Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Οριστικά μέχρι δύο ΔΧ οι συνταξιούχοι αυτοκινητιστές

 

Παρά τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων, η διάταξη για την εκμετάλλευση δύο ΔΧ φορτηγών ή λεωφορείων από τους αυτοκινητιστές που βγαίνουν στη σύνταξη δεν τροποποιήθηκε και έχει εφαρμογή το άρθρο 47 που ορίζει ότι:

«1. Πρόσωπα, τα οποία καθίστανται συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας, ως αυτοκινητιστές ή μέτοχοι λεωφορείων δημοσίας χρήσης δύνανται, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να διατηρούν και μετά τη συνταξιοδότησή τους την κυριότητα και νομή ή χρήση και εκμετάλλευση δύο (2) αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης φορτηγού ή λεωφορείου ή ποσοστά σε αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης της ίδιας κατηγορίας ή διαφόρων κατηγοριών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το ποσοστό δύο (2) ολόκληρων αυτοκινήτων Δ.Χ.

2. Κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης από τα πρόσωπα της παρ. 1, δεν απαιτείται η κατάθεση της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης φορτηγού ή λεωφορείου και της άδειας οδικού μεταφορέα».

Το άρθρο 47 περιλαμβάνεται στον νόμο 4787 του υπ. Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 40/Α της 16/3/21.

Κατά το σκεπτικό του νομοθέτη, η εκμετάλλευση των δύο ΔΧ είναι αρκετά για να συμπληρώνουν το εισόδημα από τη σύνταξη.

 

Πηγή: https://troxoikaitir.gr/article/oristika-mehri-dyo-dh-oi-syntaxioyhoi-aytokinitistes

Παρατείνεται για 10 μήνες η ισχύς των ειδικών αδειών οδήγησης ΕΔΧ (ταξί και βαν)

 Παρατείνεται για δέκα μήνες η ισχύς των ειδικών αδειών οδήγησης Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων (ΤΑΞΙ, βαν ειδικής μίσθωσης 6 έως 9 θέσεων και οχήματα για μεταφορά ατόμων με αναπηρία), των οποίων η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο έντυπο είναι από 01.09.2020 έως και 30.06.2021.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του COVID-19, η απόφαση λαμβάνεται προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατόχων ειδικών αδειών οδήγησης Ε.Δ.Χ. οχημάτων στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Περιφερειών και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), με δεδομένη και την επιτακτική ανάγκη εξυπηρέτησης των οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, ιδίως αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 

Πηγή: https://www.metaforespress.gr/mesa-mazikis-metaforas/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-10-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%87%cf%8d-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%b9%ce%b4/

Συνολικές προβολές σελίδας