Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Κρήτη: Τα εργολαβικά μαχαιρώματα κόλλησαν τα 2 μεγάλα νέα οδικά έργα

Δύο μεγάλα οδικά έργα στην Κρήτη μένουν εγκλωβισμένα λόγω εργολαβικών μαχαιρωμάτων. Πρόκειται για τη μεγάλη εργολαβία του ΒΟΑΚ Πάνορμος-Εξάντης μήκους περίπου 9χλμ με κόστος 65εκ.ευρώ στο Νομό Ρεθύμνου και την εργολαβία-σκούπα στον άξονα Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά κόστους 43εκ.ευρώ στο Νομό Ηρακλείου.

Όπως μαθαίνει το ypodomes.com τα δύο έργα έχουν δημοπρατηθεί το ένα την Άνοιξη του 2014 και το άλλο στα τέλη του 2014, έχουν αναδόχους, έχουν ολοκληρώσει την προσυμβατική περίοδο, έχει εγκριθεί οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά κυριολεκτικά στο παρά πέντε υπηρξαν οι γνωστές κόντρες μεταξύ των εργοληπτών και τα έργα κινδυνεύουν το πρώτο με απένταξη από το ΕΣΠΑ και το άλλο με μεγάλη καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα στην εργολαβία Πάνορμος-Εξάντης διαπιστώθηκε ύστερα από καταγγελία συμμμετέχοντος ότι το πτυψία ενός από τους 2 εργολάβους της κοινοπραξία δεν ήταν σε ισχύ καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να διαθέτει 6ης τάξεως πτυχίο.

Στην εργολαβία Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά διαπιστώθηκε επίσης από καταγγελία ότι την ημέρα της δημοπράτησης το πτυχίο του εργολάβου δεν ισχύε...

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 2 ΕΡΓΑ
Ο σοβαρότερος κίνδυνος και για 2 έργα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι να χαθεί η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και να απενταχθούν ενώ η χρονική καθυστέρηση είναι σημαντική και προσθέτει οικονομικό κόστος στο έργο, κόστος που θα καλεστεί το δημόσιο να πληρώσει όταν έρθει ο λογαριασμός.

Επιπλέον η χρονική καθυστέρηση στέλνει την ολοκλήρωση των έργων (εφόσον τελικά υπογραφούν και αρχίσει η κατασκευαστική περίοδος) προς το τέλος της δεκαετίας γράφοντας σημαντική χρονική υστέρηση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για την λειτουργία τους.

Όπως ανέφερε στο ypodomes.com ο βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, "είναι άμεση η ανάγκη το Υπουργείο να επιληφθεί το συντομότερο στο ζήτημα των 2 έργων καθώς ο χρόνος περνά σε βάρος των Κρητικών που έργα ακούν και έργα δεν βλέπουν".

Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας