Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

«Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κόμβο για τη σύνδεση Ασίας – Ευρώπης»

Ειδική μνεία στο λιμάνι του Πειραιά έκανε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, σε άρθρο του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, χαρακτηρίζοντάς το βασικό κόμβο στη διακίνηση εμπορευμάτων από και προς την Κίνα.
Στο άρθρο αυτό, ο Κινέζος πρωθυπουργός σημειώνει ότι «με κόμβο το λιμάνι του Πειραιά, στην Ελλάδα και το σιδηροδρομικό δίκτυο Βελιγραδίου - Βουδαπέστης, η αποκαλούμενη "Νότια οδός" μπορεί να αποτελέσει τη θαλάσσια και χερσαία, ταχεία γραμμή επικοινωνίας της Κίνας με την Ευρώπη».
Υπογραμμίζει δε, ότι η αξιοποίηση αυτής της οδού, θα έχει οικονομικά οφέλη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες απ' όπου διέρχεται. «Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής για να διευκολυνθούν οι μεταφορές, η διακίνηση εμπορευμάτων και η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών. Η χερσαία και θαλάσσια οδός, όπως και η χερσαία σιδηροδρομική γραμμή μέσω Ρωσίας θα αποτελέσουν το κατάλληλο, αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης», επισημαίνει, στο άρθρο του στο Ταγνιούγκ, ο Λι Κετσιάνγκ.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην Σύνοδο (CEE) έφτασε τα 55 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας τα τελευταία τρία χρόνια αύξηση της τάξης του 9% σε ετήσια βάση, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να φτάσουν σύντομα τα 100 δισ.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή, μέσω τραπεζικών δανείων και με τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων.
Ο Λι Κετσιάνγκ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι «η συνεργασία της Κίνας με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν οδηγεί στο κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αντίθετα βοηθάει στο να μικρύνει το χάσμα στην οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των δυτικών και ανατολικών χωρών - μελών της Ένωσης».
Ο πρωθυπουργός της Κίνας επισημαίνει ότι η συνεργασία με την Ευρώπη συμβάλει καθοριστικά για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική ύφεση και συμπληρώνει: «Τα τελευταία χρόνια στην ολόπλευρη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος, η οποία όχι μόνο έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης έχει γίνει μια άγκυρα για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».
Σημειώνεται ότι με μεγαλόπνοα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μεταβαίνει στο Βελιγράδι ο Κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), που διοργανώνεται Τρίτη και Τετάρτη στο Βελιγράδι. 
Στη Σερβία έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της γέφυρας στο νέο Βελιγράδι, πάνω από τον ποταμό Δούναβη, και θα εγκαινιαστεί την Τρίτη από τον Κινέζο πρωθυπουργό. Η Κίνα ενδιαφέρεται, επίσης, για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη, την κατασκευή αυτοκινητόδρομων προς το Μαυροβούνιο και την κατασκευή θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας