Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Το ECOCITY μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου Transport & Environment

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΤRANSPORT & ENVIRONMENT (T&E) έγινε το μήνα Απρίλιο το ECOCITY, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του δικτύου των NGOs.
Το ενδιαφέρον από το Ευρωπαϊκό δίκτυο για τις δραστηριότητές του ECOCITY και ειδικά για την εκστρατεία ECOMOBILITY, την εκστρατεία για το λαθρεμπόριο καυσίμων και την αρνητική τοποθέτηση του ECOCITY για την πετρελαιοκίνηση στα αστικά κέντρα, εκδηλώθηκε από τον περασμένο Ιούλιο, μετά από προσέγγιση του Δικτύου για εκτενέστερη ενημέρωση.
Στη Γενική Συνέλευση του T&E συμμετείχε ο εταίρος του ECOCITY Πέτρος Κρητικός, που παρουσίασε τις δραστηριότητες και το έργο. Η απόφαση για την είσοδο στο δίκτυο T&E έγινε ομόφωνα αποδεκτή με το σχόλιο «η συμμετοχή του ECOCITY καλύπτει ένα σημαντικό κενό, αυτό της Ελλάδας, μιας χώρας η οποία ενδιαφέρει το T&E ιδιαίτερα».
Επίσης, ο κ. Κρητικός συμμετείχε σε δύο workshop. Στο πρώτο, με θέμα «Energy in transport - towards a new strategy», συζητήθηκε η χρήση καυσίμων στην κίνηση οχημάτων και οι πιθανές μελλοντικές τάσεις χρήσης βενζίνης, πετρελαίου, βιοκαυσίμων, αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο δεύτερο, που είχε θέμα «Air pollution: diesel machines and real driving emissions», αφιερώθηκε στις εκπομπές καυσαερίων των πετρελαιοκίνητων και στις διαφορές εκπομπής ρύπων μεταξύ των θεωρητικών (εργοστασιακών) και πραγματικών (κυκλοφορούντων) μετρήσεων, καθώς και προτάσεων για ένα νέο πλαίσιο ελέγχου εκπομπών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε η διεξαγωγή του επόμενου Board Meeting στην Ελλάδα, κάτι που θα προσφέρει την ευκαιρία ενδυνάμωσης συνεργασιών και αξιολόγησης προβλημάτων που αποτελούν case study για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ποιο είναι το Transport & Environment
Το Transport & Environment ιδρύθηκε το 1990 και έχει έδρα στις Βρυξέλες. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα περιβαλλοντικών ΜΚΟ στον κόσμο και μέλος του ευρύτερου δικτύου Green-10. Συμμετέχει στο Green Budget Europe, είναι μέλος του ECOS και συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, UNITED NATIONS, NGO Branch, Department of Economic and Social Affairs, από τον οποίον έχει αναγνωριστεί ως ΜΚΟ υπό το καθεστώς του Ειδικού Συμβούλου (Special Consultative Status). Επίσης συνεργάζεται με το International Coalition for Sustainable Aviation (ICSA), το οποίο αποτελεί Παρατηρητή του International Civil Aviation Organisation (ICAO), του παγκόσμιου οργανισμού των αεροπορικών εταιρειών, καθώς και με το Clean Shipping Coalition (CSC), το οποίο αποτελεί παρατηρητή του International Maritime Organisation (IMO), του παγκόσμιου οργανισμού των ναυτιλιακών εταιρειών.

Μέχρι τις 15 Μαΐου οι εγγραφές στην σχολή ΣΕΚΑΜ της ΟΦΑΕ για απόκτηση ΠΕΕ

Όποιος επιθυμεί να ασκήσει το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων ή επιβατών πρέπει να αποκτήσει το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επάρκειας οδικών μεταφορεών.
Η επόμενη εξεταστική περίοδος για την απόκτηση του ΠΕΕ είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2014 στην Αθήνα.
Οι εγγραφές στην σχολή ΣΕΚΑΜ της ΟΦΑΕ συνεχίζονται μέχρι τις 15 Μαΐου. 
Για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ενημερωθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα της ΟΦΑΕ www.ofae.gr ή στο 210 2019760.

ANEΚ Lines: Σε ερευνητικά προγράμματα για ασφαλέστερες θαλάσσιες μεταφορές

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η ANEK Lines συμμετέχει σε μια σειρά ερευνητικών έργων που επικεντρώνονται στην ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αναλυτικότερα, η ναυτιλιακή λαμβάνει μέρος στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου ELINA με τίτλο «Integrated Green Life-Cycle Management of Waste Oils and petroleum residues», που αφορά στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης μεθόδου διαχείρισης πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων που παράγονται σε πλοία και βιομηχανίες της Ελλάδας.
Με τη συμμετοχή της στο εν λόγω έργο, η ΑΝΕΚ έχει προβεί σε μηχανολογικές επεμβάσεις στα πλοία «OLYMPIC CHAMPION» και «HELLENIC SPIRIT», προκειμένου να συλλέγει σε χωριστές δεξαμενές τα πετρελαιοειδή απόβλητα που δημιουργούνται στα μηχανοστάσια. Στόχος είναι η εταιρεία να παραδίδει τουλάχιστον 80 τόνους πετρελαιοειδών αποβλήτων, χωριστά από οποιοδήποτε άλλο ρεύμα αποβλήτων, στα λιμάνια υποδοχής των πλοίων της.
Το έργο ELINA υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ 2010 και για την ολοκλήρωσή του απαιτείται η συνεργασία ΑΝΕΚ με τις εταιρείες CYCLON και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

Το έργο REFRESH
Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου REFRESH, με τίτλο «Green Retrofitting of Existing Ships», που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων πλοίων. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου γίνεται μοντελοποίηση και προσομοίωση των ενεργειακών ροών επί του σκάφους για διάφορες συνθήκες λειτουργίας και για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, ενώ η ANEK κατέχει το ρόλο του end user.
Το «REFRESH» επικεντρώνεται στην ενεργειακή αξιολόγηση των συστημάτων και καταναλώσεων επί του πλοίου, επιδιώκοντας τη βέλτιστη λειτουργία του, τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και τη λήψη ορθών επιχειρησιακών αποφάσεων, χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο ηλεκτρονικό εργαλείο.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος FP7 «Sustainable Surface Transport», με τη συνεργασία 19 ευρωπαϊκών εταιρειών, Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.
Επίσης, η ΑΝΕΚ LINES λαμβάνει μέρος στα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα «MERIT», «ΡΟΤΑ», «MARIBRAIN» και «ΑSPIS», τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη συστημάτων που κάνουν την ναυσιπλοΐα φιλικότερη προς το περιβάλλον και τις θαλάσσιες μεταφορές ασφαλέστερες.

Συνολικές προβολές σελίδας