Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΟΦΑΕ: Τι προτείνει στην επόμενη κυβέρνηση για ανάκαμψη των οδικών μεταφορών

Τις προτάσεις της προς την επόμενη κυβέρνηση, αναφορικά με την ανάκαμψη των οδικών μεταφορών, κατέθεσε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ).
Μεταξύ άλλων, οι αυτοκινητιστές προτείνουν στη νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών, την πάταξη της παράνομης μεταφοράς, άμεση λύση στο θέμα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τη ρύθμιση των χρεών των αυτοκινητιστών σε Ταμεία και Δημόσιο, τη διάθεση Αδειών Τρίτων Χωρών, καθώς και αφορολόγητο πετρέλαιο.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «οι οδικές μεταφορές είναι τομέας στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές θεωρούνται σήμερα η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεδομένου ότι μεταφέρουν περίπου το 75% του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών δια ξηράς και κοντά στο 90% της αξίας του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών.
Αντιπροσωπεύοντας το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και παρέχοντας απασχόληση σε περισσότερους από 6 εκατ. ανθρώπους μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε την αξία του κλάδου, να σταματήσουμε να απολογούμαστε για τη δήθεν επιβάρυνση της οδικής ασφάλειας, ή την ρύπανση του περιβάλλοντος και να απαιτήσουμε να μας δοθεί η αναλογούσα σημασία από την Πολιτεία και να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν τον κλάδο στην ανάκαμψη.
Πρωταρχικός μας στόχος για το 2015 είναι ο επαναπροσδιορισμός του κύρους του κλάδου, πρώτα στην συνείδηση των μεταφορέων και κατόπιν, και πολύ εύκολα πλέον, στην κοινή γνώμη.
Ο παγκόσμιος καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη είναι η διασφάλιση της ετοιμότητας του κλάδου των οδικών μεταφορών! Ο καλύτερος δρόμος για να ακολουθήσουμε είναι αυτός που εμείς θα δημιουργήσουμε! Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε νέους δρόμους για εμάς και τους συναδέλφους μας, να απευθύνουμε στην νέα κυβέρνηση όλα τα αιτήματα και τις θέσεις μας προκειμένου να οδηγήσουμε τον κλάδο στην ανάκαμψη.
Οι οδικές μεταφορές στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έτυχαν της προσοχής που επιτάσσουν οι συνθήκες και ο ρόλος τους στην οικονομία. Η απελευθέρωση που έγινε, μόνο για να γίνει, δεν είχε στόχους, δεν τέθηκαν κανόνες και έφεραν τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Ένα μεγάλο μέρος των μεταφορών «εκχωρήθηκε» σε ξένους. Η ελληνική αγορά «κυριαρχείται» πλέον σε ποσοστό άνω του 60% από φορτηγά ξένων συμφερόντων που δεν τηρούν τους κανόνες και που ουσιαστικά κάνουν «πλιάτσικο» στην ελληνική οικονομία.
Με τους πλέον επιεικείς υπολογισμούς της ΟΦΑΕ πάνω από 3 δισ. ΑΕΠ χάνεται κάθε χρόνο, λόγω της απουσίας της Ελληνικής Πολιτείας από την αγορά. Κανένας έλεγχος, κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται. Η απελευθέρωση, αντί για νέες θέσεις εργασίας έφερε νέες θέσεις ανεργίας. Πάνω από το 60% των εργαζομένων στον κλάδο αποσύρθηκε την περίοδο της κρίσης, ενώ ένα μέρος αυτών που παρέμειναν υποαπασχολείται.
Έφτασε η ώρα η Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με τις μεταφορές που αποτελούν έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία, και να τεθούν κανόνες ώστε να προαχθεί ο υγιής ανταγωνισμός».

Οι προτάσεις της ΟΦΑΕ προς την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος και να στηριχθεί η ελληνική οικονομία είναι οι εξής:
- Κίνητρα για δημιουργία εταιρειών: Οι Έλληνες αυτοκινητιστές για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στα πλαίσια της αγοράς όπως όλες οι χώρες Ευρωπαϊκές και μη, επιτάσσεται να δημιουργηθούν εταιρίες μεταξύ των υπαρχόντων μεμονωμένων αυτοκινητιστών. Για να επιτευχθεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία εταιριών, χρηματοδοτώντας αυτές ανάλογα με τον αριθμό των αυτοκινητιστών και παρακάμπτοντας κάποια εμπόδια που σήμερα υπάρχουν, όπως να μην είναι υποχρεωμένοι για εξόφληση, ή ακόμα και ρύθμιση του ασφαλιστικού τους φορέα καθώς και του φόρου, από τη στιγμή που συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα μεταφορική και δεν κάνουν παύση εργασίας.
- Πάταξη της παράνομης μεταφοράς: Οι ξένοι μεταφορείς καταστρατηγούν κάθε έννοια νομιμότητας που υπάρχει. Συνήθως έχουν έδρα σε κάποια από τις όμορες χώρες προς την Ελλάδα και εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ελέγχων στα συνοριακά σημεία εισόδου της χώρας καθώς και στο εθνικό δίκτυο κάνουν μεταφορές εντός της χώρας, πράγμα που είναι παράνομο. Η ΟΦΑΕ ζητά την σύσταση μικτών κλιμακίων, και την επαρκή στελέχωσή του από εκπροσώπους των ανάλογων υπηρεσιών, προκειμένου να πραγματοποιούνται έλεγχοι και να περιοριστεί αν όχι να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό. Δεν ζητάει τίποτε περισσότερο από αυτό που ισχύει παντού στον κόσμο και βέβαια σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΕΕ. Αν αυτό συμβεί εκτός από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θα στηριχθεί ο κλάδος και θα αυξηθεί η ασφάλεια στο εθνικό δίκτυο που σήμερα κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Τα εισιτήρια στα πλοία, ειδικά στην γραμμή Ελλάδος Ιταλίας είναι πολύ ακριβά, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς. Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτό ισχύει μόνο για τους Έλληνες μεταφορείς. Για τους αλλοδαπούς συναδέλφους υπάρχουν σημαντικά «πακέτα» προσφορών που μειώνουν τις τιμές στο ήμισυ, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής ή μη λόγος. Η άνιση αυτή μεταχείριση μειώνει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας, και κατά συνέπεια την βιωσιμότητα του κλάδου. Η ΟΦΑΕ ζητά από την Πολιτεία την άμεση παρέμβασή της προκειμένου να απαλειφθεί αυτή η κατάφορη αδικία.
Παράλληλα ο επίναυλος καυσίμων, που επιβαρύνει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα πρέπει επιτέλους να συμβαδίζει με τις τιμές των πετρελαίου. Αυτές έχουν μειωθεί σημαντικά, σε ποσοστό περίπου 35%, αλλά ο επίναυλος καυσίμων παραμένει στα ίδια επίπεδα. Εκτός αυτού, ήδη οι 2 ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας, έχουν ανακοινώσει αυξήσεις που θα ισχύσουν από 16/1/2015.
- Ρυθμίσεις χρεών προς Ταμεία και Δημόσιο: Το θέμα είναι κομβικής σημασίας για τον κλάδο. Η ρύθμιση που επιβάλλεται να γίνει θα πρέπει να προβλέπει περίοδο χάρητος και να συνδυάζεται με το αν ο οφειλέτης έχει δραστηριότητα ή όχι. Η παρούσα ρύθμιση, όσο ευνοϊκή και αν είναι στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί για  την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο δεδομένου ότι το διαθέσιμο εισόδημα μετά βίας καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες (για τους εναπομείναντες στον κλάδο), ενώ για όσους έχουν αποσυρθεί είναι μάλλον πολυτέλεια να καλύψουν παρελθούσες οφειλές τους, αφού ο μοναδικός στόχους τους είναι πλέον η επιβίωση. Επιβάλλεται, ως εκ τούτου, η δημιουργία ρυθμίσεων που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των επαγγελματιών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση τα προβλήματα του κλάδου θα συνεχιστούν και το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει τα απαραίτητα έσοδα.
- Διάθεση Αδειών Τρίτων Χωρών: Παρατηρούνται σοβαρά εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εξαιτίας της παράλογης επιμονής της Πολιτείας να χορηγεί άδειες μόνο από τρία σημεία (Εύζωνοι, Κήποι, Δοϊράνη). Οι άδειες χορηγούνται χωρίς κανένα κριτήριο και πολλές φορές παρατηρείται τεχνητή έλλειψη. Η ΟΦΑΕ ζητάει να αναλάβει χωρίς κανένα απολύτως κόστος την χορήγηση αυτών των αδειών, όπως γίνεται παντού στον κόσμο και κυρίως στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
- Αφορολόγητο πετρέλαιο: Η Ελλάδα διατηρεί, παρά τον κίνδυνο να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ένα πέρα για πέρα παράλογο καθεστώς. Χορηγεί αφορολόγητο πετρέλαιο, μόνο για τα μη κοινοτικά φορτηγά μέσω των ΚΑΕ. Με λίγα λόγια η επίσημη Πολιτεία «νομιμοποιεί» τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Παρά την δικαίωση της ΟΦΑΕ στην ΕΕ, με την απόφαση που ανακοίνωσε με Aρ. Αναφ.2013/2038-25/9/14, η Πολιτεία αρνείται μέχρι σήμερα, για άγνωστους λόγους, να εφαρμόσει τις αποφάσεις.

Γ. Γράτσος (ΝΕΕ): Η ναυτιλία δεν έχει εξέλθει της κρίσης, ποιά τα βήματα εξόδου

Το 2014 ήταν άλλη μια δύσκολη χρονιά για την ναυτιλία. Βιώνουμε μια ναυτιλιακή κρίση που άρχισε τον Οκτώβριο του 2008 και ακόμη δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ανέφερε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,  Γιώργος Γράτσος, στην εκδήλωση κοπής της πίτας του ΝΕΕ. Τα κύρια σημεία ομιλίας του προέδρου του ΝΕΕ ήταν τα εξής: 
Ποντοπόρος: Μεγάλες οι συσσωρευμένες ζημιές
Η ποντοπόρος ναυτιλία είναι κλάδος εντάσεως κεφαλαίου με πολύ μεγάλες διακυμάνσεις. Οι τιμές των πλοίων διαχρονικά απαξιώνονται, άρα οι αποσβέσεις είναι μεγάλες. Από τα στοιχεία εισηγμένων ποντοπόρων ναυτιλιακών εταιρειών, στα διεθνή χρηματιστήρια, διαπιστώνεται μια πτώση της αξίας των μετοχών από την αρχή της ναυτιλιακής κρίσης, το φθινόπωρο του 2008, που κυμαίνεται από 20%-90%.
Από τις καλές μέρες, η μείωση είναι μεταξύ 80% έως και 99%. Αντίστοιχες είναι και οι ζημιές. Από το 2011, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μειώθηκαν κατά 12% και κυρίως οι μικρότερες (Petrofin Research). Από στοιχεία της Bundesbank υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 100 δις ΕΥΡΩ ναυτιλιακά δάνεια, μεγάλο μέρος των οποίων είναι μη εξυπηρετούμενα και υπό συνεχή παρακολούθηση. 
Τα ανωτέρω στοιχεία, γνωστά από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δείχνουν ότι οι συσσωρευμένες ζημιές της ποντοπόρου ναυτιλίας τα τελευταία 6 περίπου χρόνια είναι πάρα πολύ μεγάλες και Κύριος οίδε πότε θα αποσβεσθούν, για να ξαναγίνουν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις κερδοφόρες. Φυσικά και νομικά πρόσωπα επιβιώνουν από αποθεματικά καλύτερων εποχών και αναδιαρθρώσεις. 

Παρά τις σημαντικές αυτές πολυετείς ζημιές, με το ισχύον φορολογικό σύστημα η Ελλάδα εισπράττει σημαντικούς φόρους και εθελοντικές εισφορές από την ναυτιλία κάθε χρόνο. Λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, βάσει των οποίων τα νέου σχεδιασμού πλοία έχουν 20% έως 30% λιγότερη κατανάλωση στις ίδιες ταχύτητες με ίδιες φορτώσεις, εφοπλιστικές εταιρείες διεθνώς προσπαθούν να προσελκύσουν κεφάλαια για την απόκτηση ανταγωνιστικότερων πλοίων, για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Αυτές οι αυξήσεις κεφαλαίου αλλοιώνουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εδώ ας σημειωθεί ότι σε ορισμένες χώρες οι επενδύσεις σε πλοία νέας τεχνολογίας επιχορηγούνται, για να βοηθούν τις ναυτιλίες τους να είναι πιο ανταγωνιστικές και να λειτουργούν πλοία φιλικότερα στο περιβάλλον.
Όπως έλεγαν οι παλιοί «η θάλασσα αρρωσταίνει αλλά δεν πεθαίνει». Εύχομαι στο εγγύς μέλλον να εξισορροπήσει η ναυτιλία για να αποσβέσει τις ζημιές και να αρχίσει να καταγράφει κέρδη.

Ακτοπλοΐα: Οι μετοχές πέφτουν, αναγκαία η πώληση πλοίων
Παρόμοια περίπου εικόνα έχουμε και στην ακτοπλοΐα, η οποία για να συνεχίσει να λειτουργεί αναγκάζεται να ανακεφαλαιώσει τα δάνειά της με αποτέλεσμα να μειώνονται, και εδώ, τα ποσοστά ιδιοκτησίας των παλαιών μετόχων. Πωλούνται πλοία για να καλύψουν υποχρεώσεις. Πέφτουν και οι αξίες των μετοχών. Έτσι οι απώλειες είναι πολλαπλές.
Πιστεύουμε ότι περισσότερα πρέπει να γίνουν για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των πλοίων, ενώ οι εταιρείες να συνεχίσουν να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στο επιβατηγό κοινό.
Αυτό έχει σχέση με την καλύτερη οργάνωση δρομολογίων, συνεργασίες, χρήση μικρότερων πλοίων εκτός εποχής, εναρμονισμό επάνδρωσης με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και την επιλογή πλησιέστερων λιμένων όπως π.χ. το Λαύριο που θα μείωνε σημαντικά τον χρόνο λειτουργίας και την κατανάλωση των πλοίων. 
Είναι ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στα εισιτήρια, καθ’ ότι είναι το μόνο μέσο που συνδέει 1,6 εκατομμύρια νησιώτες και τις νησιωτικές οικονομίες με τον κύριο κορμό της χώρας. Έτσι κάνει δυνατή την αύξηση του τουρισμού στην χώρα μας, του οποίου το 75% περίπου γίνεται στα νησιά μας. 
Εδώ να σημειωθεί ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις στο νευραλγικό αυτό μέσο είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές που δίδονται για χερσαίες μεταφορές ή αερομεταφορές. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η μεταρρύθμιση με την ρυθμιστική διάταξη του Αυγούστου 2014, η οποία παρέχει την δυνατότητα του απεγκλωβισμού της Πολιτείας από πολυετείς συμβάσεις, όταν προκύπτουν προβλήματα ελλιπούς εξυπηρέτησης και ποιοτικής υποβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών από τα πλοία στις επιδοτούμενες γραμμές.
Διαμετακομιστικό κέντρο ο Πειραιάς
Η ανωτέρω σκοτεινή εικόνα φωτίζεται από τις εξαιρετικές επιδόσεις της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από τον Πειραιά, όπου το 2014 παρουσίασε και πάλι σημαντική αύξηση πλησιάζοντας το 20% ενώ παράλληλα φαίνεται να έχουν αρθεί και επιλυθεί τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης στις λιμενικές υποδομές του Πειραιά αλλά και στη σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την κεντρική Ευρώπη. 
Για το θέμα αυτό ο ΠΑΣΚΑΛ ΛΑΜΙ, διακεκριμένος Γάλλος οικονομολόγος πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και πρώην Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσίευση σε Ελληνική Εφημερίδα (Καθημερινή 26.10.2014), αναφέρει ότι ο Πειραιάς μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Σιγκαπούρη της Μεσογείου, διότι η θέση της χώρας και οι δρόμοι του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου την προικοδοτούν με σημαντικά πλεονεκτήματα για να αναπτυχθεί στα πρότυπα της Σιγκαπούρης.
Προϋπόθεση όμως είναι ένα ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο πολύ δουλειά και συνεχής προσπάθεια, όχι μόνο για τα λιμάνια αλλά και για την εγκατάσταση γραμμών συναρμολόγησης και μεταποίησης, Ήδη τα βήματα που έχουν γίνει δείχνουν ότι είναι επιτεύξιμοι φιλόδοξοι στόχοι, αποφαίνεται ο κ. ΛΑΜΙ. 
Το ΝΕΕ αισθάνεται δικαιωμένο γιατί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 πίστευε ότι ο Πειραιάς, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, θα μπορούσε να εξελιχθεί στο διαμετακομιστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου και στην πύλη εισόδου προς την Ε.Ε. των εμπορευμάτων που παράγονται στην Άπω Ανατολή. Από τότε το ΝΕΕ πίεζε για την αποπεράτωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ικονίου και Θριάσιου, η οποία είχε αρχίσει προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 αλλά ολοκληρώθηκε μόλις φέτος!!
Μόλις αναβαθμιστεί το όλο σιδηροδρομικό δίκτυο προς τα σύνορα πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η διακίνηση πράγμα που θα ωφελήσει την Ελλάδα γιατί θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στην ελαφρά βιομηχανία που θα προσθέτουν αξία αποφεύγοντας έτσι δασμούς εισαγωγής.

Κρουαζιέρα: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα εκκίνησης κρουαζιέρας
Παρά τις επιδράσεις από τα περιστατικά της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής η άφιξη επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Ατυχώς όμως αργεί ακόμη η ανάπτυξη της Ελλάδας ως homeporting hub για κρουαζιερόπλοια πράγμα που πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με τα ακριβά τέλη των αεροδρομίων και της σχετικές υποδομές που χρειάζονται αναβάθμιση.

Σκάφη αναψυχής: Καλύτερη εικόνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο
Στον τομέα των σκαφών αναψυχής τον Απρίλιο του 2014 με την συνδρομή όλων των φορέων της ναυτιλίας και τουρισμού αναμορφώθηκε το μέχρι σήμερα απωθητικό νομοθετικό πλαίσιο.
Η Ελλάδα, μια κατ’ εξοχή ναυτική χώρα με τις καλύτερες παραλίες και μαγευτικά νησιά, είχε καταντήσει να φιλοξενεί το μικρότερο ανά κεφαλή αριθμό σκαφών αναψυχής, ποσοστό που είναι 74% μικρότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Με την καινούργια νομοθεσία πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να προσελκύσει πολλά περισσότερα σκάφη αναψυχής στις μαρίνες της και να δημιουργηθούν και άλλες ακόμη. Έτσι θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.  Η ως τώρα πολιτική μας έδιωχνε σκάφη αναψυχής από την Ελλάδα τα οποία έφευγαν και πήγαιναν να ελλιμενισθούν στην Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο κ.α.
Ο ρόλος της ναυτικής εκπαίδευσης
Ο εξειδικευμένος εργάτης με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και νομοθεσία που δεν δημιουργεί αγκυλώσεις είναι παραγωγικός. Άτομα μορφωμένα στο επίπεδο της ελάχιστης απαραίτητης γνώσης που λειτουργούν σε ένα δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό περιβάλλον είναι προφανώς πολύ λιγότερο παραγωγικά. Χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές γιατί συμφέρουν την χώρα και τον πληθυσμό της. 
Εφ’ όσον δεν αλλάζει η νομοθεσία πρέπει να μειωθεί το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού για να επιτευχθεί παραγωγικότητα. Με άλλα λόγια οι μισθοί μειώνονται λόγω της δυσλειτουργικής νομοθεσίας μας. 
Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι για να γίνει η πατρίδα μας ανταγωνιστική, να αναπτυχθεί και το κατά κεφαλήν εισόδημα να γίνει μεγαλύτερο, πρέπει να αποκτήσουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο που προωθεί την παραγωγικότητα.
Προφανώς οι υλικοτεχνικές υποδομές των ΑΕΝ υστερούν πολύ από τις αντίστοιχες άλλων χωρών με μικρότερη ναυτιλία. Για παράδειγμα η αντίστοιχη σχολή μηχανικών αξιωματικών της Κίνας (Shanghai Maritime University) έχει ολόκληρο μηχανοστάσιο πλοίου στις εγκαταστάσεις της με διάταξη πραγματικού πλοίου.
Έχει και δύο ποντοπόρα πλοία κατάλληλα διαμορφωμένα τα οποία εκτελούν μεταφορές αλλά έχουν επιπλέον ενδιαίτηση για 50 και 150 υποψήφιους αξιωματικούς, με δύο γέφυρες ούτως ώστε το μάθημα να γίνεται χωρίς να ενοχλεί την πραγματική λειτουργία του πλοίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο, με ελάχιστη ναυτιλία (ποσοστό 2%) έχει πολύ καλές ναυτικές σχολές όπως την Warsash και άλλες. 
Παράδειγμα: πολύ καλά εκπαιδευμένοι αλλά και με επικαιροποιημένες γνώσεις και ικανότητες Έλληνες αξιωματικοί αμείβονται περισσότερο από άλλους επειδή είναι παραγωγικότεροι αποφεύγοντας κακοτοπιές και άλλα που κοστίζουν στην επιχείρηση πολλά. Άλλοι, λιγότερο ικανοί, δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Σκοπός της ναυτικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι η δημιουργία καλής ποιότητας, παραγωγικούς αξιωματικούς.
Για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει τις κατάλληλες υποδομές, τους κατάλληλους δάσκαλους με επικαιροποιημένες γνώσεις και να οργανώνει τακτικά σεμινάρια από ειδικούς παγκόσμιων οργανισμών. Οι οργανισμοί αυτοί εν πολλοίς προσφέρονται να κάνουν τα σεμινάρια δωρεάν για να αναβαθμίσουν την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία που ασφαλίζουν, παρακολουθούν η χειρίζονται τα μηχανήματά τους. 
Ας γίνει αντιληπτό ότι η ισοπέδωση της μόρφωσης στα ελάχιστα αποδεκτά κριτήρια των διεθνών συμβάσεων είναι αντιπαραγωγική. Το ζητούμενο για την ναυτική εκπαίδευση είναι να προσφέρει αναβαθμισμένη ποιότητα μόρφωσης στους υποψήφιους Έλληνες αξιωματικούς. Είναι προφανές ότι η Ελληνόκτητη ναυτιλία στην πλειοψηφία της θέλει καλά εκπαιδευμένους Έλληνες αξιωματικούς. Το σημερινό σύστημα χωλαίνει.
Πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε τις όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις έχουμε και να ακολουθήσουμε την πεπατημένη ανεπτυγμένων χωρών, όπου επιτρέπεται η δημιουργία σχολών από ιδιωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν κάθε κίνητρο να θέλουν οι αξιωματικοί που παράγουν να είναι οι καλύτεροι για να χρησιμοποιούνται από ναυτιλία που υπηρετούν.
Έτσι θα κρατηθεί η ναυτική τεχνογνωσία στη Ελλάδα και όλα τα οφέλη που παρέχει ανέξοδα στην Πατρίδα μας. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι υπολογίζουμε ότι το κόστος για την δημιουργία ενός αξιωματικού είναι περί τα € 17.000 ενώ κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του θα προσφέρει στην χώρα περί τα €2.200.000 συνάλλαγμα σε σημερινές τιμές. Άρα η δημιουργία ποιοτικών αξιωματικών συμφέρει την Ελλάδα.
Από ότι καταλαβαίνουμε σήμερα Έλληνες δημιουργούν παρόμοιες σχολές στην αλλοδαπή. Γιατί να μην μπορούν και στη πατρίδα τους, όπως γινόταν παλιότερα;
Επιμορφωτικές σχολές που λειτουργούν στην Ελλάδα πιστοποιούνται από άλλες χώρες αλλά όχι από την Ελλάδα. Κάποια στιγμή αυτά πρέπει να αλλάξουν και να καταργήσουμε κάθε ιδεολογική αγκύλωση που μας κρατάει πίσω.
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω κ. Υπουργέ ότι με μεγάλη χαρά είδαμε την ίδρυση της NORSAFE ACADEMY στο Λαύριο για σωσίβιες λέμβους ελεύθερης πτώσης και άλλα σωστικά μέσα. Το ΝΕΕ για χρόνια πίστευε ότι μια παρόμοια σχολή στην Ελλάδα ήταν απαραίτητη. Από ότι ενημερωθήκαμε η σχολή του Λαυρίου θα είναι το κέντρο εκπαίδευσης της NORSAFE ACADEMY για την Μεσόγειο.

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/10164-g-gratsos-nee-i-naftilia-den-exei-ekselthei-tis-krisis-poia-ta-vimata-eksodou.html

ΠΕΠΕΝ: Καταγγέλλει την αύξηση της φορολογίας των Ελλήνων ναυτικών

Για την αύξηση της φορολογίας των Ελλήνων ναυτικών, τη στιγμή που σε άλλες χώρες είναι μηδενική και για τα αντικίνητρα που δημιουργούνται, προκειμένου οι νέοι να μην ακολουθήσουν πλέον το ναυτικό επάγγελμα, «όταν όλα αυτά τα χρόνια η εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος αναζωογονεί την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας 'Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), Γιώργος Βλάχος, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, σύμφωνα με το in.gr.
Ο κ. Βλάχος, έθεσε επιπλέον το μόνιμο πρόβλημα της εύρεσης πλοίου για τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), ενώ ευχαρίστησε δημοσίως τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για το γεγονός ότι μετά προσπάθειες ετών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απελευθέρωσε, έστω και υπό προϋποθέσεις, τον δρόμο των Ελλήνων αξιωματικών και προς τις εξωκοινοτικές σημαίες για απόκτηση προαγωγικής θαλάσσιας υπηρεσίας.
Αναφερόμενος στην ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση τόνισε ότι υπάρχει σε όλον τον κόσμο, όπως και η δημόσια, και εξέφρασε την άποψη πως «αν στηριχτεί η δημόσια και δωρεάν παρεχόμενη εκπαίδευση, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για ιδιωτική».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι είναι απαραίτητο να παρέχεται σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές, καθώς και φοιτητικό, εκπτωτικό πάσο για τις συγκοινωνίες, όπως παρέχονται και στους σπουδαστές των άλλων ιδρυμάτων.

«Δεν μπορεί ένα Ανώτερο Ίδρυμα να τυγχάνει όλων των πιο πάνω και όχι η γειτονική ΑΕΝ. Δεν γίνεται κύριοι υπουργοί, τα παιδιά των ΑΕΝ που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, να σιτίζονται στην εκκλησία και να μην ενδιαφέρεται κανείς», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά είναι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, το μέλλον της Ελλάδας μας».
Σχετικά με φορολόγηση των ναυτικών, υποστήριξε πως αυξήθηκε στην Ελλάδα, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μηδενική και έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου χτύπημα στους συνταξιούχους ναυτικούς, λέγοντας ότι «ένας συνταξιούχος πλοίαρχος σε ετήσια βάση (αρχής γενομένης από το καταστροφικό 2009 έως σήμερα), έχει χάσει το 60% του ποσού που ελάμβανε κατά μέσο όρο».
Για την κατάσταση στα λιμάνια, ο κ. Βλάχος τόνισε ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις των πλοιάρχων και πως οι βελτιωτικές κινήσεις που έχουν γίνει είναι ελάχιστες.
Μίλησε, επίσης, για απαράδεκτη ποινικοποίηση του ναυτικού επαγγέλματος που έχει ως αποτέλεσμα οι ναυτικοί να αντιμετωπίζονται σαν κοινοί εγκληματίες.
Τέλος, έθεσε το φαινόμενο της πειρατείας στην περιοχή του Κόλπου του 'Αντεν, της Σομαλίας (του Ινδικού ωκεανού γενικότερα) καθώς και στη Δυτική Αφρική, υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου, είναι εντελώς επιφανειακή.

Συνολικές προβολές σελίδας