Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Όλες κι όλες 200 άδειες εκδόθηκαν από την απελευθέρωση των φορτηγών

Το καλοκαίρι του 2010 η Ελλάδα ξέμεινε από βενζίνη και τρόφιμα, έπειτα από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσης.
Τελικά, η απελευθέρωση του κλάδου πέρασε με το νόμο 3887/2010, ωστόσο τα αποτελέσματά της θεωρούνται μηδαμινά.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της ομοσπονδίας διεθνών μεταφορέων (ΟΦΑΕ), μόλις 200 νέες άδειες έχουν εκδοθεί από την ψήφιση του νόμου. Το μικρό ενδιαφέρον έχει να κάνει με την κρίση που διέπει τον κλάδο, αλλά και το υψηλό κόστος απόκτησης ενός φορτηγού, κατηγορίας Euro 5.
Επίσης, αρνητικά έχει επηρεάσει ο ανταγωνισμός από εταιρείες που μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία, στην οποία οι φορολογικοί συντελεστές είναι μικροί. Πλέον, αυτό που παρατηρείται είναι η αθρόα μετατροπή των «παλαιών» αδειών σε νέες και η αλλαγή τους από νομαρχιακές σε εθνικές.    
Στο πλαίσιο βελτίωσης της λειτουργίας του κλάδου, το υπουργείο Μεταφορών ικανοποίησε ορισμένα από τα αιτήματά του. Για παράδειγμα:
1. Καταργήθηκε για λόγους απλούστευσης διαδικασιών για την πρόσβαση νέων μεταφορέων στο επάγγελμα η Άδεια Οδικών Μεταφορών και η οικονομική επιβάρυνση των 1000 ευρώ που απαιτούντο για την χορήγηση.
2. Καταργήθηκαν οι εκτιμητικές επιτροπές που απαιτούντο για την σύσταση μεταφορικών εταιρειών.
3. Καθορίστηκε η έννοια του παλαιού και νέου μεταφορέα.
4. Δόθηκαν κίνητρα με την κατάργηση εγγυητικών επιστολών στους παλαιούς μεταφορείς για την οργάνωσή τους σε εταιρείες.
5. Ρυθμίστηκε το θέμα της μεταβίβασης των φορτηγών ΔΧ αυτοκινήτων σε συγγενείς μέχρι β΄ βαθμού.
Ξέχωρα των ανωτέρω, ο κλάδος των οδικών μεταφορέων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο νομοσχέδιο για τα logistics, επικρίνοντας το υπουργείο Ανάπτυξης ότι προωθεί τα συμφέροντα των εταιρειών logistics.  
Πέρα από τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών φορτηγών, το νομοσχέδιο «σκοντάφτει» και σε λεπτομέρειες που αφορούν θέματα χωροταξίας και λειτουργίας των υφιστάμενων επιχειρήσεων διαμεταφοράς και logistics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας