Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Πως θα καταπολεμηθεί η διαφθορά στα λιμάνια. Επισημάνσεις της Bimco

Τη διαφθορά στα λιμάνια αγγίζει για πρώτη φορά η κορυφαία ναυτιλιακή οργάνωση BIMCO, η οποία στη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής στη Σιγκαπούρη υιοθέτησε ένα κείμενο υπέρ της καταπολέμησης αυτών των φαινομένων, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».
Πιο συγκεκριμένα, η BIMCO επισημαίνει ότι η διαφθορά στον τομέα της ναυτιλίας παρακωλύει το διεθνές εμπόριο, στρεβλώνει την αγορά και αυξάνει το τελικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο καταναλωτής.
Ειδικότερα αναφέρεται σε απαιτήσεις, αλλά και απειλές που δέχονται πλοίαρχοι εμπορικών πλοίων σε διάφορα λιμάνια για να πληρώσουν σε μετρητά ή σε είδος προκειμένου να προχωρήσουν οι νόμιμες διαδικασίες για το πλοίο.
Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον αρνηθούν, τα πλοία θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, έξτρα καθυστερήσεις και έξοδα. Η BIMCO, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, τάσσεται υπέρ των στόχων που έχει θέσει η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, όπως και των κινήσεων στις οποίες προβαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατά της δωροδοκίας.
Παρ’ όλα αυτά πιστεύει ότι το σύστημα που εφαρμόζεται στη Βρετανία, το λεγόμενο «UK Bribery Act 2010’s» κατά της διαφθοράς δεν έχει αποτέλεσμα στην πράξη. Αντίθετα στις ΗΠΑ οι πρακτικές που ακολουθούνται έχουν πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα. «Απώτερος στόχος όλων είναι η ολική εξάλειψη όλων των μορφών δωροδοκίας και διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο, από πρακτική άποψη, δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος και του γεγονότος ότι η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη σε ορισμένες χώρες, τα λιμάνια θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναλάβουν την ευθύνη για τη θέσπιση και την εφαρμογή αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών και διαδικασιών κατά της διαφθοράς», σημειώνει η Ενωση και καταλήγει: «Αυτό θα επιτρέπει στους εφοπλιστές και τους επιχειρηματίες να αναφέρουν επίσημα ή και να ασκήσουν έφεση κατά υποτιθέμενων πράξεων διαφθοράς τις οποίες αντιμετωπίζουν, χωρίς να ανησυχούν για τις συνέπειες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας