Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Ο δρόμος που από πρωτοπόρος μένει ουραγός των έργων

Για το τέλος μας φύλαγε τα άσχημα ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας. Μπορεί από μερα σε μέρα να αναμένεται η νέα σύμβαση για την ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου που έχει περιοριστεί στον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη και τον Περιφερειακό Καλαμάτας όμως η βραδυπορία των διαδικασιών φέρνει το δρόμο σε ολοκλήρωση εντός του 2015 και μάλιστα κοντά στην ολοκλήρωση και των άλλων (πρώην καθυστερημένων αξόνων).

Πριν από 1 μήνα είχε γίνει γνωστό μέσω απάντησης του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ πως το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου 2015. Με τις εβδομάδες να περνούν και τη νέα σύμβαση να παραμένει στα συρτάρια  η συγκεκριμένη ημερομηνία αρχίζει να φαντάζει "θολή". Αν μέσα στις επόμενες μέρες δεν έχουμε εξελίξεις και κατάληξη (υπογραφή της νέας σύμβασης) τότε θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένο ο ορισμός νέας ημερομηνίας ολοκλήρωσης. Προς το παρόν υπάρχει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο που βρίσκεται εδώ και μήνες η νέα σύμβαση.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο ypodomes.com πως είναι  σχεδόν βέβαιο πως τα έργα θα οδεύσουν προς ολοκλήρωση το καλοκαίρι αν δεν "πέσουν" άμεσα οι υπογραφές. Μην ξεχνάμε πως οι προσυμβατικές διαδικασίες στα έργα είναι χρονοβόρες: μετά την έγκριση  θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και λίγες μέρες μετά να υπογραφεί από τον παραχωρησιούχο και το Υπουργείο Υποδομών.  Επιπλέον το γεγονός πως η ολοκλήρωση απαιτεί εργασίες στο 6% του συνόλου του έργου (το 94% είναι ολοκληρωμένο) θέτει αμφιβολίες αναφορικά με την διαβεβαίωση ότι τα έργα θα απαιτήσουν 2-3 μήνες. Από την άλλη  αξίζει να αναφέρουμε πως το έργο δεν έχει παγώσει εντελώς αλλά κινείται με πολύ μικρές ταχύτητες.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΜΟΡΕΑΣ
Το βασικό έργο του αυτοκινητόδρομου έχει ολοκληρωθεί εδώ και 2 χρόνια. Ο δρόμος από την Κόρινθο μέχρι την Καλαμάτα, μήκους 160χλμ είναι πλήρως ολοκληρωμένος και μόνο ένα τμήμα 1χλμ στην περιοχή της Τσακώνας εξακολουθεί να είναι τόπος εργοταξίου.

Ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη έχει μήκος 47,5 χιλιόμετρα. Έχει ως σημείο εκκίνησης το χωριό Λεύκτρο που βρίσκεται νότια της Μεγαλόπολης και τέρμα την περιοχή Αφυσσού, στην είσοδο της πόλης της Σπάρτης. Ο δρόμος που αποτελεί 100% νέα χάραξη. Διόδια προβλέπεται να λειτουργήσουν περίπου στο 10οχλμ της διαδρομής Λεύκτρο-Σπάρτη.

Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας