Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΥΝΑ: Οι οφειλές στο ΝΑΤ προέρχονται κυρίως από την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις βεβαιωμένες οφειλές των ναυτιλιακών εταιριών προς το ΝΑΤ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε τα εξής:
«Η Ελληνική Ναυτιλία διακρίνεται διεθνώς ως πρωτοπόρα δύναμη κατακτώντας την κορυφή σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, μάλιστα, διατήρησε τη δυναμική της και την ανοδική της πορεία, με θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες Ναυτικούς και την Εθνική οικονομία.
Αναφορικά με τις οφειλές των ναυτιλιακών εταιρειών προς το ΝΑΤ πρέπει να διευκρινισθεί ότι αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους, τα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας (ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας) και σε οφειλές Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (Κ.Α.Ε.Ο.) προ του 2011, οπότε και καταργήθηκε ως Κεφάλαιο.
Ειδικότερα, το ποσό των 17.890.000 ευρώ που χαρακτηρίζεται, με τυπικά κριτήρια (λόγω καταβολής των εισφορών σε συνάλλαγμα και λόγω χωρητικότητας των πλοίων άνω των 500 κ.ο.χ.), ως οφειλή της ποντοπόρου ναυτιλίας, αφορά κυρίως σε οφειλές εταιρίας κρουαζιερόπλοιων (που εκκρεμούν δικαστικά) και όχι σε οφειλές της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας.

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ χρωστούν οι εφοπλιστές σε ΝΑΤ και ΚΕΑΝ 

 

Οφειλές ύψους 101.065.652 καταγράφουν οι εφοπλιστές προς το ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και τα ταμεία Πρόνοιας των ναυτεργατών, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προς απάντηση σχετικού ερωτήματος του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούνται στην υπηρεσία του ΝΑΤ έχουν σταλεί προς βεβαίωση στις αρμόδιες ΔΟΥ τα εξής ποσά:
-Από οφειλές πλοίων εσωτερικού 35.022.675,39 ευρώ,
-Από οφειλές ποντοπόρων πλοίων 17.891.324,98 ευρώ,
-Από οφειλές έναντι Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων 48.151.651,78 ευρώ.
Σύνολο: 101.065.652,15 ευρώ».
Πάντως, ο υπουργός επισημαίνει ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών προς το ταμείο και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις Δ.Ο.Υ (είτε εφάπαξ, είτε με ρύθμιση).


Με μια απλή δήλωση θα προχωρά η αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων

Μέχρι το τέλος του χρόνου στοχεύει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να έχει ολοκληρώσει πλήρως το πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή, όπως τελικά διαμορφώθηκε, τίθεται η δεσμευτική προθεσμία έκδοσης όλων των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων μέχρι το τέλος του 2014, μετά την οποία δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να ρυθμίσει το πλαίσιο άσκησης της κάθε οικονομικής δραστηριότητας. 
Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Αγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το νόμο πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ενώ σημείωσε ότι παράλληλα θα προωθηθεί και από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικό νομοσχέδιο για το χωροταξικό. 
Στόχος είναι η αδειοδότηση των επιχειρήσεων με ένα σύστημα αυτοσυμόρφωσης, η θέσπιση αντικειμενικών προτύπων και προδιαγραφών, η μετάθεση των ελέγχων από το στάδιο πριν την ίδρυση, στο στάδιο μετά την λειτουργία της επιχείρησης. Επίσης, θα γίνεται πιστοποίηση και από ιδιωτικούς φορείς για όποιον το επιθυμεί και δημιουργείται κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για όλες τις αδειοδοτήσεις όπου θα γίνεται η αίτηση και θα είναι και μητρώο για όλες τις αδειοδοτήσεις.
Υπάρχουν 12 πεδία εφαρμογής: έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών, υδραυλικά έργα, λιμενικά έργα, συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών, εξορυκτικές δραστηριότητες, τουριστικές πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες, βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μεταφορά ενέργειας καυσίμων και χημικών ουσιών και ειδικά έργα και δραστηριότητες. 
Εξαιρούνται επιμέρους κατηγορίες που απαιτούν ειδικά καθεστώτα αδειοδότησης όπως οι ΑΠΕ και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Επίσης, έγινε εξορθολογισμός των ποινών σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο μετά από τα αιτήματα της αγοράς χωρίς να αλλοιώνεται το πνεύμα του νόμου ώστε το πρόστιμο να δρα αποτρεπτικά, ενώ βελτιώνεται περαιτέρω το πλαίσιο για τα επιχειρηματικά πάρκα απλοποιώντας την ίδρυσή τους και τη λειτουργία των υφιστάμενων. 
Η υλοποίηση του σχεδίου, όπως είπε ο υπουργός θα παρακολουθείται από ομάδα παρακολούθησης την οποία θα στελεχώσουν ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Γιώργος Στεργίου, ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός, ο οικονομολόγος Αιμίλιος Στασινάκης εκπροσωπώντας τον υπουργό Ανάπτυξης και στελέχη των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων και θα συμμετάσχει ενεργά και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα αναλάβει ρόλο project manager και θα παρέχει τεχνική υποστήριξη όπως και η Ομάδα Δράσης.  

Σημαντικό deal στην Κύπρο. Συμφωνία της Eurofreight με την Al Futtaim Logistics

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία κατέληξε η εταιρεία Eurofreight Logistics, με τον αραβικό όμιλο Al Futtaim Logistics που έχει ως βάση τα Αραβικά Εμιράτα, ύστερα μάλιστα από τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive.com.
Η συμφωνία των δύο εταιρειών υπαγορεύει την εισαγωγή εμπορευμάτων του πολυεθνικού κολοσσού από ευρωπαϊκές χώρες στην Κύπρο, την επανατοποθέτησή τους σε συσκευασίες με αραβικές σημάνσεις, οδηγίες και πληροφορίες και της αποστολής τους στον αραβικό κόσμο.
Το έργο μάλιστα διεκπεραιώνεται κάτω από ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες διαδικασιών, αφού για παράδειγμα θεωρείται αδιανόητο να βρεθεί η παραμικρή ατέλεια στις συσκευασίες των προϊόντων.
«Η συμφωνία η οποία υπογράφηκε στα γραφεία της Eurofreight στη Λάρνακα, αναδεικνύει την σημασία που αποδίδουν οι μεγάλοι πολυεθνικοί οίκοι  στη στρατηγική συνεργασία τους, δια μέσου της Eurofreight Logistics.
Αποδεικνύεται παράλληλα πως η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό, περιφερειακό διαμετακομιστικό κέντρο. Η Eurofreight Logistics θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε προϊόντα τα οποία θα έρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και μετά την επεξεργασία τους θα αποστέλλονται στο εξωτερικό.
Η συμφωνία αποτελεί  τεράστια επιτυχία τόσο για την Eurofreight, ως επίσης και για το τόπο μας, γιατί θα μπορέσουν να εργοδοτηθούν άνω των 100 ατόμων, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, όπου η χώρα μας δοκιμάζετε από την μάστιγα της ανεργίας και η οικονομία μας προσπαθεί να κερδίσει και πάλι την αξιοπιστία της, από της ξένες αγορές», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.    
Τα συμβόλαια υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της Al Futtaim Logistics UAE,  Raman Kumar και ο εκτελεστικός σύμβουλος της εταιρείας Εurofreight Logistics, Γιώργος  Παπαχριστοδούλου.
Η υπογραφή του συμβολαίου έγινε στην παρουσία του κυρίου Vargheese Anthony, γενικού διευθυντή μεταφορών της εταιρείας Al Futtaim Logistics UAE και ολόκληρου του ΔΣ της Εurofreight Logistics.
Ποια είναι η αραβική εταιρεία
Η Al Futtaim πρωτοπορεί στην Μέση Ανατολή στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες. Έχοντας ως στρατηγική βάση το Dubai για την Μέση Ανατολή και με τις τεράστιες και υπερσύγχρονες υποδομές της, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο στις μεταφορές.
Μέρος του ιδιόκτητου ομίλου επιχειρήσεων, η κολοσσός εταιρεία Al-Futtaim, δραστηριοποιείται σε οκτώ τμήματα, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ηλεκτρονικών, της μηχανολογίας και της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των γενικών υπηρεσιών,  των ακινήτων και το λιανικό εμπόριο, διατηρώντας έτσι ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, δίνοντας ευρωστία, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις επιχειρήσεις της, διατηρώντας της έτσι ανταγωνιστική και πρωτοπόρα.
Ο ρόλος της Eurofreight
Η Εurofreight Logistics με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σε κομβικό σημείο της Κύπρου αναπτύσσεται στον τομέα καλύπτοντας ολοκληρωμένο φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταξύ των οποίων η διαχείριση αεροπορικών και θαλάσσιων φορτίων, ο εκτελωνισμός, η αποθήκευση ξηρών και κατεψυγμένων προϊόντων όπως και η διανομή, οι μεταφορές εκθέσεων, οι διεθνείς ταχυμεταφορές, ασφαλίσεις εμπορευμάτων, η διεύθυνση έργων (projects) και logistics. 

Δεκάδες έλεγχοι σε φορτηγά στη Θεσσαλονίκη

Tροχονομικούς ελέγχους σε φορτηγά εθνικών και διεθνών οδικών μεταφορών πραγματοποίησε η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με συναρμόδιους φορείς, κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 20 Απριλίου 2014, στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από 149 συνεργία ελέγχου σε 1.009 ημεδαπά φορτηγά και 671 αλλοδαπά φορτηγά βεβαιώθηκαν συνολικά 192 παραβάσεις της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τις εμπορικές μεταφορές, της φορολογικής νομοθεσίας, της ασφαλιστικής νομοθεσίας και άλλων παραβάσεων.

Πηγή: www.newsbomb.gr

Συνολικές προβολές σελίδας