Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Από 11.793 μονάδες το 2008, κάτω από τις 600 ο δείκτης Baltic Dry Index

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει, πλέον, η πτώση στις ναυλαγορές, καθώς ο δείκτης βαρόμετρο, ο Baltic Dry Index υποχωρεί σε – ιστορικά – χαμηλά.
Ο εν λόγω δείκτης παρακολουθεί τους ναύλους των θαλάσσιων μεταφορών πρώτων υλών και διαμορφώνεται, κυρίως, από την ισορροπία ζήτησης και προσφοράς πλοίων. Ωστόσο, χρησιμοποιείται, ως έμμεσο μέτρο, για την παγκόσμια ζήτηση.
Αν και οι διακυμάνσεις του Baltic Dry Index, που δημοσιοποιείται ημερησίως από το Baltic Exchange στο Λονδίνο, είναι ιστορικά από τις μεγαλύτερες μεταξύ όλων των αγορών, γεγονός παραμένει ότι, στην παρούσα φάση, τα ναύλα είναι πολύ χαμηλά.
Πλέον, ο δείκτης βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, κάτω από τις 600 μονάδες. Ο δείκτης BDI τέθηκε σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου 1985 και ξεκίνησε από τις 1.000 μονάδες.
Στη συνέχεια ακολούθησε μία πτωτική πορεία, για να «γράψει» τα χαμηλότερα όλων των εποχών στις 5 Αυγούστου του 1986, ενώ το υψηλότερο, όλων των εποχών, σημειώθηκε στις 20 Μαΐου του 2008, στις 11.793 μονάδες.
Σύμφωνα με αναλυτές, η πτώση του BDI, σε τόσο χαμηλά επίπεδα, είναι ένας συνδυασμός της υπερπροσφοράς πλοίων και της παραδοσιακής στασιμότητας του εμπορίου που παρατηρείται, εν όψει της κινεζικής πρωτοχρονιάς, σε συνδυασμό με τη μειωμένη δραστηριότητα στις διαλύσεις παλαιών πλοίων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας