Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Διαμάχη Μ. Χρυσοχοΐδη – Ν. Βούτση για τις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων

Με αφορμή δηλώσεις του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Ο κ. Βούτσης θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερος στις δηλώσεις του σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων που έχουν ήδη ανατεθεί και εκτελούνται από το 2007.
Συγκεκριμένα:
Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, που συστάθηκε με το νόμο 4013/2011, έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, συνοχής και εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων προς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
-Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας αυτής η Αρχή γνωμοδοτεί για τη νομιμότητα κάθε διάταξης σχεδίου νόμου ή κανονιστικής πράξης που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις.
-Είναι προφανές ότι οι διατάξεις του νόμου 4219/2013, με τον οποίο κυρώθηκαν και μόνο οι συμφωνίες τροποποίησης των 4 συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, ούτε αφορούν σε κανόνες με τους οποίους ρυθμίζονται θέματα δημοσίων συμβάσεων, ούτε αφορούν σε ανάθεση δημόσιας σύμβασης, μετά από διαδικασία διαπραγμάτευσης, ούτε πολύ περισσότερο τροποποιούν καθοιονδήποτε τρόπο το νομοθετικό ή κανονιστικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, περιπτώσεις δηλαδή οι οποίες εμπίπτουν στην πράγματι σημαντική εποπτική, συντονιστική και γνωμοδοτική αρμοδιότητα  της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
-Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται οι συμφωνίες αυτές, πριν υπογραφούν και κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και από όλες τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βρέθηκαν απόλυτα σύμφωνες με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας