Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Κεντρική Οδός Ε65: Προσπάθειες ένταξης του Τρίκαλα-Εγνατία στο Πακέτο Γιουνκέρ ή στο ΣΕΣ

Τελικά το βόρειο άκρο του Ε65 είναι (ή πρόκειται να μπει) στο νέο ΕΣΠΑ ή θα ενταχθεί στο Πακέτο Γιουνκέρ; Πριν από 2 εβδομάδες είχαν συναντηθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Σκρέκας με τον Υπουργό Υποδομών κο Χρυσοχοϊδη και είχαν μιλήσει για ένταξη του τμήματος Τρίκαλα-Εγνατία με την πρώτη ευκαιρία στο ΣΕΣ 2014-2020.

Προχθές από τις Βρυξέλλες συζητήθηκε μεταξύ άλλων και εγκρίθηκε το  επενδυτικό πρόγραμμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έχει ως στόχο να αναζωογονήσει την οικονομία της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει ο κ. Σκρέκας «Στο συγκεκριμένο "πακέτο", το αποκαλούμενο και "πακέτο Γιούνκερ" έχει περιληφθεί και το κομβικής σημασίας έργο για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα του Νομού Τρικάλων, Βόρειο Τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε-65.

Πρόκειται για το Τμήμα που θα ενώνει τον Ε-65 με την Εγνατία Οδό και το οποίο θα αλλάξει άρδην τον χάρτη στην περιοχή, αναδεικνύοντας τον Νομό Τρικάλων ως σημαντικό επιχειρηματικό "κόμβο", δίνοντας μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης νέων επενδύσεων».

Επί της ουσίας δεν έχουμε άλλο εργαλείο χρηματοδοτικό καθώς το ΣΕΣ 2014-2020 είναι "overbooked" δηλαδή έχει ενταγμένα έργα με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο και αναγκαστικά από εδώ και έπειτα όσα έργα θα βγαίνουν στην επιφάνεια θα οδηγούνται σε υλοποίηση μέσω του Πακέτου Γιουνκέρ που σε πρώτη φάση φιλοδοξεί να επενδύσει κεφάλαια 315εκ.ευρώ.

Η χώρα μας έστειλε έργα κόστους 42 δις ευρώ και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η επιλογή  των έργων που θα αποτελέσουν ένα ισχυρό κεφάλαιο στην ανάπτυξη που επιδιώκεται στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.

Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας