Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Επίτροπος Μεταφορών: Ο Ελληνικός Διάδρομος κρίσιμος για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

Έκανε γνωστό ότι για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των άλλων συγκοινωνιακών έργων υποδομής υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αναπόσπαστο κομμάτι του λεγόμενου ευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών, χαρακτήρισε τα πέντε μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια, ο αντιπρόεδρος και αρμόδιος Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σιμ Κάλας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κάλας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και στον «ελληνικό διάδρομο», που όπως είπε συνδέει τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και τη βόρεια Ευρώπη με τη Μεσόγειο και την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των λιμανιών και του σιδηροδρομικού δικτύου.

Έκανε γνωστό ότι για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των άλλων συγκοινωνιακών έργων υποδομής υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά, όπως είπε, δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν όλα τα υποψήφια έργα στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι για το λόγο αυτό ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.

Ο κ. Κάλας είπε ακόμα ότι το 37% των εισαγωγών και των εξαγωγών στην Ευρώπη γίνεται μέσω θαλάσσης και υπογράμμισε ότι για το λόγο αυτό χρειάζονται καλά λιμάνια. Υπενθύμισε ακόμα ότι το 3% των εκπομπών ρύπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγεται από τα μέσα μεταφοράς και επισήμανε ότι για το λόγο αυτό θα πρέπει να επεκταθεί η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων σε όλα τα λιμάνια.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, από το βήμα του συνεδρίου, χαρακτήρισε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης περιφερειακό κέντρο στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, αναφέρθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις που συντελέστηκαν μεταξύ των χωρών της περιοχής στο εμπόριο, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς, καθώς επίσης και στη σημασία των μεγάλων

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είπε ότι η Ελλάδα άντεξε την πενταετή κρίση και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το 2014 θα είναι, όπως είπε, η πρώτη χρονιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα διέλθει από την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό έργο, από το οποίο θα επωφεληθούν πολλές χώρες, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά, αλλά σύντομα και της Θεσσαλονίκης, θα πολλαπλασιαστεί ο όγκος των συναλλαγών.

Πηγή: http://ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/23794-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας