Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Επιστροφή με νέα διόδια-φωτιά θέλουν οι εργολάβοι.Μειώσεις στους συχνούς χρήστες

Οι εργολαβικές κοινοπραξίες των αυτοκινητοδρόμων, ενώ δεν προλαβαίνουν αυτές τις μέρες με το ένα χέρι να εισπράττουν από το δημόσιο ταμείο ζεστό χρήμα, άνω του μισού δισ. ευρώ, για την επανεκκίνηση των έργων, απλώνουν και ...το άλλο χέρι, για να μαζέψουν επιπλέον ευρώ και από τους οδηγούς, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο να εφαρμοστούν οι νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων -ώς 60%- από το πρώτο λεπτό του νέου χρόνου!
Του Αργύρη Δεμερτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Στην εισπρακτική τους... φόρα οι εργολαβικές κοινοπραξίες, με το βλέμμα στραμμένο στα αυξημένα έσοδα από τη μεγάλη κίνηση της εορταστικής περιόδου, δεν δίστασαν να παρακάμψουν τις δεσμεύσεις ότι οι νέες αυξήσεις διοδίων δεν θα ισχύσουν προτού αντιμετωπιστούν αδικίες στις χρεώσεις για τους συχνούς χρήστες και εξασφαλιστούν εναλλακτικές διαδρομές από το παράπλευρο δίκτυο, δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και γι' αυτό προκάλεσαν την αντίδρασή του.
Τον κύκλο των νέων αυξήσεων των διοδίων άνοιξε η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, που κατασκευάζει τον οδικό άξονα Μαλιακός - Κλειδί Ημαθίας, η οποία έσπευσε να εκδώσει δελτίο Τύπου για την εφαρμογή τους από την Πρωτοχρονιά.
Σε λίγη ώρα έγινε διορθωτική κίνηση, με τη δικαιολογία ότι το δελτίο Τύπου στάλθηκε κατά λάθος, χωρίς βεβαίως να αποσυρθεί ή να διαψευστεί το περιεχόμενό του για τις νέες αυξήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεσολάβησε αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών για τον επικοινωνιακό αιφνιδιασμό που εξαπέλυσαν οι εργολάβοι.
Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Οι νέες αυξήσεις, που ανακοινώθηκαν για τον οδικό άξονα Μαλιακός - Κλειδί Ημαθίας, εν συνεχεία «πάγωσαν», αλλά είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ συνοδεύτηκαν και με ανακοίνωση για τη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων.
Συγκεκριμένα, στα διόδια Πελασγίας και Μοσχοχωρίου οι αυξήσεις που αφορούν τους οδηγούς που πληρώνουν μετρητά ανέρχονται σε 0,040 ευρώ/ χλμ. και αναλυτικά διαμορφώνονται ως εξής: στο σταθμό Πελασγίας από 2,10 σε 2,40 ευρώ για τις μοτοσικλέτες (αύξηση 14,2%). Από 3,10 σε 3,50 ευρώ για Ι.Χ. (αύξηση 12,9%). Από 6,60 σε 8,70 ευρώ για μικρά φορτηγά (αύξηση 31,8% αντίστοιχα) και σε 12,20 ευρώ για νταλίκες κ.ο.κ. Και στο Μοσχοχώρι από 2,10 σε 2,80 ευρώ για μοτοσικλέτες (αύξηση 23,3%). Από 3,10 σε 4 ευρώ για Ι.Χ. (αύξηση 29.03%). Από 7,60 σε 10,10 ευρώ για φορτηγά (αύξηση 32,8%), στα 14,10 ευρώ για νταλίκες κ.ο.κ.

Στους υπόλοιπους σταθμούς, γίνονται αναπροσαρμογές. Στις κατηγορίες 1 και 2 (μοτοσικλέτες και Ι.Χ.) επέρχεται μείωση που δεν είναι ορατή, λόγω της πολύ μικρής διαφοράς και της στρογγυλοποίησης, ενώ στις κατηγορίες 3 και 4 (μικρά φορτηγά και νταλίκες), η αναπροσαρμογή επιφέρει μειώσεις, και αυτό οφείλεται στον αρνητικό δείκτη τιμών καταναλωτή.
Για τους ηλεκτρονικούς χρήστες (όλων των κατηγοριών οχημάτων) που διαθέτουν πομποδέκτη, είτε της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είτε των συνεργαζόμενων διαλειτουργικών αυτοκινητοδρόμων, οι τιμές διοδίων στην Πελασγία και στο Μοσχοχώρι παραμένουν ίδιες με σήμερα.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι μέσα στο 2014 προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία πλευρικά διόδια στον κόμβο της Γλύφας με την τιμή να είναι ίδια με εκείνη των διοδίων της Πελασγίας. Εντός του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να τεθούν σε λειτουργία και τα πλευρικά διόδια του Ευαγγελισμού, που βρίσκεται στο Νομό Λαρίσης, λίγο πριν από το Μακρυχώρι, ενώ ώς τα τέλη του 2015 θα λειτουργήσει και ο πλευρικός σταθμός διοδίων στον Πλαταμώνα.
Οι νέες αυξήσεις
Οι αυξήσεις διοδίων, που έρχονται από το νέο χρόνο, προβλέπονται στις αρχικές συμβάσεις των οδικών έργων. Εφαρμόζονται τώρα, παρά το τριετές «πάγωμα» των έργων, με τιμή βάσης υπολογισμού των διοδίων τα σαράντα σεντς ανά χιλιόμετρο, ως ανώτατο όριο χρέωσης ώς την ολοκλήρωση των έργων.
Η τιμή αυτή βεβαίως υπόκειται σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή, οδηγώντας σε νέες αυξήσεις διοδίων στο μέλλον. Στο μεταξύ, με βάση την ενιαία χρέωση 0,040 ευρώ ανά διανυόμενο χιλιόμετρο σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους, οι χρεώσεις διοδίων, που είναι σήμερα στη «Νέα Οδό» (Αθήνα-Μαλιακός και Σχηματάρι-Χαλκίδα) 0,025 ευρώ ανά χλμ., στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» (Ράχες Μαλιακού-Κλειδί-Ημαθίας) 0,030 ευρώ ανά χλμ. και στην «Ολυμπία οδός» (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα) 0,032 ευρώ ανά χιλιόμετρο από τις αρχές του 2014 αυξάνονται αντίστοιχα κατά 60%, 30% και 20%.
Δεν αυξάνονται τα διόδια στην κοινοπραξία Μορέας και στον κεντρικό άξονα Ε-65, καθώς έχουν επιβληθεί ήδη αυξήσεις με βάση τη χιλιομετρική αποζημίωση των 40 σεντς ανά διανυόμενο χιλιόμετρο.
Σε επί μέρους διαδρομές προβλέπονται αυξομειώσεις τιμών, καθώς θα «φυτευτούν» και νέοι πλευρικοί και μετωπικοί σταθμοί διοδίων, ενώ για να αμβλυνθεί η εφαρμογή των νέων υψηλών τιμών διοδίων θα ισχύσουν εκπτώσεις από 10% ώς 80% για τους συχνούς χρήστες των δρόμων και όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές χρέωσης (κατόχους «fast pass»). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας