Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Συνεχίζεται το θρίλερ γύρω από τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ – Cosco

Συνεχίζεται το θρίλερ γύρω από τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ – Cosco. To διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ αποφάσισε την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέμα την έγκριση του φιλικού διακανονισμού με την Cosco, για την επέκταση των Κινέζων στο δυτικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ.

Η γενική συνέλευση μετόχων του ΟΛΠ καλείται να λάβει υπόψη και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έδινε το πράσινο φως για την κύρωση της συμφωνίας, ωστόσο με δυο αστερίσκους. Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, αν καιχαρακτήριζε σύννομο τον φιλικό διακανονισμό, έθετε δυο όρους:

-Δέχεται την αναστολή καταβολής του συμβατικού σταθερού εγγυημένου ανταλλάγματος για επτά έτη (έως το 2021), ήτοι έως ότου η ΣΕΠ (Cosco) ολοκληρώσει κατασκευαστικά και παραγωγικά τον προβλήτα ΙΙΙ (επέκταση στο δυτικό τομέα).

-Εισηγείται την καταβολή, από τον ΣΕΠ (Cosco), ενός σταθερού συμφωνημένου ανταλλάγματος για την παραχώρηση του δυτικού τομέα του προβλήτα ΙΙΙ.

Υπενθυμίζεται ότι, στον φιλικό διακανονισμό προ Ελεγκτικού Συνεδρίου, η επαναφορά του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος θα εφαρμοζόταν μόλις το ΑΕΠ της Ελλάδας έφτανε στα επίπεδα του 2008 + 2% ετησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ αποφάσισε να θέσει τα νέα δεδομένα στην γενική συνέλευση, όπου μεγαλομέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο καλείται να αποφασίσει, εάν θα εγκρίνει τον φιλικό διακανονισμό, εντάσσοντας τις αιτιάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, από την πλευρά στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, εκφράστηκε η άποψη ότι “το Ταμείο δεν έχει την εξουσιοδότηση να καθορίσει τους όρους μιας εμπορικής διαπραγμάτευσης”, αναμένοντας την τελική, όπως υποστηρίζουν, συμφωνία ΟΛΠ – Cosco. Πέρα από το ΤΑΙΠΕΔ, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα διατηρήσει η Cosco, η οποία αμφισβητεί τις αιτιάσεις του Ελεγκτικού.

Όσον αφορά τους εργαζομένους, χαρακτηρίζουν σκάνδαλο την όλη διαπραγμάτευση. Πέρα από την γενικότερη αντίθεση στην πώληση του 67% του ΟΛΠ, επισημαίνουν ότι αντίκειται των ευρωπαϊκών κανονισμών ανταγωνισμού το “πάγωμα” του ετήσιου ανταλλάγματος, σε συνδυασμό με τη δεσπόζουσα θέση που αποκτούν οι Κινέζοι στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ.

Η εισήγηση του ΟΛΠ
Η εισήγηση των εργαζομένων
Η απόφαση του Ελεγκτικου 

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/naftilia/item/9212-synexizetai-to-thriler-gyro-apo-ton-filiko-diakanonismo-olp-cosco.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας