Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

TransformingTransport: Μεταμορφώνοντας τις μεταφορές και τα logistics της Ευρώπης

Στην Ευρώπη ανατέλλει μια καινούρια μέρα σε ό,τι αφορά τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τόσο οι κλάδοι των επιχειρήσεων και του τουρισμού όσο και ο κλάδος των μεταφορών αναμένονται να μεγαλώσουν σημαντικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Ειδικά το κομμάτι των μεταφορών προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 40% μέχρι το 2030. Όλα τα παραπάνω απαιτούν την αλλαγή του τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας . Την ίδια ώρα η κλιματική αλλαγή και η επιτακτική ανάγκη για μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων ασκούν τεράστια πίεση για αειφορία στις μεταφορές.
Εκπροσωπώντας μια ισχυρή ομάδα από 47 Ευρωπαίους ειδικούς στον τομέα των μεταφορών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των τεχνολογιών της πληροφορίας στην Ευρώπη το TransformingTransport θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το παραπάνω στοίχημα. Ο συντονιστής του project, Rodrigo Castiñeira (Indra), δήλωσε: «Το TransformingTransport έχει προϋπολογισμό 18.7 εκ. €, ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2017 και θα διαρκέσει για 30 μήνες. Για να πετύχει τον στόχο του ενώνει 47 συνεργάτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Φινλανδία».
Από την πλευρά του ο Δρ Andreas Metzger (- Paluno), τεχνικός συντονιστής του project, τόνισε: «Οι συνεργάτες αυτοί καλύπτουν όλο το φάσμα των μεταφορών: Σιδηρόδρομοι, ταχυμεταφορές, οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Επίσης προέρχονται και από τους χώρους της ανάλυσης δεδομένων μεγάλης κλίμακας, των λογισμικών και της ασφάλειας».
Το TransformingTransport έχει ως αρχή του την αξία των μεγάλων δεδομένων για τις μεταφορές και τα logistics και ερευνά πώς οι μεγάλες ποσότητες δεδομένων που προκύπτουν από τους δύο τομείς μπορούν να αξιοποιηθούν με καινοτόμο και δυνατό τρόπο ώστε να υποστηριχθεί η εξέλιξή τους. Μέχρι στιγμής μόνο το 19% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αξιόλογες λύσεις για τα Μεγάλα Δεδομένα. Το TransformingTransport θα διαδώσει το μήνυμα ότι τα Μεγάλα Δεδομένα μπορούν να κάνουν τους δύο κλάδους πιο αποδοτικούς και αξιόπιστους. Αυτό θα το πετύχει με 13 μεγάλες πιλοτικές στοχευμένες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη.
Ως συντονίστρια διάχυσης πληροφορίας και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του TransformingTransport η Βίβιαν Κιούση από την INTRASOFT International εξηγεί: «Ο κλάδος των μεταφορών και των logistics αποτελεί το 15% του ΑΕΠ άρα η αξιοποίηση των Μεγάλων Δεδομένων αναμένεται να οδηγήσει σε παγκόσμια εξοικονόμηση καυσίμων και κόστους μεταφοράς, η οποία θα αγγίξει τα 450 δις €, αλλά και σε μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της τάξης των 380 μεγατόνων. Η διάδοση της γνώσης γύρω από τις καλές πρακτικές θα μας πάει από το σημερινό 19% των Big Data τουλάχιστον στο 38%. Στην ΕΕ και μόνο, αν η αποδοτικότητα βελτιωθεί κατά 10%, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 100 δις €».
Πιο συγκεκριμένα το TransformingTransport σκοπεύει να δείξει μετρήσιμα και επαληθεύσιμα στοιχεία από τα δεδομένα που εξάγονται από τις μεταφορές και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιωμένες διαδικασίες στο τομέα των μεταφορών σε ποσοστό περίπου 15%, βελτιωμένη εμπειρία για τον πελάτη και νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Επιπλέον το TransformingTransport επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων ακόμα και μετά τη λήξη του project.
Πέρα από την αλλαγή στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδατο TransformingTransport στοχεύει να επιφέρει σημαντική θετική επιχειρηματική επίπτωση στους παρόχους Big Dataκαι τις σχετικές εταιρείες της ΕΕ. Να ανοίξει ανεπανάληπτες επιχειρηματικές ευκαιρίες και συνεργασίες με αναρίθμητα οφέλη για το εμπόριο, τις επιχειρήσεις, τα ταξίδια…
Η Ευρώπη θεωρείται ήδη πρωτοπόρος σε θέματα μεταφορών και logistics. Και η αλλαγή που οραματίζεται το TransformingTransport αναμένεται να την κάνει πιο ανταγωνιστική από ποτέ με χειροπιαστά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Π. Κουρουμπλής: 11,5 εκατ., μέσω CEF, για το Εμπορευματικό Κέντρο στην Ηγουμενίτσα. Σύνδεση με την Εγνατία

Την Ηγουμενίτσα και τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με φορείς της περιοχής.
Ο κ. Κουρουμπλής κατά την μετάβασή του στον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας συναντήθηκε με τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του φορέα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια το έργο του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας προχωρά με γοργούς ρυθμούς εμφανίζοντας θετικό πρόσημο.
Τόνισε, ότι «με τη στήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου βρισκόμαστε πια στην ολοκλήρωση της Β΄ φάσης επέκτασης του λιμένα Ηγουμενίτσας, έργο που εκκρεμεί από το 2006». Σημείωσε δε, ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της Γ΄ φάσης του έργου, επένδυση ύψους 49 εκατ.
Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της «Διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη»/Connecting Europe Facility (ΔΣΕ/CEF) εξασφαλίζονται 11,5 εκατ. ευρώ για τη κατασκευή Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή, το οποίο θα συνδέεται με την Εγνατία οδό.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι τα έργα επέκτασης των λιμενικών υποδομών της Ηγουμενίτσας, αναβαθμίζουν σε σημαντικό βαθμό τη δυναμικότητα και την ποιότητα εξυπηρέτησης της επιβατικής, τουριστικής, αλλά και εμπορευματικής κίνησης του λιμένα, με συνέπεια το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αδριατική.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ο.Λ.Ηγ., Ανδρέας Νταής, παρέδωσε στον υπουργό τα σχέδια εκτάσεως 365 στρεμμάτων, προκειμένου να παραχωρηθούν από τον φορέα στον Δήμο.
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας, Ιωάννη Λώλο. Ο δήμαρχος καλωσόρισε τον υπουργό στον Δημαρχείο της πόλης, λέγοντάς του ότι η θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Δημάρχους, μία σχέση η οποία συνεχίζεται και με την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υ.ΝΑ.Ν.Π.
Ο κ. Λώλος ευχαρίστησε τον υπουργό για την παραχώρηση του πολύ σημαντικού τμήματος από τον Ο.Λ.Ηγ. προς τον Δήμο, ζητώντας να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη, λόγω της όχλησης από την κίνηση στο λιμάνι.
Ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, ανέφερε: «Πήγα στο Λονδίνο ενόψει του Brexit, ζητώντας από τους Έλληνες πλοιοκτήτες να έρθουν στην Ελλάδα. Επισκέφθηκα τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Lloyd’s, -όπου είχε να πάει Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας 27 χρόνια- και εν συνεχεία τους απέστειλα πρόσκληση να επισκεφθούν την Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσουμε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη στη Ναυτιλία και ο ρόλος του Υπουργού καθίσταται κρίσιμος σε ζητήματα που συνδέονται με το αναπτυξιακό αυτό ρόλο της Ναυτιλίας».

Πηγή: https://www.metaforespress.gr/naftilia/%cf%80-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%83%cf%89-cef-115-%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81/

Συνολικές προβολές σελίδας