Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΟΦΑΕ: Ζητά να μην κάνει πίσω η πολιτεία στο νόμο για τις τριγωνικές συναλλαγές

Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Υ.Α. για την εφαρμογή του νόμου 21 ν. 4321/2015, καθώς όπως φαίνεται αδυνατεί να εφαρμόσει ένα νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί, όπως υποστηρίζει η ΟΦΑΕ.
Σύμφωνα με τις πολυάριθμες καταγγελίες της ΟΦΑΕ, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των αυτοκινητιστών πλήττεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταφορικών και διαμεταφορικών επιχειρήσεων, ελληνικών ή μικτών συμφερόντων, οι οποίες για λόγους φορολογικούς μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία, την Κύπρο και σε άλλες χώρες και στη συνέχεια, λειτουργώντας με χαμηλότερο κόστος, διενεργούν ανενόχλητοι το μεταφορικό έργο στην Ελλάδα, υποκλέπτοντας το έργο των Ελλήνων μεταφορέων.
Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει η ΟΦΑΕ, ψηφίστηκε ένας νόμος που θα μπορούσε να αλλάξει την ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που επικρατεί, ωστόσο αμέσως ακολουθεί μια Υ.Α., η οποία τον αναιρεί πριν καν εφαρμοστεί!

Η ΟΦΑΕ χαιρέτισε τη ρύθμιση αυτή, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, διότι η εξίσωση της φορολογικής μεταχείρισης, με τα ισχύοντα στην Ελλάδα, αποστερεί από τις επιχειρήσεις αυτές το προνόμιο, που τους προσδίδει η μετεγκατάσταση στη Βουλγαρία, την Κύπρο κτλ., ενώ, όπως ορθά έχει επισημάνει και η ίδια η Νάντια Βαλαβάνη, σε συνέντευξή της, η καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών θα αυξήσει τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά θα επιφέρει και μείωση τιμών βασικών προϊόντων.
Η ΟΦΑΕ, σε επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, θέτει αναλυτικά τα πλεονεκτήματα, αλλά και την αποκατάσταση του δίκαιου και υγιούς ανταγωνισμού που θα φέρει στον κλάδο των μεταφορών, η άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του άρθρου 21 ν. 4321/2015. Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος συνεχόμενης μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες, αύξησης των «εισαγωγών» και μείωσης των φορολογικών εσόδων, που όπως πάντα, θα λειτουργήσει σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.
«Ευελπιστούμε στην αναθεώρηση του σχεδίου της ανακοινωθείσας Υ.Α. που στην ουσία ακυρώνει στην πράξη, προτού καν την αρχίσει,  την καταπολέμηση της ως τώρα νόμιμης φοροαποφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού», καταλήγει η ΟΦΑΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας