Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Aναλογικό σύστημα διοδίων έως τα τέλη του 2016 στους αυτοκινητοδρόμους

Έως τα τέλη του 2016, το υπουργείο Υποδομών ευελπιστεί να λειτουργεί αναλογικό σύστημα διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους ολόκληρης της Ελλάδας, όπερ και σημαίνει ότι οι χρεώσεις θα είναι δικαιότερες, δηλαδή ο χρήστης του αυτοκινητοδρόμου θα πληρώνει, βάσει των διανυόμενων χιλιομέτρων.
Ήδη, για την Εγνατία Οδό υπογράφτηκε η σχετική απόφαση. Στον σχεδιασμό προβλέπεται να παραμείνουν οκτώ σταθμοί διοδίων έως το τέλος του 2016, όταν και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ελεύθερης ροής.
Πρακτικά, η απόφαση αποτελεί ανατροπή του προηγούμενου σχεδιασμού του υπουργείου Υποδομών και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που αρχικά εισηγούνταν 21 σταθμούς διοδίων, για να μειωθούν στη συνέχεια σε 15 και να αυξηθούν εκ νέου σε 17.
«Εκδώσαμε προχθές μια Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία συνυπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας, για την εγκατάσταση διοδίων στην Εγνατία Οδό. Έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα Δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης. Όπως ξέρετε υπήρχε ένας σχεδιασμός από το 2011. Αυτός ο σχεδιασμός άλλαξε ριζικά με απόφασή μας. Δεν έχει νόημα ούτε λογική να ξανακάνουμε στραβά πράγματα, προσπαθούμε να κάνουμε αναλογικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους.
Στην Εγνατία εγκαθίσταται ολοκληρωμένο σύστημα αναλογικής χρέωσης από την αφετηρία του δρόμου, από τα σύνορα με τη γειτονική Τουρκία μέχρι την Ηγουμενίτσα. Αναλογική χρέωση, επαναλαμβάνω, πλήρης.
Με ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία θα αποφασιστούν κατά τη διάρκεια του σχετικού διαγωνισμού, έτσι ώστε πράγματι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης, της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού.
Νομίζω ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσουμε από Εγνατία ανάποδα, αλλά πρέπει να πάμε μπροστά. Γιατί να ταλαιπωρούμε τόσο κόσμο; Γιατί να αδικούμε τόσο κόσμο; Γιατί να μην δώσουμε ένα μήνυμα εξέλιξης και της ίδιας της πολιτικής;», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την εξέλιξη των έργων στους αυτοκινητοδρόμους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας