Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Αστικές μεταφορές: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί 19 "βιώσιμες" δράσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις 19 δράσεις που θα χρηματοδοτήσει στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα «Do the Right Mix». Οι επιλεγείσες δράσεις θα λάβουν μέχρι 7.000 ευρώ η καθεμιά για τη στήριξη δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμοί ζωγραφικής και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες προωθούν οικολογικότερους και πιο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης στην πόλη.
«Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η Ευρώπη απέδειξε ότι καινοτομεί σε απίστευτο βαθμό για τη δημιουργία μιας νοοτροπίας βιώσιμης αστικής κινητικότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Μεταφορών Σίιμ Κάλας.
«Οι διάφορες δραστηριότητες απέδειξαν ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις βιώσιμες μεταφορές. Ελπίζουμε ότι η χρηματοδότηση θα συμβάλει στη συνέχιση της άριστης αυτής πρωτοβουλίας στο επίπεδο της βάσης.»
Φέτος, οι δραστηριότητες είχαν ως στόχο να προτρέψουν το κοινό να προσαρμόζει, ενσωματώνοντας εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο και χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις επιλογές του κατά τη μετακίνησή του.
Για παράδειγμα, η περιφέρεια Arnhem-Nijmegen των Κάτω Χωρών δημιούργησε μια εφαρμογή εμπνευσμένη από τον Γύρο της Γαλλίας, με στόχο να χρησιμοποιείται το ποδήλατο όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Το βραβείο για τον νικητή είναι ένα ταξίδι στο Παρίσι.

Η ευρύτερη περιφέρεια του Λουξεμβούργου ζήτησε από τους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς να φωτογραφηθούν με σύμβολα που αντιπροσωπεύουν τα διάφορα μέσα που συνδυάζουν κατά τις μετακινήσεις τους, και στη συνέχεια να αναρτήσουν τις φωτογραφίες αυτές στο Facebook. Ο χρήστης που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους θα κερδίσει εισιτήρια δημόσιων μέσων μεταφοράς κι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.
Στην Gdynia της Πολωνίας, νέοι σχεδιαστές και αρχιτέκτονες καλούνται να ξανασχεδιάσουν, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, επιλεγμένες θέσεις στάθμευσης ώστε αυτές να αναβαθμιστούν αισθητικά και να γίνουν πιο ελκυστικές στο μάτι.
Κατά την τριετή εκστρατεία «Do the Right Mix», που βρίσκεται τώρα στην τελευταία χρονιά, παρουσιάστηκαν πάνω από 605 δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, οι οποίες καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα www.dotherightmix.eu.
Στόχος είναι να παρακινηθούν οι πολίτες να αφήσουν το αυτοκίνητό τους και να συνδυάζουν διάφορα περισσότερο βιώσιμα μεταφορικά μέσα για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.
Οι δράσεις, που μπορεί να προέρχονται από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, περιγράφονται στον Χάρτη Κινητικότητας του ιστότοπου, αυξάνοντας έτσι την προβολή τόσο των συμμετεχόντων όσο και των δραστηριοτήτων τους. Κατά την τελική αυτή πρόσκληση χρηματοδότησης λήφθηκαν 66 αιτήσεις από διάφορες επιλέξιμες χώρες, οι οποίες από 18 που ήταν πέρυσι αυξήθηκαν φέτος σε 23. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας