Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Cosco και Maersk θα καταθέσουν προσφορά για τον ΟΛΠ, αναφέρει η WSJ

Την πρόθεσή τους να καταθέσουν προσφορές για τον ΟΛΠ γνωστοποίησαν, στην WSJ, η κινεζική Cosco και η δανική Maersk.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η ελληνική πλευρά θα πωλήσει το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και όχι το 67,7% που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Παρά την αλλαγή αυτή, οι εταιρείες εμφανίζονται έτοιμες να συνεχίσουν στο διαγωνισμό, αναπροσαρμόζοντας το τίμημα.
Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, η νέα προκήρυξη θα σταλεί, σε όσους επενδυτές είχαν  προκριθεί στη short list, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Όπως είναι φυσικό, τα έσοδα αναμένεται να είναι μικρότερα (για το δημοσίευμα, πατήστε εδώ).
Το ανωτέρω δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου του Reuters, το οποίο είχε αναφέρει ότι, το ενδεχόμενο πώλησης μέρους των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση της Ελλάδας, ως αντάλλαγμα για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.
«Η διαπραγματευτική ομάδα θέλει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές και είμαστε πρόθυμοι να παραχωρήσουμε το 51% των λιμένων, σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση μέχρι στιγμής, ωστόσο είναι κάτι που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε την πώληση του 67,7% των ΟΛΠ και ΟΛΘ, με τις διοικήσεις των δυο λιμένων να απορρίπτουν αυτό το μοντέλο, προκρίνοντας τη μέθοδο των επιμέρους παραχωρήσεων δραστηριοτήτων (κρουαζιέρα, car terminal, Σ.ΕΜΠΟ., κ.α.).
Πάντως, όπως σχολιάζουν στελέχη του ΟΛΠ, «εάν η κυβέρνηση αποφασίσει την πώληση του 51%, δεν διαφέρει και πολύ από την πώληση του 67,7%».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας