Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΒΟΑΚ: Αδυναμία συνολικής υλοποίησης του βασικού άξονα της Κρήτης

Σχεδόν απίθανο είναι πλέον ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Ο βασικός άξονας της Κρήτης των 800.000 κατοίκων και των 3 εκατομμυρίων τουριστών φαίνεται πως θα περιμένει αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι να βγει κάποιο πλήρες σχέδιο για να μετατραπεί ο σημερινός δρόμος-καρμανιόλα σε ασφαλή κλειστό αυτοκινητόδρομο.  Αυτή την εποχή κατασκευάζονται κάποια μικρά τμήματα αλλα η συνέχεια μάλλον θα είναι απογοητευτική.

Αρχική προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών είναι η ομογενοποίηση των μελετών καθώς σήμερα ο ΒΟΑΚ δεν διαθέτει ολοκληρωμένες μελέτες για το συνολικό του μήκος. Να θυμίσουμε πως προ καιρού και ο κος Χρυσοχοϊδης μιλώντας για τον ΒΟΑΚ είχε πει μεταξύ άλλων πως "σκοπός μας είναι η ένταξη και κατασκευή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος έργων στα πλαίσια των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αναζητώντας όμως συγχρόνως και άλλους τρόπους χρηματοδότησης".

Αυτό ίσως τελικά και η λύση στο δύσκολο παζλ για να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα χρηματοδότησης για να ξεκινήσει τελικά μία συνολική δημοπράτηση για την κατασκευή του, στα τμήματα που απαιτούν αναβάθμιση. Η μέθοδος της παραχώρησης που δοκιμάζεται σε άλλου 5 αυτοκινητόδρομους στη χώρα, ίσως είναι τελικά το κλειδί και για τον ΒΟΑΚ όμως εδώ υπάρχουν μερικά σημαντικά εμπόδια. Το πρώτο είναι η αντίδραση της κοινωνίας σε ενδεχόμενο επιβολής διοδίων και από την άλλη την διάθεση του Κράτους να επιδοτεί τον δρόμο καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν πως ο δρόμος είναι ζημιογόνος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά πως η Κρήτη έχει το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα στη χώρα, μεγάλη αγροτική παραγωγή και το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο στην Ελλάδα (πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ) αλλά δεν έχει έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο. Η Περιφέρεια Κρήτης στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να «τρέξει» την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ με αυτοχρηματοδότηση, κίνηση που όμως τελικά δεν προχώρησε. Με την επαναδημοπράτηση του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι ο ΒΟΑΚ γίνεται αυτόματα το νούμερο 1 θέμα για τις υποδομές της Κρήτης, τόσο σε επίπεδο Δήμων όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας.
Νίκος Καραγιάννης-  ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας