Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Σειρά προτάσεων της ΠΕΝΕΝ για να μπει τέλος στην απλήρωτη ναυτεργασία

Υπαρκτό είναι το φαινόμενο της απλήρωτης ναυτεργασίας στην ακτοπλοΐα. Ακόμα και εισηγμένες εταιρείες χρωστούν δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες, με αποτέλεσμα η ΠΕΝΕΝ να επιμένει στην καταπολέμηση του φαινομένου.   
Η διοίκηση της, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος, που διαπιστώνεται την τελευταία 4ετία στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας, με την συστηματική, όπως υποστηρίζει, αλλά και «μεθοδευμένη επιχειρηματικά ασυδοσία της απλήρωτης ναυτικής εργασίας», καταθέτει σειρά προτάσεων που η εφαρμογή και η υλοποίησή τους μπορούν να συμβάλλουν στην ουσιαστική πάταξη του φαινομένου.
Η ΠΕΝΕΝ θεωρεί κατεπείγουσα προτεραιότητα, οι παρακάτω νομοθετικές ρυθμίσεις να προωθηθούν στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, από την κυβέρνηση, στην Βουλή και αυτό, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα είναι της επαναφοράς των ΣΣΕ, συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.λπ. Οι προτάσεις είναι οι εξής:
-Η μη καταβολή δεδουλευμένων να θεωρείται διαρκές αυτόφωρο αδίκημα και οι συνέπειες να αφορούν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Πρόεδρο και το σύνολο των μελών του Δ.Σ της κάθε Ναυτιλιακής εταιρίας καθώς και κάθε άλλο νόμιμο εκπρόσωπό της.
-Με την ανάληψη κάθε δρομολογιακής γραμμής από την πλευρά των ενδιαφερομένων Ναυτιλιακών εταιριών να κατατίθεται εγγυητική επιστολή η οποία θα ισούται για κάθε πλοίο με τους μισθούς 4 μηνών των Ναυτεργατών που απασχολούνται στο πλοίο. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τόσο τα πλοία ελεύθερης δρομολόγησης όσο και εκείνα που θα εκτελούν πλόες δημόσιας υπηρεσίας (άγονες δρομολογιακές γραμμές).
-Θεσμοθέτηση Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών (με την συμμετοχή ΥΝΑ και εκπροσώπων των Ναυτεργατικών Σωματείων) με σκοπό τον έλεγχο και την αυστηρή εφαρμογή της ΣΣΕ και της κείμενης ναυτικής νομοθεσίας.  
-Να παρέχεται νομοθετικά η δυνατότητα, σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας περί δεδουλευμένων,  να κηρύσσεται από το ΥΝΑ έκπτωτη και  με δρακόντιες κυρώσεις – συνέπειες κάθε ναυτιλιακή εταιρία η οποία δεν τηρεί απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις της για την καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων μισθών.  
-Σε ότι αφορά το άμεσο και επείγον ζήτημα των ήδη εκκαθαρισμένων δρομολογιακών γραμμών για τους μήνες Δεκέμβρη 2014, Γενάρη – Φλεβάρη 2015 η εκταμίευση των ποσών που αντιστοιχούν στο παραπάνω χρονικό διάστημα να διατεθεί σε συλλογικό φορέα των Ναυτεργατών (ΠΝΟ – Ναυτεργατικά Σωματεία) με σκοπό αυτά να διατεθούν, σύμφωνα με τις μισθολογικές καταστάσεις, στα πληρώματα που τους οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας