Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Ανέφικτη η εφαρμογή της προγενέστερης δήλωσης των υπερωριών στις οδικές μεταφορές, υποστηρίζει το ΠΣΧΕΜ

Ανέφικτη χαρακτηρίζει το ΠΣΧΕΜ την προγενέστερη δήλωση των υπερωριών στις οδικές μεταφορές, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος.
Σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Συνδικάτο χαρακτηρίζει μη δυνατή την δήλωση των υπερωριών στις οδικές μεταφορές, πριν αυτές πραγματοποιηθούν, υπογραμμίζοντας ότι την συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα έχει αναγνωρίσει η ΕΕ με το νόμο 561/2006.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής
Αξιότιμε κε Γενικέ,
Όπως σας ενημέρωσα στη συνάντηση που είχαμε, ο κλάδος μας αντιμετωπίζεται, όπως αντιμετωπίζονται οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται εντός της έδρας της επιχείρησης με συγκεκριμένο ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων τους, οι οποίοι εφόσον απαιτούνται επιπλέον ώρες απασχόλησης, υπερωρίες κ.λπ., έχουν τη δυνατότητα, όπως προβλέπει ο νόμος, να της δηλώσουν πριν πραγματοποιηθούν.
Αντίθετα, οι επιχειρήσεις των οδικών εμπορευματικών μεταφορών δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματός μας.
Την ιδιαιτερότητα και την πραγματική αδυναμία, όχι να δηλώσουμε εκ των προτέρων τις υπερωρίες, αλλά και συγκεκριμένο ωράριο εργασίας των οδηγών, έχει αναγνωρίσει η ΕΕ που έχει εκδώσει ειδικούς κανονισμούς για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, ακόμη και τα διαλείμματα για τους οδηγούς των φορτηγών.
Στην αδυναμία εφαρμογής συγκεκριμένου ωραρίου απασχόλησης και οδήγησης των οδηγών φορτηγών ΔΧ, κατέληξε και το πόρισμα της επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, με εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.
Την αδυναμία εφαρμογής συγκεκριμένου ωραρίου έναρξης και λήξης της απασχόλησης των οδηγών αναγνωρίζουν και συνδικάτα οδηγών, με έγγραφό τους προς το Υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: https://www.metaforespress.gr/logistics/%ce%b1%ce%bd%ce%ad%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b7-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7/

Συνολικές προβολές σελίδας