξεκίνησε την εκγύμναση με βάρη αλλά το πρόβλημα δεν αποκαταστάθηκε τελείως. Ωστόσο, πριν από ενάμισυ χρόνο, ο Henrik είχε την ευκαιρία να οδηγήσει το νέο Volvo FH, στα πλαίσια ενός προγράμματος δοκιμών, εφοδιασμένο με το Δυναμικό Σύστημα Διεύθυνσης Volvo. Έκτοτε, η πλάτη του βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

«Η διαφορά είναι ότι τώρα δεν χρειάζεται να είμαι τόσο πολύ πιεσμένος όταν οδηγώ. Με το Δυναμικό Σύστημα Διεύθυνσης Volvo το φορτηγό είναι πολύ σταθερό» εξηγεί ο Henrik Gustafsson.
Ο ένας στους δύο οδηγούς αντιμετωπίζει προβλήματαΤα προβλήματα που συνδέονται με τους τραυματισμούς κατά την εργασία είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό. Σε μια μελέτη της Volvo Trucks στην οποία είχαν συμμετάσχει 160 οδηγοί φορτηγών στην Ευρώπη, περισσότεροι από τους μισούς αντιμετώπιζαν προβλήματα με πόνους στην πλάτη, στους ώμους και στον αυχένα. Στη μελέτη αυτή, η οποία εκπονήθηκε μεταξύ 2011 και 2012, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν άνδρες που οδηγούσαν σε μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Μία ακόμα μελέτη του 2011 από τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ασφάλειας και Υγείας των Εργαζομένων, δείχνει ότι το 54% των γυναικών και το 37% των ανδρών στον κλάδο των μεταφορών παρουσιάζει μυϊκά και σκελετικά προβλήματα. Αυτά συνήθως εντοπίζονται στην πλάτη, στους ώμους και στον αυχένα των οδηγών.

Την εξήγηση γι' αυτό μας δίνει ο Peter Bark, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα σε ζητήματα υγιεινής και ασφαλείας στο Ινστιτούτο Ερευνών για τις Μεταφορές το οποίο είναι ένας ερευνητικός φορέας για τις μεταφορές και τα logistics.
«Η σύσφιξη  των μυών των χεριών και του αυχένα σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις καταπονούν σημαντικά ορισμένες μυϊκές ομάδες. Η συγκράτηση του τιμονιού κατά το στρίψιμο, εφαρμόζοντας μεγάλη δύναμη, θα περίμενα να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Οι μεγαλύτεροι μύες όπως οι δικέφαλοι δεν είναι τόσο ευαίσθητοι, αλλά όταν ζορίζεται ο πήχης του χεριού και κάποιοι μύες που συνδέουν τα δάκτυλα με τα χέρια, υπάρχει ο κίνδυνος να αισθανθείτε κόπωση. Το ζόρισμα των ώμων επίσης προκαλεί καταπόνηση η οποία στη συνέχεια μπορεί να προσβάλει και το πίσω μέρος του αυχένα».
Εξαιρετικά μειωμένοι κραδασμοί με το Δυναμικό Σύστημα Διεύθυνσης VolvoΤο νέο Δυναμικό Σύστημα Διεύθυνσης Volvo περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις του τιμονιού, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες είναι απαραίτητες για διορθώσεις στις ανωμαλίες του δρόμου. Όχι μόνο διευκολύνει και κάνει πιο άνετο το χειρισμό του οχήματος από τον οδηγό αλλά και μακροπρόθεσμα καταπονεί λιγότερο τους μύες και τις αρθρώσεις.
Κατά την οδήγηση με χαμηλή ταχύτητα σε κανονικούς δρόμους χάρη στο Δυναμικό Σύστημα Διεύθυνσης Volvo, η απαιτούμενη προσπάθεια για το στρίψιμο του τιμονιού περιορίζεται κατά περίπου 75 τοις εκατό. Κατά την οδήγηση σε ανώμαλους δρόμους, το τρεμούλιασμα του τιμονιού σχεδόν εξαλείφεται, καθώς μειώνεται κατά 95-100%. Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων I-Shift, αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται σημαντικά η πίεση που ασκείται στον οδηγό. Ο Jonas Nordquist είναι Product Features and Profitability Manager στη Volvo Trucks.

«Εάν αφήσουμε στην άκρη όλα όσα συμβαίνουν στον οδηγό εκτός του φορτηγού, τότε οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις από τις ανωμαλίες του δρόμου και από το χειρισμό του τιμονιού και το μοχλό ταχυτήτων - οι λεγόμενοι «κραδασμοί του συνόλου του σώματος» - αποτελούν τη σοβαρότερη αιτία κακώσεων κατά τη διάρκεια της εργασίας. Οι δρόμοι σε καμία περίπτωση δεν είναι απόλυτα ομαλοί και το σώμα τραντάζεται κατά την κυκλοφορία. Έτσι προκαλούνται οι λεγόμενες κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης ή RSI. Πρόκειται για ένα μυϊκό τραυματισμό, όπως συμβαίνει π.χ. με τον ώμο όσων παίζουν τένις».

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και όταν ένας οδηγός φορτηγού υποφέρει από πόνους στην πλάτη ή τον αυχένα: κάθεται ακίνητος ενώ ολόκληρο το σώμα του υφίσταται κατακόρυφες ταλαντώσεις. Ο οδηγός κρατά το τιμόνι ασκώντας ορισμένη δύναμη και όσο υψηλότερη είναι αυτή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τραυματισμού.
Ο πόνος στην πλάτη του Henrik Gustafsson αποδείχθηκε ότι είναι ένας κλασικός τραυματισμός κατά τη διάρκεια της εργασίας. Όταν λοιπόν αποφάσισαν μαζί με τον πατέρα του την αγορά ενός νέου φορτηγού, η επιλογή ήταν σχεδόν αυτονόητη: ένα νέο Volvo FH με Δυναμικό Σύστημα Διεύθυνσης Volvo.

«Μέχρι τώρα κουραζόμουν αρκετά για να ελέγξω το φορτηγό σε μικρούς και με συνεχόμενες στροφές δρόμους. Με το Δυναμικό Σύστημα Διεύθυνσης Volvo το τιμόνι είναι σταθερό, ακόμα και όταν οδηγώ σε δρόμους με σαμαράκια και το φορτηγό δέχεται πλευρικές δυνάμεις οι οποίες συνήθως προκαλούν τραντάγματα στο τιμόνι. Τέτοια φαινόμενα αντιμετωπίζονται από το σύστημα και έτσι μπορώ να οδηγώ πιο ξεκούραστα. Σήμερα, η στάση του σώματος μου όταν οδηγώ είναι πολύ διαφορετική», λέει ο Henrik Gustafsson.
Πως λειτουργεί το Δυναμικό Σύστημα Διεύθυνσης VolvoΗ λειτουργία του Δυναμικού Συστήματος Διεύθυνσης στηρίζεται σε ένα συμβατικό υδραυλικό τιμόνι με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο ηλεκτροκινητήρα ο οποίος είναι τοποθετημένος στο μηχανισμό του τιμονιού. Αυτός ο ηλεκτροκινητήρας συνεργάζεται με το υδραυλικό τιμόνι του φορτηγού και ρυθμίζεται χιλιάδες φορές από την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. Στις χαμηλές ταχύτητες ο ηλεκτροκινητήρας προκαλεί ενίσχυση της δύναμης και σε υψηλότερες ταχύτητες, ο ηλεκτροκινητήρας ρυθμίζει αυτόματα το τιμόνι και απορροφά τις ανωμαλίες που διοχετεύονται μέσα από το τιμόνι και οφείλονται για παράδειγμα, από τους πλευρικούς ανέμους ή τις ανωμαλίες του οδοστρώματος.
Στοιχεία – Driver ID
Η Έρευνα Volvo Trucks Driver ID πραγματοποιήθηκε το 2011 και το 2012 σε συνεργασία με 160 οδηγούς φορτηγών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα με κακώσεις στην πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα τους. Στη έρευνα αυτή, η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ήταν άνδρες που οδηγούσαν σε μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Στοιχεία – Εργασιακή υγιεινή και ασφάλεια στον κλάδο των μεταφορώνΣύμφωνα με την έρευνα για την εργασιακή υγιεινή και ασφάλεια στον κλάδο των μεταφορών, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2011 από τον OSHA, το 54% των γυναικών και το 37 % των ανδρών στον κλάδο των μεταφορών στην Ευρώπη υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα. Στους οδηγούς φορτηγών, αυτά τα προβλήματα συνήθως εντοπίζονται στην πλάτη, στους ώμους και στον αυχένα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% όσων εργάζονται στις μεταφορές στη Γερμανία αναφέρουν πόνους στην περιοχή της μέσης. Τα προβλήματα της πλάτης, τα οποία συνήθως συνδέονται με τους μηχανικούς κραδασμούς, αποτελούν το συνηθέστερο τραυματισμό κατά την εργασία για τους εργαζομένους στις μεταφορές στο Βέλγιο. Από τις κακώσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της εργασίας μεταξύ 2000 και 2005 για τους εργαζομένους στις μεταφορές από την Ισπανία, το 90% ήσαν μυϊκές ή σκελετικές. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Έργα και επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100εκ.ευρώ

Επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιούνται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το πλησιέστερο, γεωγραφικά, λιμάνι της Ελλάδας με την Ιταλία και τις βαλκανικές χώρες της Αδριατικής Θάλασσας.

Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ), Βασίλειος Διαμαντής, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Πρόκειται για την υλοποίηση έργων της δεύτερης και της τρίτης φάσης ανάπτυξης του λιμένα, προϋπολογισμού 66,250 εκ. ευρώ και 73,700 εκ. ευρώ αντίστοιχα, που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, τόνισε.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της δεύτερης φάσης (σ.σ. το σημαντικότερο τμήμα του έργου έχει, ήδη, ολοκληρωθεί και αναμένεται να είναι διαθέσιμο, χρηστικά, μέσα στο 2014) είναι και το κτίριο του τερματικού σταθμού 3, (2.324,80 τ.μ) που θα εξυπηρετεί ελέγχους που υπαγορεύει η Συνθήκη Σένγκεν και θα αποτελεί τερματικό σταθμό υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, συμπλήρωσε ο κ. Διαμαντής.

Εξάλλου, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και η τρίτη φάση ανάπτυξης του λιμένα, η οποία περιλαμβάνει το εμπορευματικό κομμάτι των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Εν τω μεταξύ, «στοίχημα» για τον ΟΛΗΓ αποτελεί και η ενδυνάμωση της κρουαζιέρας στην περιοχή, καθώς το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, που δημιούργησε σταθερές συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες κρουαζιέρας.

Πέρυσι, στο λιμάνι «έδεσαν» 16 κρουαζιερόπλοια (αύξηση 50% έναντι του 2012) και για το 2014 αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η κίνηση των κρουαζιερόπλοιων, διευκρίνισε ο κ. Διαμαντής.

Για το τρέχον έτος, οι προσπάθειες της ΟΛΗΓ ΑΕ έχουν στο επίκεντρό τους την προσέλκυση όλο και περισσότερων εταιρειών κρουαζιέρας και, ήδη, πέρα από τις πρώτες επαφές που έχουν γίνει, έχουν επιβεβαιωθεί δρομολόγια (όπως της εταιρείας Seabourn), σημείωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Διαμαντής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, η δυναμική που καταγράφεται στη δραστηριότητα του λιμένα αποτυπώνεται και στην αύξηση των επιβατών που καταγράφηκε το 2013 (+ 5,7% για τους επιβάτες του εξωτερικού και +11,28% για τους επιβάτες εσωτερικού). Ετησίως διακινούνται από το λιμάνι 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 230.000 φορτηγά από και προς λιμένες εσωτερικού και εξωτερικού και κύριες συνδέσεις του λιμένα αποτελούν οι ιταλικοί λιμένες (Μπάρι, Πρίντεζι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα) καθώς και η Κέρκυρα.

Στο μεταξύ, ο ΟΛΗΓ συμμετέχει, σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή της Βενετίας, στο έργο ADRIAMOS, το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης. Αντικείμενο του έργου είναι η χρηματοδότηση όλων των μελετών κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας.

Στο έργο εντάχθηκαν οι οριστικές μελέτες ανάπτυξης του διχωρικού Εμπορευματικού Κέντρου καθώς και οι μελέτες κατασκευής των κτιρίων και έργων υποδομής. Το έργο συγχρηματοδοτείται 50% από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και 50% από εθνικούς πόρους. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ΟΛΗΓ ΑΕ είναι 3.050.000,00 ευρώ.

Σύμφωνα με το διχωρικό σύστημα, προτείνεται η αποθήκευση, διαλογή και διαχείριση των προϊόντων να πραγματοποιείται στο Εμπορευματικό Κέντρο στη θέση ή θέσεις που θα επιλεχθεί ως ο κύριος «πόλος», ενώ η εξυπηρέτηση των ασυνόδευτων φορτίων και η προσωρινή εναπόθεση θα πραγματοποιείται εντός της λιμενικής ζώνης. Ήδη, λειτουργεί πιλοτικά ένας χώρος ασυνόδευτων φορτίων εντός της ζώνης λιμένα, όπου η έκταση για την απόθεση των φορτίων αυτών είναι διαθέσιμη από τον ΟΛΗΓ χωρίς ενόχληση της λειτουργίας του λιμένα.

Προς στιγμήν έχει επιλεγεί ο τεχνικός σύμβουλος, όπως προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία, και άμεσα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη των επιμέρους μελετών.

Εξάλλου, ο Οργανισμός συμμετέχει σε δώδεκα ευρωπαϊκά προγράμματα (σε έργα που εντάσσονται στο Interreg Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα - Αλβανία κ.ά.), με τον προϋπολογισμό για τον ΟΛΗΓ, για το σύνολο αυτών, να διαμορφώνεται στα 3.033.857,00 ευρώ.

Πηγή: http://ypodomes.com/index.php/limania-aerodromia/limania/item/23817-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B1-100%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E

Ολυμπία Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αρχαία Κόρινθο

Την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 (από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη και καθ' όλο το 24ωρο της Πέμπτης), θα εφαρμοσθούν κυκλοφοριακές παρακάμψεις στο ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου της Αρχαίας Κορίνθου (ΧΘ 87+480), προκειμένου να εκτελεσθούν εργασίες κατεδάφισης της υφιστάμενης Γέφυρας από τον αρμόδιο Κατασκευαστή (ΤΕΡΝΑ, μέλος Κ/Ξ ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ).

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών κατεδάφισης (24ωρο Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου 2014) η κυκλοφορία του κυρίως ρεύματος (προς Αθήνα και προς Πάτρα) θα διεξάγεται κανονικά μέσω των κλάδων (εισόδου και εξόδου) του Ανισόπεδου Κόμβου.

Επιπλέον, από την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 και για όσο διάστημα απαιτηθεί για την Κατασκευή της νέας Γέφυρας (εκτιμάται διάστημα 4 μηνών), η κυκλοφορία που αυτή εξυπηρετούσε (από/προς Κόρινθο και Αρχαία Κόρινθο), θα εξυπηρετείται μέσω παρακάμψεων από τον προηγούμενο κόμβο Κορίνθου (Εξαμιλίων), τμήμα της Ε.Ο. Κορίνθου-Άργους, τον κόμβο Σολωμού της Ν.Ε.Ο. Κορίνθου-Τρίπολης, καθώς και τμήματα του βόρειου και νότιου παράδρομου της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, όπως φαίνεται στο κατωτέρω σχηματικό διάγραμμα.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που εξυπηρετείται από τους κλάδους του Ανισόπεδου Κόμβου δεν επηρεάζεται και θα διεξάγεται κανονικά.

Όπως σημείωνεται "η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

Στ. Αγγελούδης, ΟΛΘ: Ο ιδιώτης πρέπει να επενδύσει στα εμπορευματοκιβώτια

«Πρέπει κάποια στιγμή να καταλήξουμε στον συγκεκριμένο τρόπο της λεγόμενης ιδιωτικοποίησης και να τον συνδέσουμε με την ανάπτυξη», ανέφερε, από το  βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Στυλιανός Αγγελούδης, σημειώνοντας: «Ο ιδιώτης πρέπει να επενδύσει, να επενδύσει στα εμπορευματοκιβώτια και το πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης που είναι ο σιδηρόδρομος, να συνδεθεί άμεσα με αυτήν τη διαδικασία», σύμφωνα με το ΑΠΕ. 
Ο κ. Αγγελούδης υπογράμμισε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο από τον επόμενο μήνα να αρχίσει τη δρομολόγηση block trains: «Συνδέσεις υπήρχαν, αλλά θα ξεκινήσουμε πλέον δρομολόγια σε εβδομαδιαία βάση με τα Σκόπια, τον Απρίλη με τη Σόφια, και στο τρίτο και τέταρτο στάδιο θα πάμε Βελιγράδι και Κωνσταντινούπολη».
«Τα ανταγωνιστικά λιμάνια για μας είναι το Δυρράχιο και το Μπάρι, το Μπουργκάς, και εγώ πηγαίνω και λίγο παραπάνω, στο Κόπερ, γιατί θεωρώ ότι αντέχουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό», εκτίμησε ο κ. Αγγελούδης.

Ο ίδιος επισήμανε: «Εδώ και 3,5 χρόνια, μετά από μια καμπή, η οποία προήλθε με την απώλεια φορτίων από το 2008 και 2009, είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, διότι σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του συμβατικού φορτίου είμαστε στα 3.615.000 τόνους το 2009 και έχουμε σταθεροποιηθεί στα 4.500.000 τόνους περίπου τα τελευταία 3 χρόνια [...].
Ξεκινήσαμε το 2009 από τα 4,5 εκατομμύρια, πήγαμε στα 6,5 περίπου το 2010 και το 2012 έχουμε μετά φόρων ένα αποτέλεσμα το οποίο ήταν κοντά στα 23 εκατομμύρια και επειδή θα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα τα νέα μας στοιχεία μπορώ γενικά  να πω ότι θα κινηθούμε ακριβώς στα ίδια υψηλά περίπου επίπεδα [...] Η αξία της μετοχής της εταιρείας έχει παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια αύξηση της τάξης του 112%».
Ι. Μπρας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου
Η επέκταση της αποβάθρας VI (εκτιμώμενος προϋπολογισμός 17 εκατ. ευρώ), το έργο της ανανέωσης μηχανολογικού εξοπλισμού (εκτιμώμενος προϋπολογισμός 10 εκατ. ευρώ) και το πρόγραμμα της βελτίωσης της εμπειρίας των πελατών (σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης) αποτελούν τα νέα projects στο λιμάνι του Ηρακλείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Ιωάννη Μπρα, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο συνέδριο του Economist για την Ελληνική Προεδρία στη Θεσσαλονίκη.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπρας αναφέρθηκε στην καθημερινή σύνδεση του λιμανιού με τον Πειραιά (2 πλοία, χωρητικότητας 5000 ατόμων) και στην εβδομαδιαία σύνδεσή του με τα νησιά. Μίλησε δε για δράσεις ενίσχυσης της κρουαζιέρας μέσω αντίστοιχου προγράμματος επενδύσεων. 
Β. Διαμαντής, Πρόεδρος, Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας

«Η κίνηση του λιμένα έχει ανακάμψει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, το έτος 2013 έκλεισε αισιόδοξα, με τις τιμές για τους επιβάτες εξωτερικού να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 5,7% και για τους επιβάτες εσωτερικού το 11,28%», υπογράμμισε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Βασίλειος Διαμάντης.
Όπως είπε, ο Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του κλειστού αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας «έδωσαν στο λιμάνι το χαρακτήρα του ως έναν από τους πιο σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους της Δυτικής  Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων γενικότερα».
Ετησίως διακινούνται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 230.000 φορτηγά, από και προς λιμένες εσωτερικού και εξωτερικού. Κύριες συνδέσεις του λιμένα αποτελούν οι ιταλικοί λιμένες (Μπάρι, Πρίντεζι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα), καθώς και η νήσος της Κέρκυρας. Ο προϋπολογισμός για μια σειρά έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ανέρχεται στα  3.033.857,00 ευρώ. 
Κ. Μουτζούρης, πρώην Γενικός Γραμματέας Λιμένων Υ.Ν.Α.

Το πρόγραμμα της ΕΕ της τάξης των 26 δις τα οποία θα δαπανηθούν για τη βελτίωση των ευρωπαϊκών δικτύων, είναι η τελευταία ευκαιρία των ελληνικών υποδομών να έρθουν πιο κοντά στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, εκτίμησε ο Καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην Γενικός Γραμματέας Λιμένων Υ.Ν.Α Κώστας Μουτζούρης, συμμετέχοντας στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος μίλησε για γραφειοκρατικές νομοθετικές αγκυλώσεις στον τομέα προσέλκυσης επενδύσεων.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το Πολυτεχνείο της Αθήνας έχει καταγράψει στην Ελλάδα 1.150 λιμένες, σε πολλούς εκ των οποίων -όπως είπε- υπάρχουν πολλά να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο. Ο ίδιος μίλησε για μεγάλα περιθώρια στον τομέα της κρουαζιέρας.  

Αλλάζει ο κυκλοφοριακός χάρτης στον Πειραιά, εξαιτίας εργασιών τραμ, μετρό

Αλλάζει, από τις 23 Φεβρουαρίου, ο κυκλοφοριακός χάρτης στον Πειραιά, με αφορμή την έλευση του τραμ το 2016 και του μετρό το 2017. Οι αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 16 Μαρτίου και χρηματοδοτούνται από την Αττικό Μετρό, θα περιλαμβάνουν μονοδρομήσεις βασικών δρόμων, νέες λεωφορειολωρίδες και τροποποιήσεις των γραμμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Θα δώσουμε τη μάχη μας. Μετά τα σκουπίδια, θα λυτρώσουμε τον Πειραιά και από την κυκλοφοριακή ασφυξία» τόνισε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τις μονοδρομήσεις.
Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαλολιάκος, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ σε πόλη της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα σύγχρονο συγκοινωνιακό δίκτυο (μετρό, τραμ, υπογειοποίηση ΗΣΑΠ, υπογειοποίηση Ομηρίδου Σκυλίτση, ελεγχόμενη στάθμευση), το οποίο θα εξυπηρετεί χιλιάδες επιβάτες.
Επίσης, προανήγγειλε μεγάλη καμπάνια του δήμου, προκειμένου όλοι οι πολίτες να είναι ενήμεροι και συμπλήρωσε ότι κατά τις πρώτες ημέρες θα προκληθούν κάποιες παρενέργειες, όμως «δεν υπάρχει λύτρωση στην κυκλοφοριακή ασφυξία χωρίς μονοδρομήσεις».
Για το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης των οχημάτων ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη ανοιχτός διαγωνισμός, ενώ είπε ότι θα υπάρξουν και υπόγειες θέσεις στάθμευσης.
Υπέρ της υπογειοποίησης του ηλεκτρικού στα Καμίνια ο δήμαρχος Πειραιά  
Για τις όποιες αντιδράσεις προκύψουν στο θέμα των μονοδρομήσεων ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι οποιαδήποτε διορθωτική παρέμβαση χρειαστεί θα γίνει από τον δήμο, και σημείωσε ότι η μελέτη μπορεί να ήταν έτοιμη από το 2002, αλλά επικαιροποιήθηκε εκ νέου. Όπως είπε, για τις μονοδρομήσεις ο δήμος Πειραιά είναι σε ανοιχτή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, ο οποίος αναμένεται να συνεδριάσει για αυτό το θέμα την ερχόμενη Τρίτη.
Επίσης, δήλωσε ότι για να μπορέσει να φτάσει το τραμ στον Πειραιά (σχετική φωτό) θα πρέπει, ταυτόχρονα, να υπογειοποιηθεί το κομμάτι του ΗΣΑΠ στα Καμίνια. Σημειώνεται ότι το τραμ, που θα κάνει κυκλική πορεία μέσα στην πόλη, θα συνδέει τον Πειραιά με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) με μία μονή γραμμή 5,4 χιλιομέτρων, μέσα σε 8 λεπτά, με 12 στάσεις.
Θα ξεκινάει από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Γήπεδο Καραΐσκάκη και θα καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά με τερματικό σταθμό την «Ακτή Ποσειδώνος». Από την επέκταση του τραμ, καθημερινά, θα εξυπηρετούνται ημερησίως περίπου 35.000 επιβάτες, ενώ στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά θα κυκλοφορούν περίπου 15.000 οχήματα λιγότερα, σε μία περιοχή που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την κίνηση λόγω και του λιμανιού.
Το 2017 το μετρό πιάνει λιμάνι
Το 2017 αναμένεται στον Πειραιά η έλευση του μετρό και συγκεκριμένα η επέκταση της γραμμής 3 που υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 132.000 επιβάτες. Το έργο αποτελεί τη σημαντικότερη παρέµβαση για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του δήµου Πειραιά και των δήµων της ευρύτερης περιοχής (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι), που σήμερα έχουν χαµηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και έντονα προβλήµατα κυκλοφορίας- στάθµευσης, κυρίως, στις κεντρικές περιοχές.
Το μετρό θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε 45 λεπτά. Με τη λειτουργία του αναµένεται ότι θα κυκλοφορούν ημερησίως περίπου 23.000 ΙΧ αυτοκίνητα λιγότερα, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, επιφέροντας αντίστοιχα µείωση των ρύπων που εκλύονται από αυτά κατά περίπου 119 τόνους ημερησίως.
Οι κυκλοφοριακές αλλαγές
Για τις μονοδρομήσεις στον Πειραιά έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες και στις 23 Φεβρουάριου προβλέπεται να υλοποιηθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Β' Διαμέρισμα (στο κέντρο της πόλης), ενώ στις 16 Μαρτίου θα υλοποιηθούν και οι μονοδρομήσεις που αφορούν το Α' Διαμέρισμα.
Β' ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 23/02/2014
Μονοδρομήσεις κύριων οδών:
- Γρηγορίου Λαμπράκη με φορά εξόδου προς Αθήνα (από Μπουμπουλίνας έως Ελευθερίου Βενιζέλου).
- Βασιλέως Γεωργίου Α' με φορά προς το λιμάνι (από Γρ. Λαμπράκη έως Εθν. Αντιστάσεως).
- 34ου Συντάγματος με φορά εισόδου προς Κέντρο Πειραιά (από Ομηρίδου Σκυλίτση έως Ελευθερίου Βενιζέλου).
- Ηρώων Πολυτεχνείου με φορά εισόδου προς Κέντρο Πειραιά (από Ελευθερίου Βενιζέλου έως 2ας Μεραρχίας).
- 2ας Μεραρχίας με φορά από Ακτή Μιαούλη προς Ακτή Μουτσοπούλου (από Πραξιτέλους μέχρι Ακτή Μουτσοπούλου).
Αντιστροφή φοράς υφιστάμενων μονόδρομων:
- Ευαγγελιστρίας με κατεύθυνση προς Γρηγορίου Λαμπράκη (από Ομηρίδου Σκυλίτση έως Γρηγορίου Λαμπράκη).
- Ελευθερίου Βενιζέλου με φορά προς Εθνικής Αντιστάσεως (από Γρηγορίου Λαμπράκη έως Δημητρίου Γούναρη).
- Καραολή και Δημητρίου με κατεύθυνση προς Γρηγορίου Λαμπράκη (από Δημητρίου Γούναρη έως Γρηγορίου Λαμπράκη).
- Μπουμπουλίνας με κατεύθυνση προς το Κεντρικό Λιμάνι (από Ακτή Μουτσοπούλου μέχρι Ηρώων Πολυτεχνείου).
Α' ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 16/03/2014
Μονοδρομήσεις κύριων οδών:
- 2ας Μεραρχίας με φορά από Ακτή Μιαούλη προς Ακτή Μουτσοπούλου (από Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι Πραξιτέλους).
- Επέκταση της μονοδρόμησης της Ηρώων Πολυτεχνείου με φορά εισόδου προς Πειραιά και κατεύθυνση το Χατζηκυριάκειο (από 2ας Μεραρχίας έως Σαχτούρη).
- Χατζηκυριάκου με φορά εισόδου προς Πειραιά (από Σαχτούρη έως Κλεισόβης).
- Επέκταση στις οδούς Γεωργίου Θεοτόκη, Ακτή Θεμιστοκλέους και Ακτή Μουτσοπούλου μέχρι την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Νέες λεωφορειολωρίδες στις οδούς:
- Τσαμαδού (από Εθν. Αντιστάσεως έως Γρηγορίου Λαμπράκη).
- Ηρώων Πολυτεχνείου (contra flow από 2ας Μεραρχίας έως Τσαμαδού).
- Άξονας Χατζηκυριάκου- Ηρ. Πολυτεχνείου (contra flow από Κλεισόβης έως 2ας Μεραρχίας).
- 2ας Μεραρχίας (contra flow από Ηρ. Πολυτεχνείου έως Ακτή Μιαούλη).
Τροποποιήσεις γραμμών τρόλεϊ:
- Γραμμή 16 Αγ. Ι. Ρέντης- Πειραιάς.
- Γούναρη- δεξιά Ακτή Καλλιμασιώτη- δεξιά Κόνωνος- αριστερά Αθηνών- δεξιά Αθηνών- Πειραιώς.
- Γραμμή 17 Πειραιάς- Αγ. Γεώργιος.
- Ακτή Μιαούλη- αριστερά 2ας Μεραρχίας- δεξιά Ηρ. Πολυτεχνείου- δεξιά Σκουζέ- δεξιά Ακτή Μιαούλη.
- Γραμμή 20 Νέο Φάληρο- Καστέλλα- Δραπετσώνα.
- Κατεύθυνση προς Καστέλλα: Ακτή Μιαούλη- αριστερά 2ας Μεραρχίας- αριστερά Ακτή Μουτσοπούλου.
- Κατεύθυνση προς Δραπετσώνα: Ακτή Μουτσοπούλου- Μπουμπουλίνας- δεξιά Ακτή Μιαούλη- δεξιά Ακτή Ποσειδώνος- δεξιά Ακτή Καλλιμασιώτη.

Πηγή: http://metaforespress.gr/mmm/item/6707-allazei-o-kykloforiakos-xartis-ston-peiraia-eksaitias-ergasion-tram-metro.html 

Ειδικά για τα έργα του Τραμ τα πράγματα αλλάζουν οριστικά στον Πειραιά. Οι δρόμοι Γ.Λαμπράκη, Βασιλέως Γεωργίου, Εθνικής Αντιστάσεως και Ομηρίδου Σκυλίτση, χάνουν από μία λωρίδα για να τοποθετηθούν οι ράγες και τα καλώδια του Τραμ.

Επί της ουσίας ο Πειραιάς δεν χάνει τίποτα σε συγκοινωνιακό φόρτο καθώς οι συγκεκριμένες λωρίδες μέχρι σήμερα αποτελούσαν «αποκλεισμένη» λωρίδα λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. 


Πηγή: http://ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/23833-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7

Υποχωρούν τα logistics στην Ελλάδα, ελέω ύφεσης και μείωσης παραγωγής

Ο περιορισμός του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, καθώς και η μειωμένη παραγωγή, λόγω της οικονομικής κρίσης συνέβαλαν στην υποχώρηση του μεταφορικού έργου και των υπηρεσιών logistics το 2012, με τις παραγγελίες των εταιρειών- πελατών να έχουν μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Infobank Hellastat ΑΕ, που εξετάζει τον εγχώριο κλάδο μεταφορών- logistics.
Η κάμψη του κλάδου αντανακλάται και στον δείκτη κύκλου εργασιών που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ για τις υπηρεσίες αποθήκευσης και logistics, ο οποίος, το 2012, μειώθηκε κατά 4,8%. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η επίπτωση της ύφεσης στον τομέα των logistics εξαρτάται από την κατηγορία πελατών που συνεργάζεται η κάθε επιχείρηση.

Έτσι, οι εταιρείες που βιώνουν μεγαλύτερα προβλήματα είναι αυτές που συνεργάζονται με πελάτες, οι οποίοι αποφάσισαν να αποσυρθούν από τους κλάδους τους ή αντιμετωπίζουν σημαντικά μειωμένη ζήτηση, με συνέπεια να μειώνουν τα αποθέματά τους (πχ επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ειδών ένδυσης/ υπόδησης, επίπλων, αυτοκινήτων και οικοδομικών υλικών).
Συνεπώς, πολλοί αποθηκευτικοί χώροι μένουν μερικώς κενοί και ανεκμετάλλευτοι, με αποτέλεσμα να αναζητούνται νέοι τρόποι λειτουργίας αποθήκης.
Αρνητικός παράγοντας και τα καύσιμα
Παράλληλα, ο κλάδος έχει πληγεί ιδιαίτερα από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων (αυξήσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης), γεγονός που επηρέασε αρνητικά τα περιθώρια κερδοφορίας.
Η κάμψη των εσόδων έχει συνοδευτεί από προβλήματα ρευστότητας, λόγω των καθυστερημένων εισπράξεων από τους πελάτες, γεγονός που δημιουργεί πιστωτικό κίνδυνο λόγω των επισφαλειών, αλλά και της δυσχερούς πρόσβασης σε δανειοδότηση.
Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 253 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το 2012 υποχώρησε 4,7%, στα 1,03 δισ. ευρώ.
Το 55% των εταιρειών εμφάνισε κάμψη πωλήσεων. Τα συνολικά κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) υποχώρησαν κατά 18%, στα 61,37 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίστηκαν προ φόρων ζημιές 17 εκατ. ευρώ.
Το μέσο περιθώριο ΚΠΤΦΑ ανέκαμψε σε 6,2%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ υποχώρησε σε 0,5%. O εμπορικό κύκλος σχηματίστηκε στο ευνοϊκό επίπεδο των 19 ημερών. Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 1,7 προς 1 ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) υποχώρησε περαιτέρω σε 2,7%, από 6% το 2011.

