Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ν. Ροδόπουλος, ΕΕL: Τα logistics, που άντεξαν στην κρίση, μπορούν να εκσυγχρονίσουν το κράτος

Η συνολική (άμεση και έμμεση) συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 20% - 25%, των logistics στο 10,8%.
Ο τουρισμός έχει υφυπουργείο, γιατί να μην έχουν και τα logistics ως ένας από τους μεγαλύτερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας;
Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της EEL, ο πρόεδρος της Νικόλαος Ροδόπουλος επανέλαβε την πρόταση σύστασης υφυπουργείου Εφοδιαστικής Αλυσίδας, το οποίο:
-θα αναλύει συνολικά και οριζόντια την εφοδιαστική αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών, με τη δημιουργία μιας νέας, ολοκληρωμένης υπηρεσίας,
-θα μελετά, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους, τους προβληματισμούς, τις προοπτικές και τα αντικρουόμενα συμφέροντα,
-θα σχεδιάζει και προτείνει λύσεις, με στόχο την εξέλιξη και ανάπτυξη του κάθε κλάδου της εφοδιαστικής, επιβλέποντας την εφαρμογή τους.
Ο πρόεδρος της EEL έφερε, ως παράδειγμα, τη διαχείριση του κρατικού στόλου οχημάτων, αλλά και τις υπηρεσίες υγείας (φαρμακαποθήκες), σημειώνοντας ότι, εάν υπήρχε μια ενιαία διαχείριση logistics, το ελληνικό δημόσιο, όχι μόνο θα ήταν πιο αποτελεσματικό, αλλά και λιγότερο… δαπανηρό.
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Ροδόπουλος ανέφερε ότι τα logistics άντεξαν στην κρίση, καθώς δεν έπεσαν στην τεράστια υφεσιακή πορεία άλλων κλάδων της οικονομίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα, τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στον κλάδο με την μετατροπή της Ελλάδας ως κύριας περιφερειακής πύλης εισόδου των ασιατικών προϊόντων στην Ευρώπη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της EEL ανέφερε τα ακόλουθα:
«Το νέο ΕΣΠΑ, για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση, στην πραγματικότητα αποτελεί ασπιρίνη σε καρκινοπαθή, ενώ ταυτόχρονα έχει μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και συντηρεί τις σχέσεις εξάρτησης.
Σημασία δεν έχει απλά να χρηματοδοτούμε μια αγορά που θα στηρίζεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα και θα συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από την ίδια λογική που πορευόταν μέχρι σήμερα. 
Σημασία έχει η κυβέρνηση να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα βοηθήσουν τις εταιρείες του κλάδου, να αξιοποιήσουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας προς όφελός τους και κατ’ επέκταση και της εθνικής οικονομίας.
Δεν είναι δυνατόν, τα logistics, που αποτελούν το 10,8% του ΑΕΠ, να μην εκπροσωπούνται στο εξωτερικό, στις μεγαλύτερες εκθέσεις εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να προβάλλουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, ως κεντρική πύλη εισόδου των εξ ανατολής εμπορευματικών ροών. 
Τα logistics αποτελούν κεντρικό πυλώνα για την Ελλάδα. Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιηθούν ανάλογα».

Πηγή: http://www.metaforespress.gr/logistics/item/13112-n-rodopoulos-eel-ta-logistics-pou-anteksan-stin-krisi-boroyn-na-eksigxronisoun-to-kratos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας