Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Σ. Κάλας, ΕΕ: Αναβάθμιση της Ελλάδας από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών

Ένα κεντρικό δίκτυο εννέα στρατηγικών διαδρόμων, το οποίο θα εκτείνεται από την Ελλάδα ως τη Φινλανδία και από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου προς τον Ατλαντικό, έθεσε στο επίκεντρο της στρατηγικής, για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, ο αντιπρόεδρος και αρμόδιος Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σιμ Κάλας, από το βήμα του συνεδρίου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ του Economist στη Θεσσαλονίκη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
Αναφερόμενος  στην αναθεωρημένη πολιτική για το Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, ο κ. Κάλας στάθηκε στον ελληνικό διάδρομο, ο οποίος «συνδέει τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, αρχίζει και τελειώνει στα λιμάνια, εκτείνεται από τη βόρεια Ευρώπη και με τη χρήση των Διαδρόμων της Θάλασσας αναπτύσσει ναυτιλιακό σύνδεσμο από την Ελλάδα στην Κύπρο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διασφαλίσει τη σχετική χρηματοδότηση, αν και διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν όλα τα υποψήφια έργα στην Ευρώπη, «γιʼ αυτό και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος». «Στην περίπτωση της Ελλάδας, η υποστήριξη του CEF (Connecting Europe Facility) θα επικεντρωθεί σε έργα βελτίωσης σιδηροδρομικών υποδομών και οδικών συνδέσεων με γειτονικές χώρες», σημείωσε.
Το 70% των προϊόντων στην ΕΕ δια μέσου θαλάσσης
Παράλληλα, ο κ. Κάλας έδωσε έμφαση στον τομέα της ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι περισσότερο από το 70% των αγαθών που εξάγονται ή εισάγονται στην ΕΕ μεταφέρεται δια θαλάσσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστούν νέα και πιο καθαρά καύσιμα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα πλοία, όπως και αποδοτικότερα λιμάνια. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε πέντε ελληνικά λιμάνια, περιλαμβανομένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ως υψηλής σημασίας για τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο μεταφορών.
Ο κ. Κάλας πρότεινε, εκ νέου, έως το 2020 όλα τα θαλάσσια λιμάνια του κεντρικού δικτύου ν­­­­­­­α διαθέτουν υπηρεσίες τροφοδότησης καυσίμων για LNG, μαζί με τα κοινά πρότυπα για τη χρήση και την προμήθειά του: «Ωστόσο, ανησυχώ για τις απόπειρες καθυστέρησης της προθεσμίας κατά 5 ή ακόμη και 10 χρόνια, δεδομένου μάλιστα ότι το 2020 θα δούμε σε ισχύ σε όλα τα ύδατα τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Οι επιχειρήσεις ενέργειας μας λένε ότι βλέπουν μία επιχειρηματική υπόθεση. Οι επενδύσεις είναι περιορισμένες, η τεχνολογία είναι διαθέσιμη. Ας το κάνουμε».
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μεταφορών, σήμερα περίπου το 37% των αγαθών -κατά όγκο- τα οποία εκφορτώνονται στα λιμάνια της ΕΕ, μεταφέρονται μέσω υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων, «που είναι πιο καθαρές και αποδοτικές σε σύγκριση με τα φορτηγά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας