Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Αλλαγές στον όρο «συνήθης διαμονή» για το δίπλωμα οδήγησης



Με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή στο νομοσχέδιο «Κύρωση της Ευρωμεσογειακής Αεροπορικής Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και του Χασεμιτικού Βασιλείου Ιορδανίας» ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με την ισχύ, χορήγηση, ανανέωση, μετατροπή, αμοιβαία αναγνώριση και ανταλλαγή των αδειών οδήγησης, επανακαθορίζεται η έννοια του όρου «συνήθης διαμονή» και ορίζεται ρητά ότι, επιτρέπεται η κατοχή από το ίδιο πρόσωπο μιας μόνο άδειας οδήγησης.

Ειδικότερα με την προτεινόμενη ρύθμιση η εθνική μας νομοθεσία εναρμονίζεται πλήρως με τα προβλεπόμενα στην οδηγία 2006/126/ΕΚ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τη μεταφορά ορισμένων διατάξεων της ανωτέρω οδηγίας στο εθνικό μας δίκαιο. Το Υπουργείο απέστειλε αιτιολογημένη άποψη περί του θέματος, ωστόσο όμως δεν έγιναν αποδεκτές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε τη διαδικασία παράβασης (2015/2111 τέως υπόθεση EU PILOT 6923/14/MOVE) για μη ορθή ενσωμάτωση και εφαρμογή της οδηγίας 2006/126 στην εθνική έννομη τάξη, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή.

Ετσι απαιτούνται να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω αναφερόμενη οδηγία.

Σύμφωνα με την τροπολογία:
Με την παράγραφο 1 επανακαθορίζεται ο ορισμός «Συνήθης διαμονή».
Με την παράγραφο 2 προστίθεται νέα παράγραφος στο άρθρο 5 σύμφωνα με την οποία θεσμοθετείται ρητός κανόνας περί κατοχής μίας μόνο άδειας οδήγησης από το ίδιο πρόσωπο.
Με τις παραγράφους 3, 5 και 7 επανακαθορίζεται ο χρόνος παραμονής στην Ελλάδα από μαθητές ή σπουδαστές στα άρθρα 6, 7 και 8 αντίστοιχα, προκειμένου να αποκτήσουν, ανανεώσουν ή ανταλλάξουν άδεια οδήγησης στην χώρα μας.
Με την παράγραφο 4 αναδιατυπώνεται στο άρθρο 6 η ρύθμιση απόκτησης των κατηγοριών C, CE, D και DE σύμφωνα με τις διατάξεις περί απόκτησης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας.
Με την παράγραφο 6 προστέθηκαν στο άρθρο 8 (παρ. 1) τα κράτη του Ε.Ο.Χ. που είχαν παραλειφθεί.
Με την παράγραφο 8 καθορίζονται στο άρθρο 8 (παρ. 2γ) τα κατώτερα όρια ηλικίας για την ανταλλαγή κατηγοριών αδειών οδήγησης σε ελληνικές, οι οποίες χορηγήθηκαν από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ενώ με τις υπόλοιπες παραγράφους της τροπολογίας ρθμίζονται επιμέρους ζητήματα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις

«Συνήθης διαμονή»: Συνήθης διαμονή νοείται ο τόπος στον οποίο ένα πρόσωπο διαμένει συνήθως, δηλαδή επί 185 τουλάχιστον ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, λόγω προσωπικών ή επαγγελματικών δεσμών, ή όταν πρόκειται για άτομο χωρίς επαγγελματικούς δεσμούς, λόγω προσωπικών δεσμών, που συνεπάγονται στενή σχέση του με τον τόπο όπου κατοικεί. Ωστόσο, ως συνήθης διαμονή ενός ατόμου, του οποίου οι επαγγελματικοί δεσμοί βρίσκονται σε τόπο διαφορετικό από εκείνο των προσωπικών του δεσμών, και το οποίο, για το λόγο αυτό, υποχρεούται να διαμένει διαδοχικά σε διαφορετικούς τόπους που βρίσκονται σε δυο ή περισσότερα κράτη μέλη, θεωρείται ο τόπος στον οποίο βρίσκονται οι προσωπικοί του δεσμοί, με την προϋπόθεση ότι το άτομο αυτό επιστρέφει εκεί τακτικά. Η τελευταία αυτή προϋπόθεση δεν χρειάζεται να πληρούται, όταν το άτομο αυτό διαμένει σε ένα κράτος μέλος για την εκτέλεση αποστολής συγκεκριμένης διάρκειας. Η φοίτηση σε πανεπιστήμιο ή σε σχολείο δεν συνεπάγεται μεταφορά της συνήθους διαμονής. Ωστόσο, έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση, ανταλλαγή, ή ανανέωση άδειας οδήγησης ο αποδεικνύων σπουδαστική ή μαθητική ιδιότητα για διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών στην Ελλάδα.

Για τους σκοπούς του διατάγματος αυτού, αλλοδαποί υπήκοοι θεωρείται ότι έχουν την συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα, εφόσον:
α. είναι κάτοχοι οιουδήποτε δημόσιου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ότι αυτοί διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και
β. Το ως άνω έγγραφο έχει εκδοθεί 185 ημέρες, τουλάχιστον, πριν από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία για χορήγηση, ανανέωση, ανταλλαγή ή μετατροπή της άδειας οδήγησης.»
Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να είναι κάτοχος μόνο μιας άδειας οδήγησης έτσι δεν χορηγείται άδεια οδήγησης όταν διαπιστωθεί ότι το πρόσωπο διαθέτει ήδη άδεια οδήγησης.
Λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα όσον αφορά την επανέκδοση, την αντικατάσταση, την ανανέωση ή την ανταλλαγή άδειας οδήγησης. Τα μέτρα αυτά συνίστανται στον έλεγχο μαζί με άλλα κράτη μέλη, εάν υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι ο υποψήφιος κατέχει ήδη άδεια οδήγησης. Για να διευκολυνθούν οι έλεγχοι χρησιμοποιείται το ενωσιακό δίκτυο αδειών οδήγησης όταν το δίκτυο αυτό τεθεί σε λειτουργία.

Συνολικές προβολές σελίδας