Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Σταθεροποιείται ο δείκτης της ναυλαγοράς. Οι εκτιμήσεις για τον κλάδο των Panamax

Περί των 800 µονάδων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί ο δείκτης BDI, µε την ανοδική πορεία των τελευταίων ηµερών να την οφείλει, κυρίως και όπως συνήθως, στα Capes.
Να υπενθυµίσουµε πως ο δείκτης ξεκίνησε το έτος ευρισκόµενο στις 771 µονάδες, για να φτάσει στις 18 Φεβρουαρίου να κλείνει στο χαµηλότερο σηµείο της ιστορίας του, στις 509 µονάδες, όπως επισημαίνει ο οίκος G. Moundreas.
Όπως προαναφέραµε, ο βασικός λόγος της αύξησης του δείκτη το τελευταίο διάστηµα είναι η πορεία των Capes, καθώς ο κλάδος επωφελήθηκε από την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα για Iron Ore, πρωτίστως από την Αυστραλία και δευτερευόντως από την Βραζιλία, λόγω της µείωσης των αποθεµάτων.
Σύµφωνα µε την BIMCO, o BDI από τα µέσα Μαΐου έχει εισέλθει σε µία ελαφρώς ανοδική πορεία, ακολουθώντας την αργή αυξητική τάση της ζήτησης Iron Ore από την Κίνα, η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου.
Αναφορικά µε την προσφορά, η BIMCO επισηµαίνει ότι η µετριοπαθής αυτή βελτίωση του δείκτη οφείλεται επίσης και στην µείωση της προσφοράς των Capes, καθώς η προσφορά χωρητικότητας από τις αρχές του χρόνου έχει µειωθεί σχεδόν 0,8%.
Αντιθέτως, ο κλάδος των Panamax συνέχισε να αντιµετωπίζει προβλήµατα, λόγω της µείωσης των εισαγωγών σε Coal από την Κίνα, µείωση η οποία υπολογίζεται περίπου στο 40%, σε ετήσια βάση, οφειλόµενη στις νέες πολιτικές κατά της ρύπανσης που εφαρµόζει η Κίνα.
Σύµφωνα µε την Drewry Maritime Equity Research, η εκτίµηση της είναι ότι, το 2015, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια σηµαντική µεταβολή, αλλά προβλέπει την πιθανότητα ελαφριάς βελτίωσης (mild recovery) της αγοράς προς τα τέλη του 2016, λόγω της µείωσης των νέων παραγγελιών και του αυξηµένου όγκου των διαλύσεων.
Η εκτίµηση της BIMCO για την αγορά είναι ότι αναµένεται να υπάρξει αύξηση στον όγκο των φορτίων, όσο πλησιάζουµε προς το τέλος του χρόνου, γεγονός που θα βοηθήσει την ναυλαγορά, ιδιαίτερα αν η προσφορά τονάζ συνεχίσει να παρουσιάζει πτωτική τάση, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι η αγορά δεν βαδίζει πάνω σε τεντωµένο σχοινί.

Συνολικές προβολές σελίδας