Μ. Παπαδόπουλος, υφ. Μεταφορών: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα logistics

Ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης που πραγματοποίησε, με θέμα τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, σε συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε την ανάγκη, η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που απορρέει από τη γεωγραφική της θέση, προκειμένου να αναδειχθεί σε συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών δεδομένων στις μεταφορές.
Αυτό, όπως είπε, απαιτεί τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, για να καταστεί η χώρα πιο ελκυστική στις επενδύσεις, ενώ κρίσιμος παράγοντας είναι η ενίσχυση των διαδρομών του εμπορίου, με την ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών και logistics.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι παραδίδεται άμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για διαβούλευση το, υπό διαμόρφωση, θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, χωροθέτηση και αντιμετώπιση όλων των σύνθετων ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, με έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών. "Οι προσπάθειές μας αποσκοπούν στην καθιέρωση ενός περιβάλλοντος ανταγωνισμού και βιώσιμης ανάπτυξης", είπε.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων που εντάσσονται στη στρατηγική της χώρας για τις εμπορευματικές μεταφορές ανέφερε τη διαμόρφωση κοινών προτύπων διαλειτουργικότητας και διαχείρισης της κυκλοφορίας που θα εξασφαλίζουν ότι τα τρένα δε θα σταματούν στα σύνορα, την ουσιαστική ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα "Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Ειδομένη/ Προμαχώνας", τις επενδύσεις στα σιδηροδρομικά κέντρα (Θριάσιο), τις συνέργειες ναυτιλίας- logistics και την επιδίωξη επίτευξης συμφωνιών, όπως αυτή ανάμεσα στις Hewlett Packard (HP), COSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που "αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της χώρας και την καθιστούν πόλο έλξης επενδύσεων".

Διαμάχη Μ. Χρυσοχοΐδη – Ν. Βούτση για τις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων

Με αφορμή δηλώσεις του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Ο κ. Βούτσης θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερος στις δηλώσεις του σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων που έχουν ήδη ανατεθεί και εκτελούνται από το 2007.
Συγκεκριμένα:
Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, που συστάθηκε με το νόμο 4013/2011, έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, συνοχής και εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων προς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
-Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας αυτής η Αρχή γνωμοδοτεί για τη νομιμότητα κάθε διάταξης σχεδίου νόμου ή κανονιστικής πράξης που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις.
-Είναι προφανές ότι οι διατάξεις του νόμου 4219/2013, με τον οποίο κυρώθηκαν και μόνο οι συμφωνίες τροποποίησης των 4 συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, ούτε αφορούν σε κανόνες με τους οποίους ρυθμίζονται θέματα δημοσίων συμβάσεων, ούτε αφορούν σε ανάθεση δημόσιας σύμβασης, μετά από διαδικασία διαπραγμάτευσης, ούτε πολύ περισσότερο τροποποιούν καθοιονδήποτε τρόπο το νομοθετικό ή κανονιστικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, περιπτώσεις δηλαδή οι οποίες εμπίπτουν στην πράγματι σημαντική εποπτική, συντονιστική και γνωμοδοτική αρμοδιότητα  της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
-Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται οι συμφωνίες αυτές, πριν υπογραφούν και κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και από όλες τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βρέθηκαν απόλυτα σύμφωνες με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύνδεση τουρκικών και ελληνικών λιμένων για την αποσυμφόρηση των τελωνείων

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πύλης εισόδου των τουρκικών προϊόντων στην Ελλάδα και περαιτέρω προώθησής τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ανέλαβε το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος.
Το προτεινόμενο σχέδιο αποσκοπεί στη σύνδεση των τουρκικών λιμένων της Ραιδεστού (Tekirdag) και της Καλλίπολης (Gelibolu) με τα λιμάνια της Κεραμωτής στην Καβάλα και της Θεσσαλονίκης, για τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματικών φορτίων.
Το αίτημα των επιχειρηματικών φορέων έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Συμεωνίδης, στο πλαίσιο συζήτησης για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.
Η υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση της μεγάλης κίνησης στον τελωνειακό σταθμό Κήπων, στον Έβρο, που σήμερα αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου των τουρκικών φορτίων.
"Τα φορτηγά σήμερα περιμένουν στα ελληνικά τελωνεία 2-3 μέρες, ενώ μέσω της εναλλακτικής αυτής διαδρομής θα κάνουν 8-10 ώρες" σημείωσε ο κ. Συμεωνίδης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι για την προώθηση του σχεδίου απαιτείται η συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά, υπό προϋποθέσεις ισότιμης ανάπτυξης. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι, αν και το θέμα είναι εθνικής αρμοδιότητας, το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο προσφέρει εύφορο έδαφος για τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων και κάλεσε τους εμπνευστές του σχεδίου να το παρουσιάσουν στην αρμόδια διεύθυνση μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίησή του.

Συνολικές προβολές σελίδας